fbpx
Bezienswaardigheden Leuven
Bezienswaardigheden Leuven

Weekend weg? Ga de bezienswaardigheden van Leuven af!

Leuven is zo'n stad die ideaal is voor een kort weekend weg. Boek een overnachting en je hebt alle highlights van deze Belgische studentenstad in 1,5 á 2 dagen op je gemak kunnen zien. Het heeft prachtige gebouwen, fijne hotspots en een paar heerlijke plekjes om de rust op te zoeken. Wat mij het meest is bijgebleven? Het bijzondere verhaal dat me werd verteld tijdens een toevallige ontmoeting. Dat ene verhaal over die unieke traditie zorgde ervoor dat ik ineens met heel andere ogen naar Leuven ging kijken.

Leuven is zo’n stad die ideaal is voor een kort weekend weg. Boek een overnachting en je hebt alle highlights van deze Belgische studentenstad in 1,5 á 2 dagen op je gemak kunnen zien. Het heeft prachtige gebouwen, fijne hotspots en een paar heerlijke plekjes om de rust op te zoeken. Wat mij het meest is bijgebleven? Dat ene verhaal over die ene unieke traditie. Het zorgde ervoor dat ik ineens met heel andere ogen naar Leuven ging kijken.

DE MANNEN VAN HET JAAR

Je bent een man en je wordt veertig. Dat is voor de meeste mannen volgens mij best wel een ding en niet altijd even positief. In Leuven weten ze er wél iets leuks van te maken. Stel je voor, je kunt met alle andere veertigjarigen uit je eigen stad samen toeleven naar je volgende mijlpaal: Abraham. Een nieuwe vriendengroep met mannen die net zo oud zijn als jij, waar je in ieder geval tien jaar lang mee optrekt. Het heeft wel wat, toch? De ‘Mannen van het Jaar’ werd in 1890 opgericht, in een kroeg, de plek waar de meest briljante ideeën worden gesmeed. In café De Biekorf wordt de traditie gestart door een aantal mannen die allemaal uit hetzelfde geboortejaar stammen. Ze besluiten elk jaar een nieuwe groep in het leven te roepen, een vereniging waarbij mannen tussen hun veertigste en vijftigste levensjaar samen activiteiten ondernemen en geld sparen voor hun vijftigste verjaardag. Dat moment wordt heel groots gevierd hier in Leuven. Een groot feest met heel veel eten en drank. Met z’n allen, op de zaterdag voor de eerste zondag in september. Een unieke traditie, dat is een ding dat zeker is. Een traditie die me vooral een heel sterk gevoel van saamhorigheid geeft. En een traditie die overal in de stad is te voelen én te zien.

DE HIGHLIGHTS

In de buurt van de bekende highlights vind je net even wat kleinere hoogtepunten die met bovenstaande traditie te maken heeft. Bezienswaardigheden die je anders waarschijnlijk per ongeluk zou zijn tegen gekomen, of die je wellicht juist helemaal over het hoofd zou hebben gezien.

HET STADHUIS / RAADSKELDERS

Als er een gebouw is die je met geen mogelijkheid kan én mag missen, dan is dat wel het stadhuis van Leuven. Een imposant Gotisch pand midden op de Grote Markt, waarin heel veel prachtige Bijbelse beelden zijn uitgehakt. Wat veel mensen niet weten is dat je ook de raadskelders van het gebouw in kunt. Niet elke dag helaas, alleen op de derde zaterdag van de maand (gratis toegang). Ondergronds vind je de grote collectie aan groepsfoto’s van de Mannen van het Jaar, van 1890 tot aan nu. Geweldig om al die oude beelden te zien en de stad op de achtergrond steeds te zien veranderen. Ook vind je er miniversies van de kostuums die elk jaartal draagt, zoals deze:

UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK / BALLON VAN DE VRIENDSCHAP

Het pand van de universiteitsbibliotheek zal waarschijnlijk als eerste je aandacht trekken, maar als je net even het hoekje omloopt richting het stadspark (sla die vooral over) dan kom je een veel leukere trekpleister tegen: de Ballon van de Vriendschap. De ballon symboliseert de vriendschap, het basiskenmerk van de Jaartallen! Tof kunstwerk hè?

SINT MICHIELKERK / VRIENDSCHAPSBOOM

De kerk is op z’n mooist wanneer je er ‘s avonds langs wandelt en je de mooie verlichting kunt aanschouwen. Nadeel is dat je de boom dan een stuk minder goed ziet, maar stiekem is dat niet zo heel erg. Sint Michiel op zich is al bijzonder genoeg.

Het voordeel van Leuven is dat alle bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen. Wanneer je eenmaal de Vriendschapsboom hebt gezien, ben je niet ver verwijderd van de andere hoogtepunten van deze stad. Wat je ook echt niet mag missen zijn deze twee plekken!

GROOT BEGIJNHOF

Een oase van rust midden in de stad: het Groot Begijnhof. Verwacht prachtig onderhouden middeleeuwse panden: niet voor niets staat deze plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In de middeleeuwen woonden hier vrouwen die weduwe waren geworden waren door de kruistochten. Zij besloten om samen, met elkaar, een katholiek leven te leiden. Vandaag de dag wonen hier voornamelijk studenten en gastprofessoren: het geheel is eigendom van de universiteit.

KLEIN BEGIJNHOF

De naam zegt het al: het is hier heel klein (maar wel heel schattig). De wijk bestaat uit een straat en twee doodlopende steegjes, en dateert uit de dertiende eeuw. Toen woonden er vrouwen die werkzaam waren in de vlak bijgelegen abdij, nu zijn het allemaal particulieren. Maakt het er niet minder mooi op!

En voor de rest adviseer ik je een ding: loop gewoon rond en geef je ogen goed de kost. Je hebt geen kaart nodig om de leuke plekjes van Leuven te ontdekken – zeker niet als je de toeristische bordjes volgt (al zijn ze soms ineens onvindbaar). Ontdek die schattige straatjes, onopvallende hoekjes en fijne winkeltjes, eettentjes en kroegen. In twee dagen tijd heb je ze (bijna) allemaal gespot, behalve als je te veel tijd besteedt aan lang tafelen en de kroeg, zoals ik. Want dan zou ik ook wel een bezoekje hebben gebracht aan Kasteel van Arenberg en Abdij van ‘t Park. Next time!

Wat vond jij van Leuven?

Over de auteur


Chantal Schram – Oprichter en blogger Reisdoc.nl

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒

Deel dit artikel

.

Gratis ebook

14 Comments

  1. Wat grappig, die traditie kende ik niet. Ik zal de raadskelders eens gaan bezoeken op een derde zaterdag van de maand. Ik vind Leuven heel erg leuk. Aangezien ik er verliefd ben geworden (niet per se op de stad, maar op een persoon), mag ik er nog heel vaak terugkomen.

  2. Ik woon in België en ben er wel eens geweest, maar stiekem heb ik de meeste dingen hier nog niet gezien/bezocht. Zou beter toch maar eens toerist in eigen land spelen :)

  3. Ik studeer al enkele jaren in Leuven, dus vind het fijn om je Leuven te zien aanraden! Het is hier inderdaad prachtig en heel sfeervol, vind ik. Die traditie kende ik niet, maar is best wel grappig, haha

  4. Blijkbaar moet ik naar Leuven toe. :) Net zie ik een reactie op mijn eigen site dat Leuven zo’n leuke site is en de eerstvolgende site die ik open is die van jou, met dit blog over Leuven. Ziet er veelbelovend uit… toegevoegd aan de wishlist.:)

  5. Omg, zoveel dingen die ik nog niet wist over Leuven! Heb er gestudeerd, gewoond,… de traditie kende ik ook niet! Je gaat niet meteen citytrippen of toeristische monumenten bekijken in je eigen stad denk ik :-) Leuven is voor mij vooral een fijne studentenstad met een gezellig en vrij klein centrum waar je alle grote winkels en kleine boetiekjes vindt, waar je heerlijk kan dineren en tot laat ‘s avonds op terrasjes zit! Daarnaast is Leuven een nette en veilige stad :-)
    Grtjs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.