Dat je binnenkort op vakantie gaat is natuurlijk een fantastisch vooruitzicht. Met een beetje geluk is je voorpret al volop bezig en pak je over niet al te lange tijd je koffer en handbagage in. Wat betreft dat inpakken wil ik je graag een paar tips meegeven, want sommige spullen moet je eigenlijk nooit in je ruimbagage willen stoppen. En dit is waarom niet!

Kort gezegd zijn er drie redenen te geven:

1. Niet iedereen is te vertrouwen

Het is eigenlijk heel simpel: niet alle medewerkers die op een vliegveld werken zijn even eerlijk en integer. In principe zouden alleen koffers mogen worden opengemaakt als er een kans bestaat dat er verdachte voorwerpen in verstopt zitten. In de praktijk kan het echter zo maar zijn dat ook jouw bagage worden doorgesnuffeld. Niet vanwege mogelijke pistolen of messen (althans, ik ga er vanuit dat je die niet standaard meeneemt), maar omdat je misschien waardevolle spullen bij je hebt die zo’n medewerker liever zelf houdt of doorverkoopt. Jammer, maar waar.

2. Kwijtraken zorgt voor problemen

In andere gevallen wil je gewoon echt niet dat jouw eigendom in handen valt van iemand anders, omdat het vertrouwelijk is of zelfs levensbedreigend als je het kwijtraakt.

3. Het kan kapot

Je backpack of koffer maakt daarnaast ook nogal wat mee onderweg van het inchecken naar de uiteindelijke bagageband op de plek van bestemming. Zeker breekbare spullen wil je dan niet in je koffer hebben (of je moet het goed inwikkelen in kleding), maar beter is het om het in je handbagage te doen.

Bottom line is eigenlijk dat je al je waardevolle spullen zo dicht als mogelijk bij je moet houden; des te kleiner is immers de kans dat ze gestolen worden of kapot gaan. Maar om alles even handig op een rijtje te zetten voor je, hierbij een lijst met dingen die je voortaan nóóit meer in je ruimbagage wilt stoppen:

Nooit inpakken ruimbagage

Nooit meer in je ruimbagage doen:

 • Medicijnen;
 • Contant geld;
 • Pinpas en creditcard, eigenlijk gewoon alles in je portemonnee (is niet handig als je die in je ruimbagage hebt;
 • Sieraden en horloges;
 • Camera(‘s);
 • Elektronische apparaten, waaronder je laptop of iPad;
 • Opladers (dus ook je powerbank niet);
 • Waardevolle souvenirs, zoals historische objecten en kunstwerken;
 • Sleutels;
 • Paspoort. Want dat is gewoon echt niet handig. Ik spreek helaas uit ervaring. Maak ook voor de zekerheid in ieder geval een kopie hiervan;
 • Reisbescheiden;
 • Alles wat breekbaar is. Mocht het echt niet passen in je handbagage, wikkel het dan in een aantal van je kledingstukken om eventuele schokken op te vangen;
 • Glaswerk. Want dat kan door het verschil in luchtdruk zomaar uit elkaar spatten;
 • Je kleding. En daar bedoel ik niet mee dat je alles in je rugtas moet gaan stoppen, want waarom zou je überhaupt anders een koffer inchecken? Nee, zorg ervoor dat je tenminste een setje in je handbagage stopt, zodat je – mocht het gebeuren dat je koffer kwijtraakt – niet ineens met lege handen staat.

Nooit inpakken ruimbagage

Beveilig je ruimbagage beter

En dan niet zozeer voor in het vliegtuig, maar juist wanneer je op je bestemming bent! Ik kan me zo voorstellen dat je je waardevolle spullen namelijk niet bij elk uitje mee wilt nemen. Stop ze dan wél in je koffer en zorg voor een goed TSA slot (als deze er niet al op zit), zodat je je koffer goed kan afsluiten als je er zelf niet bent. Of nog beter: kies voor een harde koffer zonder rits, zodat deze ook niet met een scherp mes open gesneden kan worden. Die zijn wat lastiger te verkrijgen, maar geloof mij: veel veiliger! Ik ben zelf groot fan van de Samsonite S’Cure spinner. Die heeft én geen rits én al een goed slot.

Is jouw ingecheckte ruimbagage wel eens opengemaakt?


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 april 2016.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒