Twee uur de tijd om Berlijn te bekijken? Dat is natuurlijk eigenlijk niet te doen. Maar ga je binnenkort voor je werk naar de Duitse hoofdstad, heb je weinig tijd om de stad in te gaan, maar wil je eigenlijk wel echt wat zien? Dan is deze wandelroute ideaal! 

Afgelopen week was ik voor m’n werk een paar dagen op een beurs in de Duitse hoofdstad. Dat betekent vooral: vroeg opstaan, de hele dag binnen doorbrengen en ’s avonds laat pas weer in je hotel zijn. Iets zien bij daglicht zien was uitgesloten en langer blijven was dit keer geen optie, dus moest ik het doen met de twee vrije uurtjes die ik had voordat mijn trein zou vertrekken. En ik kan je vertellen: je kunt dus best nog een hoop zien in die tijd.

Berlijn is groot. De illusie hebben dat je dus alles kan zien is sowieso niet slim, gezien je na een vol weekend nog steeds maar een fractie van de stad hebt kunnen ontdekken. Maar gelukkig ligt een aantal van de bezienswaardigheden best dicht bij elkaar en kun je in korte tijd alsnog het gevoel hebben dat je nog iets van Berlijn hebt mee kunnen pakken.

MIJN WANDELROUTE:

POTSDAMER PLATZ

Startpunt: U-bahn of S-bahn halte Potsdamer Platz. Eenmaal buiten heb je direct het gevoel in het episch centrum van de stad te zijn beland. Grote en moderne architectonische hoogstandjes staan hier centraal. Grote trekpleister is het Sony Center, een ultramodern pand met onder meer een gigantische bioscoop en Filmmuseum Berlin. Je kunt hier gewoon doorheen/naar binnen lopen. Vroeger liep de Berlijnse Muur dwars over het plein heen. Je vindt hier nog steeds een deel van de muur terug.

Berlijn in 2 uur

HOLOCAUSTMONUMENT

Vanuit Potsdamer Platz ben je met vijf minuten lopen al bij het grote, Holocaustmonument van Berlijn: het Denkmal für die ermordeten Juden Europas. Een indrukwekkend schouwspel dat je eigenlijk absoluut niet mag overslaan. Loop tussen de 2711 betonnen blokken door en, of je nu wilt of niet, je voelt direct een soort beklemmende sfeer. Dat was ook precies het idee van de Amerikaanse architect Peter Eisenman: het monument moet desoriëntatie en isolement oproepen, zoals de joden tijdens het nazitijdperk hebben gevoeld.

Berlijn in 2 uur

Berlijn in 2 uur

BRANDENBURGER TOR

Vijf minuten verder vind je de Brandenburger Tor, hét bouwwerk van Berlijn dat je op vrijwel iedere ansichtkaart tegenkomt. De plek waar tijdens Oud & Nieuw nu zo’n miljoen mensen de jaarwisseling vieren, maar wat vroeger diende als stadsgrens van het centrum. Een prachtige poort met de mooiste details.

Berlijn in 2 uur

REICHSTAG

Loop vanuit de Brandenburger Tor via het Tierpark naar de Reichstag, het gebouw waar het Duitse parlement huist. Je kunt naar binnen voor een tour, maar dat ga je in je twee uur niet redden. Gelukkig is de buitenkant alleen ook meer dan de moeite waard: zo groots, en zo vol met details!

Berlijn in 2 uur

UNTER DEN LINDEN

Via de Dorotheenstraße ga je gelijk naar rechts, zodat je op Unter der Linden aan komt. Aan de rechterkant zie Hotel Adlon. Je weet wel, dat hotel waar Michael Jackson ooit zoontje Blanket buiten het raam hing. In de winter is het niet echt een heel bijzondere laan om te zien, maar in de lente, wanneer de bloesems in bloei staan, is het een heel ander verhaal. Wist je trouwens dat het ontwerp van Unter den Linden gebaseerd is op het ontwerp van het Lange Voorhout in Den Haag? Winter of niet, deze straat brengt je sowieso het snelst naar het volgende punt:

Berlijn in 2 uur

BERLINER DOM

Via de brug over de Spree kom je uiteindelijk bij de Berliner Dom uit. Ook nu heb je geen tijd om het gebouw in te gaan, maar gelukkig is het bouwwerk ook al indrukkend genoeg puur vanaf de buitenkant. De Berliner Dom is de belangrijkste kerk van de stad en serieus gigantisch te noemen, want: 117 bij 73 meter. Het heeft een onwijs kitscherige bouwstijl, en of je het nu lelijk vindt of niet, het past wel echt bij Berlijn. Vanuit hier kun je bij de halte Spandauer Straße/Marienkirche weer naar de plek reizen waar je naartoe moet.

Goed om te weten: bij deze route is het wel even flink doorlopen, maar als je goede stappers aan hebt moet het geen probleem zijn om al deze bezienswaardigheden in Berlijn op je gemak in twee uur te kunnen bekijken.

Berlijn in 2 uur

Viel Spaß!

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒