Van plan om naar Cambodja af te reizen? Doen! Wel deel ik graag mijn ervaringen (en valkuilen) met je, zodat jij er niet in hoeft te vallen. Ik zetteĀ wat praktische informatie en tips op een rij.Ā 

VISUM

Voor Cambodja heb je een visum nodig, die kun je gelukkig gewoon halen bij aankomst in het land (kosten: 30 Amerikaanse dollar). Ik heb wat horrorverhalen gelezen van mensen die met de bus de grens overgingen, maar ik heb alleen ervaring met Siem Reap International Airport. Daar zijn ze vooral heel aardig. Wel geeft men vooraf aan dat je twee pasfoto’s nodig hebt. Uiteraard had ik die braaf laten maken, maar sukkel die ik ben kreeg ik het voor elkaar om ze in m’n ruimbagage op te bergen (incl. portemonnee, oeps!). Geen pasfoto bij de hand dus, maar als je 2 dollar extra betaalt blijkt dit geen enkel probleem te zijn. Is eigenlijk nog goedkoper dan foto’s laten maken in Nederland.

Praktische info Cambodja + tips

BETALEN

In heel Cambodja kun je betalen met Amerikaanse dollars. In Siem Reap lijkt dat zelfs het normale betaalmiddel: je kunt alleen dollars pinnen en op elke kaart staat uitsluitend de Amerikaanse valuta vermeld. Bereid je er ook op voor dat je op een gegeven moment met zowel briefjes met dollars als riel rondloopt. 1 dollar = ongeveer 4000 riel. Voordeel: je loopt in dit land niet met muntgeld rond, heerlijk!

AFDINGEN

Heel simpel: ding af op alles dat je koopt. Dat wordt eigenlijk gewoon van je verwacht.

VERVOER

Verwacht ongeveer elke 5 seconden het woord ’tuk tuk’ te horen, iedereen wil je wel ergens naartoe brengen. Dit is ook de makkelijkste en meest betaalbare manier van reizen als met meerdere mensen bent en kleine afstanden moet afleggen. In je eentje is de ‘moto’ ook een fijne optie; je stapt dan gewoon bij iemand achterop z’n scooter.

Praktische info Cambodja + tips

VERVOER 2

Cambodja is inmiddels behoorlijk ontwikkeld – voor Aziatische begrippen. Dat betekent vooral dat de wegen tussen de grotere steden stukken beter zijn geworden, maar ook dat je (vaak) heel makkelijk van A naar B kunt zonder dat je hoeft te vliegen. Er zijn verschillende busmaatschappijen in het land te vinden; de prijzen onderling kunnen nog wel eens verschillen. De grootte en kwaliteit van de bus ook: er gaan ‘normale’ bussen met airco, maar ook minibusjes waar je maar met z’n 14-en in zit. De grote bussen bevielen mij persoonlijk beter, al was het alleen maar omdat je dan meer beenruimte hebt en ze niet zo roekeloos rijden als de kleinere.

LAAGSEIZOEN

In het laagseizoen (onze zomermaanden) is het overal vrij rustig qua toeristen. Hierdoor vind je altijd makkelijk een slaapplek Ć©n zijn de prijzen vaak ook nog lager. Ook heel fijn: je komt relatief weinig Nederlanders tegen!

VRIJWILLIGERSWERK

Een dagje (of langer) vrijwilligerswerk doen? Je kunt overal wel meedraaien op een school en de leerlingen les geven in Engels. Geloof mij, die kids vinden het fantastisch om die taal te leren en zijn onwijs dankbaar. Die grote glimlach op hun gezicht is onbetaalbaar.

Praktische info Cambodja + tips

GEHANDICAPTEN

Er zijn heel veel gehandicapte mensen in Cambodja: de meesten hebben in het verleden ledematen verloren door de vele landmijnen in het land of zijn bijvoorbeeld blind geboren. Ook is er een heel groot aantalĀ weduwen en wezen. Op veel plekken zijn er organisaties in het leven geroepen om ze van werk te voorzien of om ze op een andere manier te supporten. Zo vind je in Battambang heel veel toffe cafĆ©s en winkeltjes die door hen worden gerund (ga bijvoorbeeld naar Lemon Tree of Jaan Bai).

Ben jij al in Cambodja geweest en heb jij nog fijne praktische tips?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’