Staat er binnenkort een vakantie voor de deur? Of je nou thuis blijft of de hort op gaat, er is vrijwel altijd een kans dat het weer een dag wat minder is. Niet leuk, maar geen man overboord! Want ook als het met bakken uit de lucht komt zijn er genoeg leuke dingen om te doen. Zolang je je maar goed voorbereid en de juiste dingen meeneemt. We geven je drie tips die voor wat te doen met regen die weinig geld Ć©n ruimte kosten!

Weet je wat ik zo heerlijk vind aan vakantie, en in het specifiek kamperen? Het kneuterige. Het vele buitenzijn en zoveel mogelijk zonder scherm proberen te leven. En dat je dingen doet die je thuis niet zo snel doet, omdat je daar altijd genoeg afleiding hebt van je dagelijkse beslommeringen, een telefoon en Netflix. Wat ik niet zo leuk vind aan kamperen? Dat je onderkomen tijdens regen wel heel klein aanvoelt en je je snel verveelt. Inmiddels heb ik geleerd: pak voor de zekerheid Ɣltijd wat afleiding in voor als het niet zulk lekker weer is. Dan is zelfs de ergste bui niet het einde van de wereld.

Lees ook: 17 tips voor als je voor het eerst gaat kamperen

Wat doen met regen: leuk met Ć©n zonder kids

Een vakantie met en een vakantie zonder kinderen: het is eigenlijk niet te vergelijken met elkaar. Sinds de geboorte van mijn zoontje in 2023, pak ik heel andere dingen in (in ieder geval minder voor specifiek mezelf) en doen we ook dingen die juist hij heel leuk vind om te doen. Het liefst iets wat we allemaal als leuk ervaren. Daarom voldoet onderstaand lijstje aan een paar criteria:

  • Het neemt amper ruimte in
  • Het kost relatief weinig geld
  • Het is leuk voor jou (en je partner) alleen, maar Ć³Ć³k voor je kids als je een gezin hebt
  • Er is zo min mogelijk schermtijd voor nodig

1. Speel een gezelschapsspel

Dit is by far mijn favoriete bezigheid wanneer het regent. Nee, dat is niet waar: eigenlijk vind ik een gezelschapsspel spelen altijd leuk om te doen. Ongeacht het weer. En ook gewoon thuis. Maar ik heb wel drie voorwaarden voor een spelletje op vakantie: het mag weinig ruimte innemen, weinig lawaai maken en ik moet het vaker kunnen spelen zonder dat het verveelt.

Na voor de zoveelste keer weer de oude vertrouwde Rummikub erbij te pakken, vond ik het dit jaar tijd voor iets nieuws. Want er blijkt meer dan genoeg keuze dat aan bovenstaande criteria voldoet! Twee van mijn nieuwe favorieten:

Dobble Classic

Met een diameter van nog geen 10 centimeter en een gewicht van 218 gram valt Dobble Classic helemaal in de categorie: klein maar fijn! En ook nog eens heel simpel om te begrijpen, waardoor je snel van start kan – terwijl het tegelijkertijd absoluut niet kinderachtig is.

Het kaartspel bestaat uit vijf verschillende spellen, die je ieder zo’n 15 tot 30 minuten speelplezier geven. De basis is wel hetzelfde voor elk spel. Er worden telkens twee kaarten op tafel gelegd. Op elke kaart staan telkens acht symbolen en het is aan jou en je medespelers om als eerste de twee gelijke plaatjes op ieder kaartje aan te wijzen.

Ik kan je wel vertellen: doordat je elke keer de snelste moet zijn, word je bloedfanatiek! En het is een ideale ijsbreker voor als je het spel speelt met mensen die je nog niet zo goed kent of als je elkaars taal niet zo goed spreekt. Je hoeft namelijk amper iets te zeggen.

Officieel is dit spel bedoeld voor zes jaar en ouder, maar mijn zoontje van 2,5 vermaakt zich ook al prima met een versimpelde versie waarbij hij (uiteraard zonder tijdsdruk) op beide kaartjes hetzelfde voorwerp moet aanwijzen. En als hij op bed ligt en mijn vriend en ik samen een spelletje willen spelen, vermaken we ons keer op keer kostelijk! Dobble is geschikt om met z’n tweeĆ«n te spelen, maar ook met z’n achten is dit leuk om te doen!

Adviesprijs: ā‚¬15,99

Dobble Classic

Azul Mini

Hij was er al in groot formaat, maar nu is het populaire spel ook als reisvariant verkrijgbaar: Azul Mini is een tactisch bordspel dat officieel vanaf acht jaar leuk is om te spelen, maar pas echt leuk wordt als je wat ouder bent. Je hebt er namelijk een behoorlijk lange aandachtspanne voor nodig en het duurt even voor je precies doorhebt hoe het spel werkt. Al is dat met een lange regenbui eerder een pluspunt dan een negatief iets.

Extra leuk is dat dit spel zich afspeelt in het paleis van Ɖvora, dat daadwerkelijk bestaat (het stadje ligt in de Alentejo in Portugal). Misschien ben je ook al eens in Granada geweest, en heb je het wereldberoemde Alhambra gezien en wellicht zelfs bezocht. Dan weet je hoe mooi dit paleis eruit!

En dat is precies wat de bedoeling is met Azul Mini: de Portugese koning Manuel I, die in het paleis van Ɖvora woont, wil de muren van zijn eigen stek net zo mooi versieren met gekleurde tegels als in het Alhambra. Aan jou en je medespelers de taak om dit te realiseren! Ieder krijgt een eigen spelbord om aan de slag te gaan met patronen. In drie fases moet je zoveel mogelijk punten zien te behalen (en behouden) aan de hand van het creĆ«ren van patronen in je tegels.

Het spel is geschikt van 2-4 spelers en duurt ongeveer 40 minuten. En mocht het wel mooi weer zijn: dankzij de bijgeleverde draagtas (zie ook hieronder linksboven op de foto) kun je het spel ook makkelijk meenemen naar bijvoorbeeld het strand!

Adviesprijs: ā‚¬19,99

Azul Mini

2. Pak er een (luister)boek bij

Van jongs af aan zit ik al in team lezen. Tegenwoordig lees ik vaker voor dan dat ik zelf een eigen boek verslind, maar op vakantie – en zĆ©ker als het regent – maak ik er altijd graag tijd voor. Dubbele win in mijn ogen zijn luisterboeken: ik kan gewoon mijn ogen dichtdoen Ć©n tegelijkertijd helemaal opgaan in een verhaal. Ik leen ze zelf voornamelijk via de online bibliotheek, maar er zijn ook handige (betaalde) apps voor, zoals Storytel. Ook voor kinderen is er een groot assortiment aan luisterboeken!

Tip: pluis eerst Spotify uit. Daar vind je zowel volwassen luisterboeken als kinderexemplaren, gratis en voor niets. Download ze vooraf, zodat je geen internet nodig hebt te plekke. Zo hoef je er alleen even een scherm bij te pakken om het aan te zetten, maar verder ben je gewoon lekker offline.


3. Doe iets creatiefs

Zoiets waar ik thuis veel te weinig tijd voor vrij maak: creatief bezig zijn. Mijn kind is dol op kleuren, stickers plakken en stempelen, en ik vind het zelf ook absoluut geen straf om met kleurpotloden in de weer te zijn in mijn eigen kleurboek. Muziekje (of luisterboek) op de achtergrond aan en gezellig samen aan tafel de kleurplaten wat mooier maken. Kleurboeken, stempels, stickers en kleurpotloden/stiften zijn gelukkig ook niet de lastigste of grootste dingen om in te pakken! En mocht je het vergeten: een boekhandel of grote supermarkt zit meestal niet te ver van je vandaan. Kun je het ook ter plekke nog aanschaffen.

Kleurboek

Andere favoriet: ik ben dĆ³l op diamond painting. Mocht je het niet kennen: aan de hand van een canvas, plaats je telkens een klein gekleurd steentje. Alle steentjes samen vormen uiteindelijk een glinsterend geheel. Bij winkels als de Wibra en Xenos kun je voor een paar euro al meerdere designs kopen in verschillende afmetingen. Zeker als je voor een kleiner exemplaar gaat, neemt het amper ruimte in! Erg leuk voor oudere kinderen, maar net zo leuk voor volwassenen. Werkt heerlijk ontspannend en je hebt geheid urenlang plezier.

Wat te doen met regen: diamond painting

Ik duim voor je dat je vooral droog weer hebt (ook dan zijn bovenstaande tips nog steeds leuk om te doen), maar mocht het met bakken uit de lucht komen: dan heb je in ieder geval wat inspiratie voor wat te doen met regen.

samenwerking
author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’