Ga jij vooral naar Antwerpen om de winkels op de Meir onveilig te maken? You’re not alone! Maar eigenlijk is dat behoorlijk zonde; deze Vlaamse stad heeft zo veel meer te bieden dan alleen de grote ketens op de bekende winkelstraat. Loop de volgende keer een paar straten verder, en je komt geheid veel prachtige plekjes tegen. Dit zijn de 10 leukste bezienswaardigheden van Antwerpen.

Zoek je nog een fijne uitvalsbasis om de bezienswaardigheden van Antwerpen te ontdekken? Ik kan je De Keyser Hotel van harte aanraden: goede prijs/kwaliteitverhouding, lekker dichtbij het station en het centrum op loopafstand. Ideaal voor als je met de trein komt (ook een aanrader en helemaal niet duur)!

Bezienswaardigheden Antwerpen

1. De Modewijk

Neem eens een kijkje in de Nationalestraat en haar vele zijstraatjes. Hier vind je heel veel designerwinkels, vintageshops en leuke boetiekjes. Shoppen kun je hier, in de Modewijk, als de beste! En ben je toch in deze buurt, ga dan gelijk even langs het MoMu, oftewel het ModeMuseum. Het museum is klein, maar dat is ook meteen haar kracht. Om de zes maanden verandert de collectie, waardoor je elke keer weer nieuwe tentoonstellingen kunt bekijken. Alles gaat eruit, en er komen weer nieuwe dingen voor terug in de plaats. Sla ook de Huidevettersstraat niet over als je niet vies bent van designerkleding (kijken). Onder meer Gucci en Louis Vuitton zijn hier gevestigd.

Bezienswaardigheden Antwerpen: Modewijk
Bezienswaardigheden Antwerpen: Modewijk

2. Grote Markt

Uiteraard mag de bekende Grote Markt niet vergeten worden. Vanaf het plein heb je vrij zicht op het stadhuis (uit 1564), het bekende beeldhouwwerk van Joris en de Draak en de gildenhuizen. Schijnt de zon, dan is de kans groot dat de terrasjes goed vol zijn. Wist jij trouwens dat het Wilhelmus hoogstwaarschijnlijk in het stadhuis van Antwerpen in geschreven? En dat de gildenhuizen replica’s zijn van de originelen, nadat ze in 1576 helemaal afbranden? Het stadhuis is toegankelijk, maar houd de website in de gaten voor eventuele plechtigheden waarbij de deuren gesloten worden.

Adres: Grote Markt

Bezienswaardigheden Antwerpen: Grote Markt
Beeld: Visit Flanders

3. Museum Vleeshuis

Wanneer je recht voor het stadhuis staat, neem dan het kleine straatje rechts, ga links en dan meteen weer rechts. Je krijgt in een paar minuten tijd een compleet ander beeld van Antwerpen. Loop bijvoorbeeld even langs het Museum Vleeshuis, waar vroeger dieren werden afgeslacht en nu een muziekmuseum in gevestigd is. Je ziet nog steeds de oude elementen van het gebouw terug. Een bijzondere combinatie met 600 jaar Antwerpse muziekgeschiedenis.

Adres: Vleeshouwersstraat 38-40

Bezienswaardigheden Antwerpen: Museum Vleeshuis
Beeld: Jan Crab / Visit Antwerpen

4. Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Ook mag je een bezoekje aan de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal niet overslaan. Het gebouw telt met 123 meter de hoogste kerktoren van Benelux. Deze kathedraal is prachtig en mocht je een beetje geĆÆnteresseerd zijn in kunst, dan ben je hier aan het juiste adres. Er hangen hier diverse werken van schilder Rubens.

Adres: Handschoenmarkt (ingang)

Bezienswaardigheden Antwerpen: Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
Bezienswaardigheden Antwerpen: Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

5. Vlaeykensgang

Wanneer je rondloopt door de vele straatjes, houd dan ook vooral de pittoreske steegjes in de gaten. Hier kun je echt nog het sfeertje van het vroegere Antwerpen opsnuiven. Bijvoorbeeld in de Vlaeykensgang, dat al dateert uit 1591. Vroeger waren hier vooral schoenmakers aan het werk en woonden de allerarmsten er. In de jaren 60 wilden ze hier een parkeerplaats van maken, maar gelukkig is dat voorkomen. Nu vind je er restaurant Sir Anthony van Dyck, antiekwinkeltjes en kunstgalerijen.

Adres: Vlaaikensgang

Bezienswaardigheden Antwerpen: Vlaekensgang
Bezienswaardigheden Antwerpen: Vlaekensgang
Bezienswaardigheden Antwerpen: Vlaekensgang

6. Diamantwijk

De Diamantwijk ligt achter het Centraal Station en vormt het hart van de diamantindustrie van de stad. Je vindt er daarom ook veel juweliers en diamantwinkels. Maar dat is niet de enige reden om hier naartoe te gaan: deze wijk huist ook het grootste aantal Orthodoxe joden in West-Europa. Het voelt alsof je hier in een compleet andere wereld terecht komt: een soort mini-stad in een stad!

Adres: o.a. Hoveniersstraat

7. Centraal Station

Misschien wel het mooiste treinstation ter wereld: Station Antwerpen-Centraal. Wie wel eens met de trein naar de stad is afgereisd weet hoe groots deze plek is en vooral: hoe bijzonder. Het pand zoals ‘ie er nu uitziet opende in 1905. Dankzij de mooie architectuur is het station al meerdere keren uitgeroepen tot een van de mooiste stations ter wereld.

Adres: Koningin Astridplein

Bezienswaardigheden Antwerpen: Centraal

8. Het MAS

Het MAS (kort voor Museum aan de Stroom) is een voorbeeld van een museum waar je je uren kunt vermaken. Het beschikt over maar liefst acht tentoonstelling-ruimtes en zo’n 500.000 kunstwerken. De insteek van het MAS is de connectie van Antwerpen met de rest van de wereld. Mocht je niet zoveel met musea hebben, dan nog is het MAS een must om te bezoeken: vanaf het dak krijg je een panoramisch uitzicht over de stad, de Schelde en de haven. Op een zomerse avond zul je hier heel veel locals tegenkomen. Toegang tot het dak is trouwens gratis (en open van dinsdag t/m zondag).

Adres: Hanzestedenplaats 1

Bezienswaardigheden Antwerpen: het MAS
Beeld: VisitFlanders

9. Sint-Annatunnel

De Sint-Annatunnel is een voetgangerstunnel die de linkeroever met de rechter verbindt. Hij gaat dus onder de Schelde door. Geopend in 1933 met houten roltrappen, die vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn. Hetzelfde geldt voor de meeste andere onderdelen van de tunnel: ook de waarschuwingsborden en hekken dateren nog steeds uit die tijd. Eenmaal aan de overkant krijg je trouwens een topuitzicht over de skyline van Antwerpen.

Adres: Sint-Jansvliet

Bezienswaardigheden Antwerpen: Sint-Annatunnel
Beeld: VisitFlanders

10. Het Begijnhof

Een oase van rust, middenin de stad. Het Begijnhof ligt naast de universiteit en biedt schattige huisjes, een kerkje (het Sint-Catharinakerkje), een binnentuin en een boomgaard. Vroeger woonden hier de begijnen (godsdienstige vrouwen die samen een gemeenschap vormden), inmiddels hebben alle woningen een particuliere woonfunctie. Leuk om even doorheen te slenteren als je de drukte van het centrum even wil vermijden.

Adres: Rodestraat 39

Bezienswaardigheden Antwerpen: Het Begijnhof
Beeld: Jan Crab / Visit Antwerpen

Praktische info

Zo kom je er:

Vanuit Nederland is het – zeker gezien de prijzige tarieven voor parkeren – geen slecht idee om met de trein naar Antwerpen af te reizen. Zowel de Eurostar als de Intercity Brussel rijden die kant op. Met de intercity doe je er vanuit Utrecht nog geen twee uur over (inclusief een overstap op Rotterdam Centraal), de Thalys is een stuk sneller. De vanafprijs voor een ticket is slechts ā‚¬20 per persoon. Klik hier voor meer info en beschikbaarheid.

Overnachten in Antwerpen:

Antwerpen biedt voor ieder wat wils: van budgetaccommodaties tot aan luxe hotels waar je volledig in de watten wordt gelegd. Een goede prijs/kwaliteitverhouding biedt De Keyser Hotel, vlakbij het centraal station en loopafstand van de Meir en de Grote Markt. Iets verder van het centrum maar nog steeds vlakbij het station, slaap je voor weinig in ibis budget Antwerpen Centraal Station.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 6 december 2012, maar ge-update na diverse nieuwe bezoeken aan de stad.


Andere stedentrips in Belgiƫ

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’