fbpx
Spookstad Doel België
Spookstad Doel België

Must see: spookstad net over de grens in Doel, België

Bij een spookstad denk ik al gauw aan een plek ver weg. Tsjernobyl, Amerikaanse gehuchten in de middle of nowhere... Dat soort. Maar ook dichtbij vind je plaatsen die vroeger heel levendig waren, maar nu (bijna) geheel uitgestorven. Net over de grens, vlakbij Antwerpen, vind je het spookstadje Doel. Een bijzondere gewaarwording!

Bij een spookstad denk ik al gauw aan een plek ver weg. Tsjernobyl, Amerikaanse gehuchten in de middle of nowhere… Dat soort. Maar ook dichtbij vind je plaatsen die vroeger heel levendig waren, maar nu (bijna) geheel uitgestorven. Net over de grens, vlakbij Antwerpen, vind je het spookstadje Doel. Een bijzondere gewaarwording! 

Voordat ik je bombardeer met foto’s (want ja, beeld zegt toch echt meer dan duizend woorden), wil ik je toch even wat achtergrondinformatie geven. Want wat is, of beter gezegd, wat wás Doel precies? En hoe komt het dat een levendig fabrieksdorp ineens bijna geheel verlaten is?

OVER DOEL

Doel ligt net over de grens, naast de haven van Antwerpen. Tot eind jaren zestig was het een levendig industriedorpje met zo’n 1300 inwoners. Nu voelt het vooral verlaten. De verandering begon met de bekendmaking van uitbreidingsplannen voor de haven van Antwerpen. Er was veel getouwtrek over wat er met Doel moest gebeuren: de ene politica wilde het dorp onteigenen, de ander riep dat het niet nodig was. Er werd een kerncentrale gebouwd, net ten noorden van het dorp.

Eind jaren negentig werd besloten dat de haven zou worden uitgebreid met twee nieuwe doks, waarvan een dwars door Doel zou lopen. Uiteindelijk kwam het zover dat bewoners tussen 1999 en 2003 hun woning vrijwillig konden verkopen. Doel liep leeg; in 2003 waren er uiteindelijk nog maar 214 inwoners over. Een tijdlang hebben krakers in de leegstaande panden gezeten, totdat ze in 2006 allemaal uitgezet werden. Nu zijn er nog maar 25 officiële bewoners over.

Voor meer achtergrondinformatie over Doel, zie Wikipedia.

WAT KUN JE VERWACHTEN?

Verwacht verlaten huizen met dichtgetimmerde ramen en deuren, muren vol graffiti, en veel losliggende spullen. Ook al is het heel verleidelijk, het is eigenlijk niet de bedoeling om de gebouwen in te gaan vanwege instortingsgevaar. Af en toe rijdt de politie langs om dit in de gaten te houden.

Helemaal uitgestorven is Doel overigens niet: tot op de dag van vandaag wonen er nog steeds een paar mensen, zo’n stuk of 25. Tussen de dichtgetimmerde en ondergespoten huizen zie je nog een paar pandjes waar nog verse planten voor de ramen staan. En met bordjes voor de deur ‘Doel = bewoond dorp. Respecteer de bewoners’. Ze blijven er bewust zitten, en maken zich hard voor het bestaansrecht van Doel.

Vanuit Antwerpen moet je een lange slingerweg volgen langs de haven van Antwerpen. Eenmaal aangekomen bij Doel zie je een toegangspoort: overdag kun je gewoon doorrijden, ‘s avonds moet je je kunnen identificeren.

DOEL IN BEELD

Spookstad Doel, België

Spookstad Doel, België

Spookstad Doel, België

Spookstad Doel, België

Spookstad Doel, België

Spookstad Doel, België

Spookstad Doel, België

Spookstad Doel, België

Spookstad Doel, België

Spookstad Doel, België

Spookstad Doel, België

Spookstad Doel, België

Spookstad Doel, België

Ben jij al eens in Doel geweest?

Delen?

.

Gratis ebook

8 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.