Bij een spookstad denk ik al gauw aan een plek ver weg. Denk aan Tsjernobyl en Amerikaanse gehuchten in de middle of nowhere. Maar ook dichtbij vind je plaatsen die vroeger heel levendig waren, maar nu (bijna) geheel uitgestorven. Net over de grens, vlakbij Antwerpen, vind je het spookstadje Doel. Een bijzondere gewaarwording!

Voordat ik je bombardeer met foto’s (want ja, beeld zegt toch echt meer dan duizend woorden), wil ik je toch even wat achtergrondinformatie over Doel geven. Want wat is, of beter gezegd, wat wás Doel precies? En hoe komt het dat een levendig fabrieksdorp ineens bijna geheel verlaten is?

Over Doel, België

Doel ligt net over de grens, naast de haven van Antwerpen en is top om te combineren met een stedentrip Antwerpen. Tot eind jaren zestig was het een levendig industriedorpje met zo’n 1.300 inwoners. Nu voelt het vooral verlaten. De verandering begon met de bekendmaking van uitbreidingsplannen voor de haven van Antwerpen. Er was veel getouwtrek over wat er met Doel moest gebeuren: de ene politicus wilde het dorp onteigenen, de ander riep dat het niet nodig was. Er werd een kerncentrale gebouwd, net ten noorden van het dorp.

Eind jaren negentig werd besloten dat de haven zou worden uitgebreid met twee nieuwe doks, waarvan één dwars door Doel zou lopen. Uiteindelijk kwam het zover dat bewoners tussen 1999 en 2003 hun woning vrijwillig konden verkopen. Doel liep leeg; in 2003 waren er uiteindelijk nog maar 214 inwoners over. Een tijdlang hebben krakers in de leegstaande panden gezeten, totdat ze in 2006 allemaal uitgezet werden. Nu zijn er nog maar 25 officiële bewoners over. De rest is verlaten.

Voor meer achtergrondinformatie over Doel, zie Wikipedia.

Wat kun je verwachten?

Verwacht verlaten huizen met dichtgetimmerde ramen en deuren, muren vol graffiti, en veel losliggende spullen. Ook al is het heel verleidelijk, het is eigenlijk niet de bedoeling om de gebouwen in te gaan vanwege instortingsgevaar. Af en toe rijdt de politie langs om dit in de gaten te houden.

Helemaal uitgestorven is Doel overigens niet: tot op de dag van vandaag wonen er nog steeds een paar mensen, zo’n stuk of 25. Tussen de dichtgetimmerde en ondergespoten huizen zie je nog een paar pandjes waar nog verse planten voor de ramen staan, en bordjes met ‘Doel = bewoond dorp. Respecteer de bewoners’ op de deur hangen. Ze blijven er bewust zitten, en maken zich hard voor het bestaansrecht van Doel.

Naast een paar bewoners is het er tegenwoordig vaak druk met toeristen. Verwacht dus een hoop andere mensen die hier ook een kijkje willen nemen.

Doel in beeld

Spookstad Doel, België

Spookstad Doel, België

Spookstad Doel, België

Spookstad Doel, België

Spookstad Doel, België

Spookstad Doel, België

Spookstad Doel, België

Spookstad Doel, België

Spookstad Doel, België

Spookstad Doel, België

Spookstad Doel, België

Spookstad Doel, België

Spookstad Doel, België

Praktische info

Zo kom je er

Om in Doel te komen heb je een auto nodig. Openbaar vervoer rijdt helaas niet. Ben je met de trein naar Antwerpen gekomen en heb je geen auto (bij je)? Huur er dan eentje voor één dag en rijdt alsnog die kant op. Zelf regel ik dat altijd via Sunny Cars vanwege de all-in prijs, maar je kunt ook bij partijen als Avis of Hertz kijken hoe de prijzen zijn.

Vanaf het centrum van Antwerpen is het ongeveer een half uurtje rijden. Je moet een lange slingerweg volgen langs de haven van Antwerpen. Eenmaal aangekomen bij Doel zie je een toegangspoort. Voorheen kon je overdag gewoon doorrijden, ’s avonds moest je je kunnen identificeren. Nu is dat helaas wat anders: volgens Wikipedia mogen alleen Belgen met een ID bij zich doorrijden met een auto, ook overdag. Motorrijders en wandelaars mogen wel zonder identificatie door (bron).

Kom je direct vanuit Nederland? Vanuit Utrecht doe je er iets langer dan 1,5 uur over:

Accommodatie

Zoek je een accommodatie in de buurt van Doel? Dan kan je lang zoeken! Ik zou je dan ook eerder aanraden om ‘gewoon’ in Antwerpen te verblijven. Dan heb je niet alleen een stuk meer aanbod tot je beschikking, maar ook veel meer restaurants, winkels en andere leuke plekken. Tryp By Wyndham Antwerp ligt – met het oog op Doel – aan de goede kant van de stad, heeft een beveiligde parkeergarage (á €20 per dag) en biedt een goed prijs-/kwaliteitverhouding.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 30 juli 2017.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒