Eerste keer kamperen

17 tips voor als je voor het eerst gaat kamperen

Kamperen is dus echt heel erg leuk. Tuurlijk heb je de beestjes, het gedoe van een tent opzetten en dat je altijd een stukje moet lopen naar het toilet, maar daar staat heel veel vrijheid tegenover én het is in verhouding heel erg goedkoop. Ga je dit jaar (voor het eerst) kamperen? Ik geef je 17 praktische tips om ervoor te zorgen dat je gegarandeerd een toptijd hebt. 

Ik ging vroeger elke zomer met m’n ouders en broer drie weken op pad met een tent. Toen ik oud genoeg was om zelf op vakantie te gaan zwoor ik het een beetje af (want: ik was opstandig en wilde meer luxe), maar sinds een paar jaar heb ik het echt weer herontdekt. Maar je moet wel zelf de slingers ophangen, want het kan ook heel erg tegenvallen als je bepaalde dingen wel of juist niet doet. Hopelijk word je eerste kampeeravontuur zo onvergetelijk!

1. Check CampingNavigator

Dan kan via hun website of door hun app te downloaden (iOS / Android). CampingNavigator heeft namelijk bijna 8.000 campings in Europa gecheckt en inzichtelijk gemaakt. Van grote alles-in-een plekken tot aan kleine campings die simpeler dan simpel zijn. Ideaal, want zo kwamen wij deze zomer op campings uit die we anders nooit hadden gevonden, maar wel echte pareltjes waren.

2. Koop een plasemmer

Ik maak geen grap! Totaal niet sexy, maar als je net als ik ‘s nachts minstens een keer naar het toilet moet, ben je jezelf heel dankbaar als je ‘s nachts niet de tent uit hoeft.

3. Wees op tijd

Ga je op de bonnefooi op vakantie? Zorg dan dat je altijd redelijk op tijd bij een camping bent. Ik heb bijna nooit gehoord dat er geen plek meer is, behalve in toeristisch Frankrijk of aan het Gardameer. In het ergste geval moet je nog even doorrijden, maar omdat de dag nog niet voorbij is, is dat niet direct een ramp.

Eerste keer kamperen

6. Reserveer voor langere periodes

In veel landen hoef je niet echt te reserveren op een camping, maar als je van plan bent langere tijd (meer dan vier nachten) ergens te staan zou ik het je wel aanraden. Dan is het vooral fijn als je in ieder geval een zwembad, meer of strand in de buurt hebt om af en toe af te kunnen koelen.

7. Koop een slotje

Nogal logisch: zodat je je tas op slot kan doen. Een camping is vaak heel veilig, maar er hoeft maar een gek te zijn die snode plannen heeft. Een tent is gauw open geritst!

8. Houd de zon in de gaten

Voor je huid, maar ook voor je comfort. Kijk goed waar de zon op komt en probeer een plekje te scoren waar de schaduw ‘s ochtends is. Anders brand je al om 6 uur je tent uit, en dat wil niemand op z’n vakantie.

9. Neem eten van thuis mee

Je hoeft niet je hele auto vol te laden met voedsel dat je kent, want de Lidl in Duitsland of Italië verkoopt ook vast wel je vertrouwde Nutella. Maar zorg wel dat je genoeg bij je hebt om de eerste dag door te komen: voor onderweg, maar zodat je de eerste avond niet halsoverkop nog op zoek moet naar een supermarkt of restaurant. Je kunt natuurlijk voor een zak soep gaan, of een pot met doperwten, maar tegenwoordig is er veel meer handigs om mee te nemen. Nieuw is bijvoorbeeld vanBLIK, waarbij je gezonde maaltijden in een blik koopt. Denk aan Vegetarische Curry Madras (mijn favoriet) en Kip in Kokossaus. Gewoon te koop bij de Albert Heijn. Hoef je verder niets meer aan toe te voegen!

Eerste keer kamperen

10. Zorg voor een goed luchtbed

Misschien wel de belangrijkste tip die ik je mee kan geven, want niets is zo k*t als middenin de nacht wakker worden op een keiharde ondergrond. Geloof me, je wallen zullen je dankbaar zijn!

11. Neem geen slaapzaak mee

Maar in plaats daarvan je dekbed, dat slaapt serieus zoveel lekkerder! Je kunt wel een slaapzak meenemen, maar gebruik ‘m dan als extra laag tussen jou en je luchtbed. Mocht laatstgenoemde dan toch lek zijn, dan lig je net even iets zachter, en een luchtbed ligt dan überhaupt lekkerder.

12. Pak een extra set slippers in

Want de douchehokjes op de camping zullen nooit, maar dan ook nooit, net zo schoon zijn als bij jou thuis.

13. Houd je spullen koel

Als de zon een beetje schijnt kan het bloedheet worden in een tent. Zorg dus dat de spullen die niet heet mogen worden (je pil of lenzenvloeistof bijvoorbeeld) zo koel mogelijk blijven. Doe ze in een koelbox of stop ze tussen meerdere lagen kleren zodat de hitte er niet bij komt. Dat laatste werkte perfect voor m’n laptop! En met dat slotje op m’n tas was het ook gelijk nog eens veilig opgeborgen.

Eerste keer kamperen

14. Leen spullen

Als je voor het eerst gaat kamperen: probeer dan zoveel mogelijk spullen te lenen (of te huren). Zonde als je een heel nieuwe uitrusting koopt en je er geen klap aan vindt.

15. Oefen!

Oefen met het opzetten van je tent voordat je weggaat. Zo heb ik ooit op Texel uren in het donker lopen prutsen met een vriendin omdat we beiden niet wisten hoe het moest. Uiteindelijk zijn we de eerste nacht in een hotel beland en hebben we het de volgende dag opnieuw geprobeerd (met succes overigens). Zonde van het geld en de stress (wel goed voor een goede anekdote bij terugkomst)!

16. Weet wat je mee moet nemen

Denk goed na over wat je allemaal nodig zal hebben tijdens je trip: dingen als een afwasteiltje, droogdoek, handdoeken en kookgerei bijvoorbeeld. Het meeste heb je toch al wel in huis, zonde om opnieuw te moeten kopen ter plekke. Zie ook deze handige checklist!

17. Zorg voor vermaak

Ik kan je garanderen dat je tenminste een keer regen hebt als je gaat kamperen. Misschien niet als je in het uiterste puntje van Frankrijk of in Spanje zit, maar verder: reken er maar wel op. Als is het maar voor de zekerheid, want niets is zo stom als met slecht weer in je tent te moeten zitten. Neem iets mee dat je een paar uur zoet kan houden: een tablet of laptop met wat films of een serie, of neem bordspelletjes mee (die heb je ook veel in reisvarianten).

Reisspellen

16. Koop een oogmasker en goede oordoppen

Die twee dingen wil ik even heel erg benadrukken, want als je een lichte slaper bent ben je jezelf dankbaar als je ze bij je hebt. Geen last meer van het vroege ochtendlicht, onweer of actieve kinderen terwijl jij nog even wilt tukken.

17. Ga buiten het hoogseizoen

Campingprijzen kunnen onderling heel erg verschillen, maar ook per seizoen! Als je net voor of net na het hoogseizoen gaat heb je én het mooie weer én ben je ook een stuk goedkoper uit. Plus: veel minder kans dat een camping vol is en veel minder gezinnen met kleine kinderen die ‘s ochtends vroeg al klaarwakker zijn.


Ga jij deze zomer (voor het eerst) kamperen?

5 thoughts on “17 tips voor als je voor het eerst gaat kamperen

  1. Zeer herkenbare tips! Ik zet de eerste keer (bvb na jaren niet meer kamperen of bij aankoop van een nieuwe tent) de tent op in de living of de tuin; :-) PS: het zijn 19 tips voor de prijs van 17! ;-)

  2. Ja, oordoppen: goud.
    Mijn gouden tips:
    -goed muggenspul regelen. Check van tevoren of de Nederlandse middelen volstaan, en zo niet: de locals en de lokale apotheek weten wat het best werkt;
    -bij ‘vol’ op het bordje voor de campingentree toch even informeren of ze echt geen tentje meer kwijt kunnen (zo zijn wij in Zweden toch aan een prachtig meer komen te staan);
    -maak een apart tasje met douchespullen en kleed je na het douchen om in de tent, ipv in het badhokje. Trek als je gaat douchen een jurkje aan dat je snel over je hoofd trekt. Het gaat je zo veel frustratie schelen (sokken of topjes in plassen, natte voeten die je in je broek moet wurmen, enzovoort).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *