Kun jij Londen nog steeds niet van je wishlist afstrepen? Hoog tijd om heel snel een tripje naar de overkant te boeken! Afgelopen week struinde ik na een paar jaar afwezigheid weer door de mooie straten van de stad. Met deze 10 tips weet je zeker dat het een onvergetelijke tijd wordt en je alle must see bezienswaardigheden van Londen zal zien!

Zoek je nog een fijne accommodatie? Bij een eerste keer in Londen raad ik je aan om vooral in de buurt van de rivier de Theems te blijven. Verblijf bijvoorbeeld in CitizenM Tower of London, een keten dat altijd fijne kamers heeft met een goede prijs-/kwaliteitsverhouding. Een andere goede optie is CitizenM London Bankside, dat bij de Millennium Bridge ligt.

Vanuit beide hotels kun je prima alle onderstaande plekken lopend (en een klein beetje met de metro) verkennen! Eigenlijk vind je alle belangrijke highlights van de stad aan of vlakbij het water. Met onderstaande route loop je het efficiƫntst langs deze 10 must see bezienswaardigheden van Londen:

Wil je een stuk afsnijden of wat sneller te werk gaan? Mee met een fietstour kan ook!

1. Piccadilly Circus

Als je nog nooit in Londen bent geweest, zorg dan dat je je dag hier begint. Piccadilly Circus is een soort Times Square in het heel klein, maar daarom niet minder chaotisch. Grote billboards lachen je tegemoet, net als de vele winkels en de mooie 19e eeuwse fontein met standbeeld van de Griekse god Eros.

Eerste keer Londen

2. Leicester Square

Loop vervolgens door naar Leicester Square, waar je langs Chinatown en een gigantische M&M Store komt (eigenlijk ook twee must sees), en waar je moet zijn als je van films en theatervoorstellingen houdt. Het plein is alleen toegankelijk voor voetgangers en ligt aan de rand van de wijk West End. Je vindt hier vier bioscopen en met een beetje geluk scoor je goedkope last-minute tickets voor een musical of andere voorstelling.

Eerste keer Londen

3. Trafalgar Square

Ga daarna door Trafalgar Square. Op dit plein kun je je uren vermaken, want a) je vindt hier de National Gallery (gratis entree) en b) het is ook de perfecte plek om even lekker te chillen als de zon schijnt. Of beklim een van de leeuwen die naast het hoge beeld van Admiraal Nelson staan, is – wat mij betreft – ook echt een must en levert hilarische foto’s op.

Eerste keer Londen
Eerste keer Londen

4. Buckingham Palace

Loop daarna rechtdoor, zo passeer je vanzelf de Horse Guards Parade. In de meeste gevallen is hier zelf niet zo heel veel te zien, maar vanuit deze plek heb je wĆ©l prachtig zicht op St. James Park. En als je heel goed spiekt zie je Buckingham Palace in de verte liggen. Via het park kun je er ook daadwerkelijk naartoe wandelen. Van april tot oktober vindt om 11.30 uur stipt de beroemde wisseling van de wacht plaats. Wist je trouwens dat je ook een deel van het paleis kunt bezoeken? Ter ere van het Gouden Jubileum van Koningin Elisabeth is in mei 2022 de Queen’s Gallery geopend. Zo kun je Ć©n een deel van Buckingham Palace met eigen ogen van binnen zien Ć©n mooie kunst aanschouwen.

Tip: koop vooraf al je toegangskaartje om zeker te zijn dat je niet achter het net vist. Klik hier voor meer info >>

Wist je dat er nog veel meer koninklijke plekjes in Londen te zien zijn? Hoor alle verhalen van een Londense local door mee te gaan op deze privƩtour >>

Eerste keer Londen

5. Big Ben/Westminster

Heb je de klok van de Big Ben eenmaal in je vizier, dan ben je ook heel dicht bij de beroemde Westminster Abbey. Je weet wel, de kathedraal waar alle koninklijke huwelijken, kroningen en begrafenissen plaatsvinden. En laten we Palace of Westminster – dat vast zit aan de Big Ben – niet vergeten. Dit is het hart van de Britse politiek, en staat naast net als de buurman op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Eerste keer Londen
Eerste keer Londen

6. Londen Eye

Eigenlijk wel een must als je voor het eerst in Londen bent: het reuzenrad in! Toegang tot de London Eye is niet goedkoop (minimaal Ā£22,45), maar eenmaal boven ben je 135 meter hoog en heb je – bij mooi weer – een geweldig uitzicht over de stad. Koop vooraf al je tickets, zodat je niet onnodig lang in de rij hoeft te staan. Klik hier voor meer info en tickets.

Eerste keer Londen

Heb je na deze wandeling nog steeds puf over? Neem dan vanuit Waterloo station de tube via Embankment naar Tower Hill. Of ga de volgende dag vanuit je hotel zelf naar het metrostation.

(Tip: je kunt de route ook downloaden en offline gebruiken)

7. Tower Bridge

Vanuit het metrostation is het maar een klein stukje naar de beroemde Tower Bridge. Als je wilt kun je onderweg over de muren van de Tower of London lopen (of ga naar binnen, is ook een aanrader!). Als je vervolgens de linkerzijde van de weg aan houdt en voor de brug naar beneden gaat via de Starbucks, zie je al snel een steiger liggen. Ik garandeer je vanuit daar perfect uitzicht op de brug zonder mensen in de weg! Eenmaal op de brug kun je er nog voor kiezen om de Tower Bridge Exhibition te bezoeken (toegang: rond 10 pond, ter plekke te regelen).

Eerste keer Londen

Eerste keer Londen

8. Borough Market

Neem aan het einde van de brug de trap naar beneden en je komt uit op een hele lange boulevard. Dat pad loopt via wat kronkelingen geheel langs de rivier, dus verdwalen is onmogelijk. Na ongeveer tien minuten lopen kom je uit bij de London Bridge. Nou is die overgang niet zo heel erg boeiend, maar de wijk daarachter wel. Sla zeker een bezoek aan Borough Market niet over: deze overdekte markt ligt pal onder de spoorweg en is een industrieel walhalla van eten. Tijdens lunchtijd komen de kantoorklerken hier hun lunch halen. De wijk zelf (Borough dus) schijnt ook de moeite waard te zijn!

Eerste keer Londen

9. Millennium Bridge

Vervolg je pad langs het water en je komt uit bij de Millennium Bridge. Ja, nog een brug! En wat voor een. De brug begint vlak na het Shakespeare’s Globe, het theater waar sinds 1598 diverse Shakespeare toneelstukken werden opgevoerd. Een paar jaar later brandde deze af, waarna ‘ie pas in 1997 opnieuw werd opgebouwd, vlakbij de oorspronkelijke plek. Rondleidingen worden dagelijks gegeven. En door naar de Millennium Bridge. Die verdient nou niet bepaald een schoonheidsprijs, maar het is de enige voetgangersbrug over de Theems en komt uit bij de prachtige St. Pauls Cathedral.

Eerste keer Londen

10. St. Paul’s Cathedral

Van buiten is de St. Paul’s Cathedral al een plaatje om te zien, de binnenkant schijnt nog veel indrukwekkender te zijn. Ik kan het je helaas alleen niet met zekerheid vertellen, want ik vond de entreeprijs net even iets te veel van het goede. Wil jij wel naar binnen? Hier kun je je toegang vooraf al regelen. In de buurt vind je trouwens veel winkels en eetgelegenheden. Loop rechtsom langs de kathedraal en je loopt er vanzelf tegenaan.

Eerste keer Londen

Tip:
Fiets je liever dan alles al wandelend te doen? Ga mee op een fietstour en ontdek op deze manier alle highlights van de stad tijdens je eerste keer Londen. Dat kan zelfs met een Nederlandse gids! Check de beschikbaarheid hier.

Andere must do’s

Heb je nog tijd over en wil je nog meer van de stad ontdekken? Ga bijvoorbeeld eens naar Greenwich, Shoreditch of Notting Hill!

Praktische info en tips

Vervoer:

Je kunt op meerdere manieren richting Londen afreizen. Met het vliegtuig of met de trein zijn van deur tot deur vaak de snelste opties.

Trein:

De trein is de meest duurzame optie, en kan ook zeker de goedkoopte mogelijkheid zijn om naar Londen af te reizen. Vanuit Nederland kun je vier keer per dag rechtstreeks naar Londen met de trein: vanaf Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal. Aankomst is op London St. Pancras, gelijk lekker in het centrum dus! Je bent dan zo’n 4 uur onderweg (en vanaf Rotterdam slechts 3,5 uur).

De vanafprijs voor een rechtstreekse treinverbinding is ā‚¬88,- voor een retourticket. Klik hier voor de beschikbaarheid en actuele prijzen.

Vliegen:

Wil je liever met het vliegtuig naar Londen? Let dan goed op welke luchthaven je kiest. Vrijwel alle vliegvelden liggen ver uit de stad, waardoor je ter plekke vaak langer in de metro of trein zit dan in het vliegtuig zelf. Alleen Londen City Airport ligt in Londen, maar is vaak ook de duurste optie. Vermijd in ieder geval Southend, die bevindt zich op bijna 70 kilometer afstand van het centrum. Om zeker te weten dat je de beste en goedkoopste vliegtickets vindt, raad ik je aan om vooral te gaan vergelijken: dat doe je het makkelijkst via Skyscanner en Tix.nl.

Overnachten:

Feit is: Londen is behoorlijk prijzig. En dus zijn ook de prijzen voor hotelkamers aan de hoge kant als je het met andere Europese steden vergelijkt. Om zeker te weten dat je Ć©n een goede kamer hebt Ć©n niet te veel betaalt, raad ik je een verblijf bij CitizenM aan. Je hebt er in Londen drie: Tower Bridge, London Bankside en London Shoreditch (de laatste ligt in een superleuke wijk, maar niet in het centrum).

Lees ook: 10 tips voor goedkope accommodaties in Londen

Tip: koop een Oyster Card

Waarschijnlijk zul je veel kilometers te voet maken, maar vergis je niet: de afstanden in Londen zijn groot. Je zult dus af en toe wel een bus of tube moeten pakken. Bespaar geld door een Oyster Card aan te schaffen. Een soort OV-chipkaart, waarbij je Ā£5 borg betaald en waar je tegoed op kan zetten. Je hoeft dan alleen maar in en uit te checken. Deze manier van reizen is een stuk goedkoper dan losse kaartjes kopen: zo betaal je voor je een enkele rit binnen Zone 1-3 met je Oyster card Ā£2,95 en met een los kaartje Ā£4,90. Het geld dat je ‘wint’ loopt dus snel op!

Je kunt de Oyster Card op de stations zelf kopen bij een automaat of loket, maar kun je ook vooraf bestellen via bijvoorbeeld VisitBritainShop.com (maar dan betaal je wel iets aan administratiekosten). Aan het einde van je trip kun je je kaart weer inleveren op een van de Underground stations en krijg je je borg weer terug.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 22 maart 2017.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’