Op avontuur in de buitenlucht, in een bosrijke omgeving en dichtbij huis? Dan is de Ardennen daarvoor de meest uitgelezen plek. Er zijn geen 10, maar misschien wel 20 uitdagingen die je kunt ondernemen. Benieuwd wat je kunt doen in de Ardennen? Hieronder heb ik de 5 tofste outdoor-activiteiten uitgelicht.

Over de Ardennen

De Ardennen liggen in maar liefst drie landen. Het bosrijke middelgebergte ligt verspreid over Luxemburg en Frankrijk, maar het grootste gedeelte vind je in Belgiƫ. Het fijne van de Belgische Ardennen is dat je met 3,5 uur rijden al op de bestemming kunt zijn. Zodra je in Limburg de grens over gaat kom je meteen in een andere omgeving terecht. Het heuvelachtige landschap creƫert meteen het vakantiegevoel. Verwacht een gebied met kastelen, sfeervolle dorpjes en een bosrijke omgeving, dat het hele jaar door goed te bezoeken is.

Waar denk je aan als je ā€˜Ardennenā€™ hoort? Ik aan ā€˜survivallenā€™ en ā€˜kampvuurā€™! Sportieve activiteiten die voor een flinke portie adrenaline zorgen, en met in de avonduren een kampvuurtje om lekker te ontspannen en na te genieten. En dat is precies hoe mijn trip eruit zag. Wij logeerden in het plaatsje Aywaille. Vanuit deze plaats ben ik een paar dagen op pad gegaan met de organisatie Yourout.be, een professioneel bedrijf dat outdoor-activiteiten organiseert voor jong en oud. Je kunt hier zowel losse activiteiten boeken als all-in pakketten met verblijf.

Wat te doen in de Ardennen

De 5 tofste outdoor activiteiten

1. Via Ferrata

Duur: Ā± 2 uur
Minimum leeftijd: 12 jaar

Steengroeve Dieupart is Ć©Ć©n van de mooiste klimlocaties in de Ardennen. Een klimwand van blauwsteen met meerdere klimroutes op verschillende niveaus en een abseilwand van 25 meter hoog. De Via Ferrata staat voor mij met stip op nummer 1. Van tevoren wist ik niet zo goed wat mij te wachten stond, behalve dat je hiervoor geen hoogtevrees moest hebben.

Via Ferrata, wat ijzeren weg betekent, is een route langs ruige rotswanden voorzien van staalkabels en stalen nietjes. In plaats van horizontaal klimmen, ben je je meer zijwaarts aan het verplaatsen op het randje van de rotswand. Hierbij ben je constant gezekerd door de klimgordel die je draagt. Je hangt soms letterlijk boven de afgrond, maar wauw wat was dit kicken!

Wat te doen in de Ardennen

Na een uitgebreide safety briefing werden wij voorzien van een helm en klimgordel en werd het tijd om de route te trotseren. Halverwege kun je voor de makkelijke of de zware route kiezen. Ik koos voor de laatste optie. En dat heb ik geweten! Het kwam namelijk vooral aan op je armspieren. Gelukkig kon je tussendoor even uitrusten op de schuine ladders. De zipline tussendoor maakte het tot een extra leuke afwisseling. De dag erna was de spierpijn goed voelbaar, maar ik had dit voor geen goud willen missen.


2. Challenge parcours

Duur: Ā± 3 uur
Minimum leeftijd: 10 jaar

De naam zegt het al, dit is een parcours met veel uitdagingen. Van touwbruggen over het water tot aan klimnetten waar je opdrachten bij moet uitvoeren. De uitdaging is om droog te blijven, omdat het parcours voornamelijk over het water gaat. Je eindigt spectaculair met een tokkelbaan. Het beginpunt van de tokkelbaan ligt in de bossen en na 40 meter eindig je op de oever van de rivier. Het uitzicht is hier geweldig. Voor de wat kleinere kinderen die de tokkelbaan misschien wat spannend vinden is een alternatieve route aangelegd. Deze activiteit wordt ondernomen in de omgeving van La Venne, waar het sowieso een feestje is om rond te wandelen door de mooie natuur.

Wat te doen in de Ardennen

Deze activiteit is overigens ook te boeken als night challenge, voor net dat beetje extra dimensie.

Voor de lezers die het zich afvragen, ik heb Ć©Ć©n voet droog gehouden.


3. Klimmen en abseilen

Duur: Ā± 3 uur
Minimum leeftijd: 10 jaar

Klimmen vond ik spannender dan ik had verwacht. Klimgroeve Dieupart heeft een variƫrend aanbod in moeilijkheidsgraad, dus kon ik mooi met de makkelijke klim beginnen. Je gaat in koppels te werk en onder begeleiding van gediplomeerde instructeurs leer je hoe je elkaar moet zekeren. Mijn maatje was dubbel zo zwaar dus ik zag mezelf al de lucht in schieten, maar uiteraard staat veiligheid voorop en ben je extra aangelijnd aan de grond.

Wat te doen in de Ardennen

Tip: trek schoenen met een goed profiel aan voor extra grip. Heel fijn als je soms denkt dat je niet meer verder kunt! En dan is er ook altijd nog de professionele leiding die de groeve op zijn duimpje kent en jou net weer even verder helpt.

Na het klimmen moet je uiteraard ook weer naar beneden. Het abseilen is vooral spannend als je de rand over moet, maar daarna is het genieten. Je loopt met je voeten tegen de steile wand naar beneden, terwijl je dubbel gezekerd aan het touw hangt. Eenmaal beneden kan je toch maar mooi zeggen dat je een hoogte van 25 meter hebt overwonnen.


4. Speleologie

Duur: Ā± 3 uur
Minimum leeftijd: 10 jaar

Weer even helemaal wat anders: ga op onderzoek uit in de ondergrondse grotten van de Ardennen! Heb je geen last van claustrofobie en ben je niet bang in het donker, dan zou ik deze activiteit zeker meepakken. Je hoort in de grot Trou Lecoq, net buiten het dorpje Remouchamps, meer over het ontstaan van druipsteen en de flora en fauna in de grot Ć©n je kruipt hier door nauwe gangen en spleten. Trek kleding aan dat vies mag worden: het is erg vochtig in de grot en schoon blijven is simpelweg geen optie. Je krijgt een helm een lampje op en geloof mij: dat is ook echt wel nodig om te zien waar je je handen en voeten neer moet zetten. Ik had soms echt geen idee waar ik was en dan ben je blij dat er mensen voor en achter je lopen.


5. Kajakken

Duur: Ā± 3 uur inclusief transfer
Minimum leeftijd: – (maar je moet in bezit zijn van een zwemdiploma)

Last but not least, de populairste activiteit: kajakken. En ik snap helemaal waarom dat zo vaak gekozen wordt. Je peddelt hier heerlijk ontspannen door het rivierdal van de Ourthe, langs de parels van de omgeving. Starten doe je bij Hamoir, eindigen bij Comblain-la-Tour.

Wanneer de rivier vol water staat, maken de stroomversnellingen en de prachtige omgeving de tocht helemaal tot een onvergetelijke ervaring. Het traject is ongeveer 8,5 kilometer lang. De sit-on-tops kajaks zijn extra stabiel en zijn speciaal ontworpen voor mensen zoals ik, die af en toe wat onhandig zijn. Je zit boven op de kajak in plaats van erin, zodat deze niet zo snel omslaat. Ik heb het dus zowaar droog gehouden.

Ben je een echte buitensporter, dan is de Ardennen echt iets voor jou. Voor mij is het een bestemming om vaker naar terug te keren!

author-sign

Melissa

Hi! Mijn naam is Melissa en mijn twee grootste passies zijn skiƫn en kitesurfen. Ik doe niets liever dan het ontdekken van de meest mooie plekken die onze moeder natuur te bieden heeft. Het geeft me energie om de leukste tips en tricks te delen over deze mooie reizen. Ik wil jou dan ook graag inspireren en meenemen naar toffe bestemmingen!