fbpx

Zo indrukwekkend zijn de tempels van Angkor

Breng je voor het eerst een bezoek aan Parijs, dan kun je het bijna niet maken om de Eiffeltoren over te slaan. Datzelfde geldt als je voor de eerste keer naar Cambodja afreist, dan móét een bezoek aan Angkor op je to do list staan. Toeristisch? Onwijs. Maar je bent niet in dit land geweest als je de bekendste trekpleister niet hebt gezien. En geloof mij, in dit geval wil je 'm ook echt niet missen.

Breng je voor het eerst een bezoek aan Parijs, dan kun je het bijna niet maken om de Eiffeltoren over te slaan. Datzelfde geldt als je voor de eerste keer naar Cambodja afreist, dan móét een bezoek aan Angkor op je to do list staan. Toeristisch? Onwijs. Maar je bent niet in dit land geweest als je de bekendste trekpleister niet hebt gezien. En geloof mij, in dit geval wil je ‘m ook echt niet missen. 

ANGKOR WHAT?

We gaan terug naar de periode 800 – 1432 na Christus. Het waren de hoogtijdagen van het Khmer rijk: ze domineerden zo ongeveer heel Zuidoost-Azië. Angkor betekent letterlijk ‘hoofdstad’ of ‘heilige stad’ en gedurende deze periode woonden er meer dan een miljoen mensen op deze plek. Een hele hoop, als je je bedenkt dat elke andere Europese hoofdstad in deze tijd niet eens in de buurt kwam bij dit aantal. De Khmer koningen startten in deze periode ook met de bouw van een heleboel tempels, waarvan vandaag de dag Angkor Wat de bekendste is. Sterker nog, het is het grootste religieuze gebouw ter wereld (en werd in slechts 32 jaar gebouwd). Om een lang verhaal kort te maken: Angkor raakte eeuwenlang in de vergetelheid. Pas in de tweede helft van de negentiende eeuw werden de ruïnes opnieuw ontdekt door Henri Mouhot, een Franse ontdekkingsreiziger. En daar zijn we heel blij mee.

Angkor Cambodja

EN ZO BEZOEK JE HET

Anno 2015 staat er zo’n 400 km² aan overblijfselen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Nu zijn alleen nog de tempels bewaard gebleven. Niet omdat de andere gebouwen vroeger neergehaald zijn, maar omdat in die tijd alleen de religieuze plekken van steen mochten worden gebouwd. Hout heeft het door de jaren heen toch een stuk lastiger om goed te blijven.

Het gigantische terrein ligt zo’n vijf kilometer ten noorden van het stadje Siem Reap en trekt dagelijks duizenden bezoekers. Je kunt ervoor kiezen om met de fiets zelf het gigantische terrein te verkennen of je rond te laten rijden met een tuktuk-chauffeur. Ook kun je ervoor kiezen om vóór zonsopgang te gaan óf pas daarna. Daarnaast heb je nog een keuze te maken: ga je een dag? Of ga je meerdere? Als je de Lonely Planet mag geloven móét je echt minimaal drie keer terugkomen om ‘alles’ te zien. Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Heel eerlijk, eigenlijk was ik na een dag wel klaar. Natuurlijk heb je dan maar een fractie van alle overblijfselen bekeken, maar – en nu klink ik waarschijnlijk als een cultuurbarbaar – op een gegeven moment lijken alle tempels voor je gevoel op elkaar. Met andere woorden: na een ochtend en middag was ik gewoon een beetje tempelmoe.

Ben jij net als ik? Slaap dan je roes uit en ga pas rond een uurtje of tien die kant op. De zonsopgang valt door de bewolking vaak tegen en geloof mij dat je echt niet de enige bent die het spektakel wil aanschouwen. Pak ook niet de fiets: gedurende de dag wordt het vaak bloed- en bloedheet, waardoor je heel dankbaar bent voor een beetje wind in je haren (en langs de rest van je lichaam) als je in een tuktuk wordt rondgereden. Ja, het is wat duurder ($15-$20 voor een chauffeur), maar het is zó fijn als je niet zelf van punt A naar B hoeft, niet verdwaald en iemand hebt die je wat meer kan vertellen.

1 DAG ANGKOR – DEZE TEMPELS MOET JE BEZOEKEN

Als je maar een dagje in Angkor hebt, dan raad ik je een aantal tempels aan om met eigen ogen te bekijken. Oké, het zijn de bekendste plekken waar bijna iedereen naartoe gaat, maar dat is niet voor niets. Het zijn de tempels die simpelweg het meest bijzonder zijn: qua uiterlijk of vanwege het verhaal erachter.

ANGKOR WAT

Met 1 km2 is Angkor Wat de grootste tempel ter wereld. Daarnaast is het Hindoestaanse bouwwerk ook nog eens 65 meter hoog, heeft het drie verdiepingen en is de muur om het complex 1300 bij 1500 meter. Indrukwekkend. Dat is het enige woord dat een beetje in de buurt komt om deze plek te beschrijven.

Angkor Wat - Angkor Cambodja

Angkor Wat - Angkor Cambodja

Angkor Wat - Angkor Cambodja

Angkor Wat - Angkor Cambodja

Angkor Wat - Angkor Cambodja

Angkor Wat - Angkor Cambodja

BAYON TEMPEL

Bayon Tempel - Angkor Cambodja

Bayon Tempel - Angkor Cambodja

Bayon Tempel - Angkor Cambodja

TA PROHM

Ooit de film Tomb Raider gezien? Dan zul je deze tempel wellicht wel herkennen. Ta Prohm was het decor voor een deel van deze film en mijn grote favoriet: dit is een van de enige bouwwerken die niet gerestaureerd is. De tempel is begroeid door bomen en planten, brokken steen liggen nog steeds op de plek waar ze ooit zijn gevallen.

Ta Prohm - Angkor Cambodja

Ta Prohm - Angkor Cambodja

Ta Prohm - Angkor Cambodja

Ta Prohm - Angkor Cambodja

BANTEAY KDEI

Banteay Kdei - Angkor Cambodja

Banteay Kdei - Angkor Cambodja

Banteay Kdei - Angkor Cambodja

TOEGANG

1 dag = $20
3 dagen = $ 40
7 dagen = $60
.
Wat vond jij van Angkor?

Over de auteur


Chantal Schram – Oprichter en blogger Reisdoc.nl

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒

Deel dit artikel

.

Gratis ebook

16 Comments

  1. Ja.. Ook afgelopen zomer stond Angkor Wat op te to do list, want we waren nou eenmaal in Cambodja. In lange kleding – we dachten dat dit nodig was omdat het om tempels ging – kwamen we aan en na al weken regen, scheen die dag de zon heel fel, was het bloedheet. En ook ik ben dan een cultuurbarbaar, maar ik was héél blij dat ons ‘kleine’ tempelsrondje met de tuktuk klaar was en we ons bed in konden, om 4uur opstaan was toch ook best vroeg. Nee, 1 dag is meer dan genoeg want inderdaad, alles lijkt op elkaar. Ik bezoek liever uitgebreid de Killingfields of Tuol Sleng, iets wat mij veel meer interesseert..

  2. Die details zijn echt ongelofelijk.. Ik ben van plan om een keer ‘s avonds te gaan en nog een hele dag; dan lijkt het me wel genoeg geweest ;)

  3. Ik zou 1 dag echt te weinig vinden. Het is wel genoeg voor de echte hoogtepunten die je noemt maar we waren na 3 dagen echt niet uitgekeken. De tempels zijn super verschillend en ook de manieren van transport die je kan kiezen, een dagje fietsen een dagje tuk-tuk en een dagje alleen de zonsopkomst doen en daarna weer lekker je bed in bijvoorbeeld. Met de tuk-tuk gingen we bijvoorbeeld naar Kbel Spean, dat jij je gewoon lekker over het platteland en kom je bij een waterval waar je in kunt zwemmen en ondertussen kunt zien welke figuren in de rotsen zijn uitgehakt.

  4. Natuurlijk zijn smaken verschillend, maar na 1 dag genoeg van Angkor?! Ik ben er tijdens drie bezoeken aan Cambodja in totaal bijna een week geweest en heb er nog steeds niet genoeg van. In Angkor zijn een behoorlijk aantal dorpjes te vinden, waar het gewone leven doorgaat. Ik zou zeggen, neem je tijd en leer het echte Angkor kennen :-)

  5. ik ben er 14 jaar geleden een dag geweest. Graag ga ik er weer naar toe om nog meer te zien en de geur weer te kunnen ruiken. Op de dag dat ik er was kreeg ik regen en onweer het was een zegen om Angkor op deze manier te kunnen ontdekken. De mystiek van Angkor zit diep in mij geworteld.

      1. zeker een mooie ervaring te meer omdat het er dan minder druk is. Dwalend door de lange gangen met de oneindige rijen zuilen met het geluid van de donder is echt iets om nooit meer te vergeten. Ook al is regen vaak niet leuk de geuren die dan vrij komen zijn dan nog intenser. Zon of regen Angkor is echt een aanrader voor ieder die in Azië op vakantie gaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.