Een nieuwe stad bezoeken is geweldig. Helemaal als je ergens naartoe gaat en je geen idee hebt wat je kunt verwachten. Maar tegelijkertijd is het ook wel weer zo fijn om wƩl gewoon te weten wat de highlights zijn. Het is toch vrij lullig als je huiswaarts keert en erachter komt dat je de must sees van de stad hebt overgeslagen? Vandaag deel ik mijn 10 favoriete bezienswaardigheden van Edinburgh met je!

DE UITZICHTEN

1. CALTON HILL

Vlakbij Princes Street ligt Calton Hill. Deze vulkanische berg is zo’n 100 meter hoog (en dus prima te doen) en geeft je bij zonsondergang een view over de stad waar je ‘u’ tegen zegt. Is het bewolkt of regent het? Geen nood, er is meer te zien dan alleen Edinburgh zelf. Een heleboel monumenten bijvoorbeeld, zoals National Monument, Dugald Stewart Monument en Nelson’s Monument.

Edinburgh bezienswaardigheden

Edinburgh bezienswaardigheden

Edinburgh bezienswaardigheden

Edinburgh bezienswaardigheden

2. HOLYROOD PARK

Als je de tijd en wat conditie hebt, zorg dan dat je richting Holyrood Park afreist. Dit park ligt net buiten het centrum en is in het weekend de hang out voor veel stedelingen. Hier vind je ook de heuvel Arthur’s Seat. Deze kun je beklimmen (duurt zo’n half uur) en eenmaal boven heb je een geweldig uitzicht over de stad. Heb ik me tenminste laten vertellen, ik had er zelf helaas geen tijd voor (echt niet).

3. THE SCOTT MONUMENT

You either love it or hate it. Ik houd ervan. Dit gotische gebouw is eigenlijk zo lelijk dat ‘ie weer mooi wordt. Is toch knap. Je kunt voor een paar pond de 287 treden van deze toren beklimmen; leuk om te zien hoe je op de drukste straat van Edinburgh (Princes Street) kunt neerkijken en verder. Het gebouw was ooit zandkleurig, maar door alle uitlaatgassen is ‘ie nu volledig zwart gekleurd.

Edinburgh bezienswaardigheden

Edinburgh bezienswaardigheden

4. EDINBURGH CASTLE

Eigenlijk is dit gigantische bouwwerk niet te missen. Het kasteel staat midden in de stad, bovenop de heuvel Castle Rock. Edinburgh Castle bestaat uit meer dan alleen het kasteel zelf. Zo vind je er ook een eeuwenoude kapel en het National War Museum. Van buiten is het terrein prachtig. Maar heel eerlijk? Ik zou je niet per se aanraden om naar binnen te gaan. Entree kost zeventien pond (oftewel ā‚¬25,-), maar eenmaal binnen vond ik het een klein beetje tegenvallen. Ja, met de kanonnen op de foto gaan is leuk en ook de hondenbegraafplaats heeft wel wat, maar daar blijft het ook bij. Je ziet geen oude restanten van de vroegere gevangenissen en je hebt ook niet het idee dat je honderden jaren terug in de tijd bent gegaan als je door het kasteel zelf loopt. Maar nogmaals, loop er wel naartoe. De buitenmuren zijn prachtig en ook het uitzicht wat je hier over de stad hebt, is absoluut een kiekje waard. En dat is gratis.

Edinburgh bezienswaardigheden

Edinburgh bezienswaardigheden

Edinburgh bezienswaardigheden

Edinburgh bezienswaardigheden

Edinburgh bezienswaardigheden

DE STRATEN EN PLEIN

5. ROYAL MILE

De Royal Mile is de hoofdstraat van het oude centrum van Edinburgh en is het hart van de stad. Je vindt hier veel souvenirwinkels, maar biedt ook toegang tot veel van de andere bezienswaardigheden. Denk aan Edinburgh Castle, de St. Giles kathedraal en de vele smalle steegjes.

Edinburgh bezienswaardigheden

Edinburgh bezienswaardigheden

6. GRASS MARKET

Is het mooi weer? Zorg er dan voor dat je een drankje doet op een van de terrasjes op Grass Market. De gezelligheid begint met zon al vroeg in de middag, maar mocht je weerpech hebben dan kun je dezelfde sfeer gelukkig ook gewoon binnen in de vele pubs vinden. Dit plein heeft trouwens een behoorlijke geschiedenis: hier zijn vroeger heel wat mensen publiekelijk opgehangen. Just so you know.

Edinburgh bezienswaardigheden

7. PRINCES STREET

Als je van shoppen houdt, dan moet je hier zijn. Princes Street is de verkeersader van Edinburgh. Het is er dus altijd druk, maar gelukkig zitten alle winkels aan een kant. Verwacht een paar H&M’s, een Primark en een Marks & Spencer. Voor de wat lokalere winkels moet je in de zijstraten zitten!

DE HISTORIE

8. DE STEEGJES

Edinburgh is een en al historie. En daar horen de vele smalle steegjes ook bij. Op de een of andere manier hangt er in elke doorgang zo’n typisch sfeertje. Je ademt bijna de geschiedenis (en soms urinegeur) en je voelt gewoon dat hier in het verleden heel wat af heeft gespeeld. Het maakt eigenlijk niet uit door welke je heen loopt; vanuit de Royal Mile kom je er al tientallen tegen.

Edinburgh bezienswaardigheden

9. SOUTH BRIDGE

De brug zelf valt niet meer zo op; in de loop der jaren is deze helemaal ingeklemd door andere bouwwerken. Daarentegen is dat wat er zich onder South Bridge afspeelt veel interessanter. Je kunt namelijk onder de grond rond lopen! Er is hier een heel gangenstelsel met ruimtes die vroeger bewoond werden door de allerarmsten. Je kunt de gangen bezoeken met een zogenoemde Ghost Tour, waarbij een gids je rondleidt en van alles vertelt over hoe het er toen aan toe ging (en gaat).

South Bridge Edinburgh

10. GREYFRIARS KIRKYARD

Heb je stalen zenuwen? Lucky you! Ga dan in het donker naar Greyfriars Kirkyard. Deze begraafplaats ligt aan de voet van Castle Hill en kent een behoorlijk lange en nare geschiedenis. ’s Nachts willen de geesten nog wel eens tevoorschijn komen. Je begrijpt, ik ben hier met daglicht geweest. Meer weten hierover? Lees dan mijn blogpost over de spookverhalen van Edinburgh.

Edinburgh bezienswaardigheden

Combineer je bezoek aan de bezienswaardigheden van Edinburgh met een uitgebreide roadtrip door Schotland. De stad is de perfecte uitvalsbasis om al het moois van dit deel van Groot-Brittanniƫ te ontdekken. Lees er hier alles over >>

PRAKTISCHE INFO

ā–¶ Hier sliep ik: Motel One Royal
ā–¶ Goedkoopste vlucht boeken: Skyscanner
ā–¶ Meer info nodig? www.visitscotland.com

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’