fbpx

Waarom je tenminste 1 keer in je leven Gent moet bezoeken

Stedentrip Gent

Gent is zo'n stad die heel snel een plekje in je hart krijgt. Een bestemming die je in nog geen 48 uur dat relaxte gevoel geeft dat Nederlandse steden vaak niet voor elkaar weten te poetsen. Afgelopen weekend was ik hier: ik at, liep, zat, danste en genoot.

Gent is zo’n stad die heel snel een plekje in je hart krijgt. Een bestemming die je in nog geen 48 uur dat relaxte gevoel geeft dat Nederlandse steden vaak niet voor elkaar weten te poetsen. Afgelopen weekend was ik hier: ik at, liep, zat, danste en genoot. 

Eigenlijk was ik van plan om dit weekend als ‘mini-vakantie’ te zien. Om even niet aan het bloggen te slaan en gewoon de keiharde toerist uit te hangen. Nou is dat laatste heel goed gelukt. Alhoewel, een toerist weet enigszins wat ‘ie wil doen, ik besloot me te laten verrassen en kwam vooral op plekken waar ik niet moest zijn. En me daarna braaf te laten vertellen hoe het wél moest. Het eerste punt is ook niet gelukt, maar dat is niet erg. Het is te zonde om er niet over te schrijven. Waarom je nou echt tenminste een keer in je leven naar Gent moet? Nou hierom. Misschien wil je er daarna er nog wel een keer heen.

▶ Het is zó dichtbij: vanuit het midden van Nederland ben je er in zo’n twee uur (mits er geen file is, houd daar wel rekening mee op vrijdag).

▶ Het centrum is heel compact en dus perfect voor een weekend. Alles is op loopafstand van elkaar en je kunt bijna de weg niet kwijtraken. Behalve ik dan, want ik kreeg het voor elkaar om een uur te doen over een stukje van tien minuten. Iets met de verkeerde afslag nemen en zo ver lopen dat het niet eens meer op de kaart staat. Bleek ik uiteindelijk wel langs de zondagse hotspot te zijn gelopen (Dok). Maar ik was er op de dichte vrijdag.

Stedentrip Gent

▶ De supervriendelijke mensen: van de verkoopster bij & Other Stories tot mijn Airbnb host. Iedereen lijkt in voor een praatje.

▶ Het voelt als een groot dorp, soms zelfs als een kleine. Iedereen lijkt elkaar te kennen. En als in het weekend de studenten naar huis zijn, voelt de stad rustig. Hier geen overvolle winkelstraten, winkels, terrasjes of parken.

▶ De prachtige gebouwen. Echt, kijk zo vaak als je kunt omhoog en heb oog voor de hele kleine, maar oh zo mooie details (maar pas op dat je niet struikelt of tegen een paaltje loopt, het gebeurt zo, geloof me op m’n woord).

Stedentrip Gent

▶ De mooie straatjes en sfeervolle steegjes langs het water. No other words needed.

▶ Als je even geluk hebt, dan schijnt de zon. En dan is iedereen buiten. Op het terras, in het park of zittend aan het water langs de Koren- en Graslei. Overdag of ‘s avonds. En er is meer dan genoeg ruimte over om dat zelf ook te doen.

Stedentrip Gent

▶ Eten is hier leuk en lekker): als je een vleesliefhebber bent moet je de Genste stoverij een keer geproefd hebben.  Eet ‘m echter niet op de toeristische Vrijdagsmarkt – zoals ik -, maar zoek naar een eettentje in de middeleeuwse wijk Patershol. Hier ziet eigenlijk alles er leuk en druk bezocht uit. Ik belandde in Casa de las Tapas, een restaurant met fijne, eh, tapas en nog fijnere sangria.

Stedentrip Gent

▶ Als je van bier houdt, zit je hier goed (al geldt dat voor elke Belgische stad). Groot pluspunt dat je hier zonder gêne fruitbier kunt drinken. En dat wanneer je wodka besteld, je geen bodempje krijgt, maar gewoon een half glas vol. Doen ze helemaal niet moeilijk over.

▶ Uitgaan is hier dus echt heel erg leuk. Geen ‘zie mij eens tof zijn doen’ gedoe. Niemand die raar opkijkt als je met je sneakers aan komt lopen. Begin rustig met een drankje of twee in jazzcafé Hot Club de Gand, loop daarna naar een café op de Oude Beestenmarkt en beland met een beetje geluk bij een leuk feestje in Club 69.

▶ Op zondag is veel dicht in Gent. Dat kan een nadeel zijn, maar je kunt het ook als een pluspunt zien. Nu mag je zonder schuldgevoel uitslapen en kun je rustig de tijd nemen om ergens rustig te ontbijten – een aantal koffietentjes zijn namelijk wel open (zoals Bar Bidon en Or).

▶ Ben je al wel op tijd wakker op zondag? Ga dan naar de boeken- of bloemenmarkt (op de Ajuinlei en Kouter).

▶ En je kunt natuurlijk de beroemde highlights af gaan, zoals Gravenstein en Belfort, maar dat liet ik dit weekend even voor wat het was. Maar zonder een toeristenfoto van tenminste een van hen, mocht ik echt niet naar huis.

Stedentrip Gent

En nu heb ik heimwee.

Ben jij weleens in Gent geweest?

Over de auteur


Chantal Schram – Oprichter en blogger Reisdoc.nl

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒

Deel dit artikel

.

Gratis ebook

20 Comments

  1. Ik ben er nog nooit geweest, maar het is voor mij (vanuit het zuidelijke Den Bosch) praktisch even ver rijden als naar mijn oma in Zuid-Limburg. Een goede tip voor een weekendje weg!

  2. Leuk! Ik ga zeker een weekendje plannen dit weekend. Ben er nooit geweest namelijk, maar klinkt wel super. Mits het mooi weer is natuurlijk ;)

  3. Ik was toevallig net aan het zoeken voor een leuke verblijfplaats in Gent. Waar heb jij geslapen en hoe lang ben je geweest?

  4. Superleuk om een artikel te zien over ‘mijn’ stad, haha :) Ik vind Gent ook alleszins dik okay, en ooeh Hot Club vind ik zo leuk, zeker op het mini terrasje

  5. Gent is fijn! En ik verbaas me er altijd over dat alles dicht is op zondag in Belgie. Zelfs in Brussel zijn de winkels sinds deze maand (voor het eerst) 1 keer per maand geopend. Zondag is echt rusten!

  6. Wij zijn altijd op zoek naar leuke niet al te bekende steden en vorig jaar stuiten wij op Gent. Ik was er 10 jaar geleden al en toen had je een totaal andere structuur in de binnenstad, geen promenades. Het is er heel erg op vooruit gegaan en wel wat toeristisch geworden.
    De mensen zijn relaxed, ze doen niet moeilijk en zijn super behulpzaam. We hebben de meest rare winkeltjes (veel mooie vintage) ontdekt, o.a. een voor sportartikelen. Je moet er maar op komen. Als je aan de rand van Gent iets boekt loop je zo de stad in en geniet van de mooie huisjes en musea.
    Zorg dat je op tijd boekt want Gent is hot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.