fbpx
Nooit inpakken ruimbagage
Nooit inpakken ruimbagage

Dingen die je voortaan nóóit meer in je ruimbagage mag stoppen

Check je binnenkort een koffer in? Let dan op wat je er in doet! Deze dingen wil je namelijk absoluut niet in je ruimbagage stoppen.

Dat je binnenkort op vakantie gaat is natuurlijk een fantastisch vooruitzicht. Met een beetje geluk is je voorpret al volop bezig en pak je over niet al te lange tijd je koffer en handbagage in. Wat betreft dat inpakken wil ik je graag een paar tips meegeven, want sommige spullen moet je eigenlijk nooit in je ruimbagage willen stoppen. En dit is waarom niet!

Kort gezegd zijn er drie redenen te geven:

1. Niet iedereen is te vertrouwen

Het is eigenlijk heel simpel: niet alle medewerkers die op een vliegveld werken zijn even eerlijk en integer. In principe zouden alleen koffers mogen worden opengemaakt als er een kans bestaat dat er verdachte voorwerpen in verstopt zitten. In de praktijk kan het echter zo maar zijn dat ook jouw bagage worden doorgesnuffeld. Niet vanwege mogelijke pistolen of messen (althans, ik ga er vanuit dat je die niet standaard meeneemt), maar omdat je misschien waardevolle spullen bij je hebt die zo’n medewerker liever zelf houdt of doorverkoopt. Jammer, maar waar.

2. Kwijtraken zorgt voor problemen

In andere gevallen wil je gewoon echt niet dat jouw eigendom in handen valt van iemand anders, omdat het vertrouwelijk is of zelfs levensbedreigend als je het kwijtraakt.

3. Het kan kapot

Je backpack of koffer maakt daarnaast ook nogal wat mee onderweg van het inchecken naar de uiteindelijke bagageband op de plek van bestemming. Zeker breekbare spullen wil je dan niet in je koffer hebben (of je moet het goed inwikkelen in kleding), maar beter is het om het in je handbagage te doen.

Bottom line is eigenlijk dat je al je waardevolle spullen zo dicht als mogelijk bij je moet houden; des te kleiner is immers de kans dat ze gestolen worden of kapot gaan. Maar om alles even handig op een rijtje te zetten voor je, hierbij een lijst met dingen die je voortaan nóóit meer in je ruimbagage wilt stoppen:

Nooit inpakken ruimbagage

Nooit meer in je ruimbagage doen:

 • Medicijnen;
 • Contant geld;
 • Pinpas en creditcard, eigenlijk gewoon alles in je portemonnee (is niet handig als je die in je ruimbagage hebt;
 • Sieraden en horloges;
 • Camera(‘s);
 • Elektronische apparaten, waaronder je laptop of iPad;
 • Opladers (dus ook je powerbank niet);
 • Waardevolle souvenirs, zoals historische objecten en kunstwerken;
 • Sleutels;
 • Paspoort. Want dat is gewoon echt niet handig. Ik spreek helaas uit ervaring. Maak ook voor de zekerheid in ieder geval een kopie hiervan;
 • Reisbescheiden;
 • Alles wat breekbaar is. Mocht het echt niet passen in je handbagage, wikkel het dan in een aantal van je kledingstukken om eventuele schokken op te vangen;
 • Glaswerk. Want dat kan door het verschil in luchtdruk zomaar uit elkaar spatten;
 • Je kleding. En daar bedoel ik niet mee dat je alles in je rugtas moet gaan stoppen, want waarom zou je überhaupt anders een koffer inchecken? Nee, zorg ervoor dat je tenminste een setje in je handbagage stopt, zodat je – mocht het gebeuren dat je koffer kwijtraakt – niet ineens met lege handen staat.

Nooit inpakken ruimbagage

Beveilig je ruimbagage beter

En dan niet zozeer voor in het vliegtuig, maar juist wanneer je op je bestemming bent! Ik kan me zo voorstellen dat je je waardevolle spullen namelijk niet bij elk uitje mee wilt nemen. Stop ze dan wél in je koffer en zorg voor een goed TSA slot (als deze er niet al op zit), zodat je je koffer goed kan afsluiten als je er zelf niet bent. Of nog beter: kies voor een harde koffer zonder rits, zodat deze ook niet met een scherp mes open gesneden kan worden. Die zijn wat lastiger te verkrijgen, maar geloof mij: veel veiliger! Ik ben zelf groot fan van de Samsonite S’Cure spinner. Die heeft én geen rits én al een goed slot.

Is jouw ingecheckte ruimbagage wel eens opengemaakt?


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 april 2016.

Over de auteur

TIP: Download ons gratis ebook

Cover ebook Goedkoop op Vakantie

De 21 beste bespaartips in een gratis ebook

In dit ebook delen we onze favoriete tips om voortaan altijd goedkoper op vakantie te gaan. Vul je gegevens hieronder in en je ontvangt het boek direct in je mailbox! Meer info ⇒


9 Comments

 1. Zo dat is best een lijst… echt zo stom dat het niet gewoon kan eigenlijk. De meeste dingen van de lijst stop ik al nooit in mijn ruimbagage, behalve wel belangrijke souvenirs. Afgelopen december bijvoorbeeld hadden we beiden 2 koffers mee terug genomen van Nederland naar Colombia met allerlei belangrijke spullen (voor ons), zoals twee schilderijen, spullen die ik graag hier wilde hebben en mooie cadeautjes van familie. Toen alle 4 de koffers niet mee waren gekomen uit Spanje, waar we moesten overstappen, heb ik echt dagen in de stress gezeten. Gelukkig is alles goed aangekomen. Toen we laatst naar New York gingen is op de terugweg de koffer van mijn vriend doorzocht, maar niets uitgehaald. Ikzelf heb dat volgens mij nooit meegemaakt.

 2. Handig lijstje! Ik heb 1x per ongeluk mijn huissleutels ingecheckt, en natuurlijk kwam mijn koffer als allerlaatste van de band. Heb ‘m wel even behoorlijk geknepen, voortaan dubbelcheck ik altijd dat ik ze in m’n handbagage stop :)

  1. Zal je altijd zien he! Toen ik per ongeluk mijn hele portemonnee had ingecheckt zat ik ‘m ook gigantisch te knijpen in het vliegtuig! Nog nooit zo blij geweest dat ik ‘m weer terug had.

 3. De meeste dingen hiervan stop ik in mijn handbagage! Ik heb trouwens ook maar een keer met ruimbagage gevlogen, mijn opladers zaten hier toen wel in, maar tegenwoordig zijn opladers universeel dus makkelijk te vervangen… Alleen die van mijn camera houd ik in het vervolg toch maar bij me :p

 4. Zo’n harde koffer is alleen handig als je op 1 plek blijft maar niet voor het maken van een rondreis. Ze zijn onmogelijk om goed in auto cq camper mee te nemen.
  Zelf zorg ik dat ritsen altijd vastzitten met slotjes en laat ik eventueel mijn tas sealen op vliegveld afhankelijk van bestemming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dingen die je voortaan nóóit meer in je ruimbagage mag stoppen

Door: Chantal Leestijd: 3 min