Ben je van plan om voor de eerste keer op vakantie met een camper te gaan? Leuk! Maar wel iets om van tevoren enigszins voor te bereiden. Met deze 10 tips komt je camperreis helemaal goed!

Vakantie met camper: waarom?

De camper heeft in coronatijd flink aan populariteit gewonnen. Niet voor niets: doordat je met veel campers geheel zelfvoorzienend bent, hoef je geen gebruik te maken van gedeelde faciliteiten op campings. Daarnaast ben je heel flexibel met een camper: je hoeft de deur maar dicht te doen en je kunt al naar de volgende plek!

Eerste keer vakantie met camper

1. Kies de juiste camper

‘Juist’ is in dit geval heel subjectief en relatief. Want wat de een fijn vindt, vindt de ander helemaal niks. Toen ik in 2016 voor het eerst met een camper op vakantie ging in Portugal, had ik een bakbeest voorzien van alle luxe tot m’n beschikking. Zitplek, douche, echte bedden… You name it en het was er. Fantastisch vond ik het!

Maar toen ik in 2019 met een Volkswagen-busje door het zuiden van Engeland toerde, vond ik het camperleven weer helemaal niks. Door het grauwe weer moesten we veel binnen zitten en dan leef je dus op de achterbank of op het bed. Dan is een klein busje net even te basic.

Kies dus een camper bij jou en jouw bestemming past:

  • Heb je alleen rijbewijs B? Dan mag je een camper besturen met een massa van maximaal 3500 kilo. Dat is het gewicht inclusief alles wat IN de camper zit, dus houd hier rekening mee bij het uitkiezen van je camper Ć©n het inpakken van je spullen.
  • Waar voel je jezelf het prettigst bij qua rijden? Groot of klein?
  • Hoeveel luxe wil je voor jezelf hebben? Wil je een badkamer en toilet aan boord, of is alleen een slaapplek genoeg?
  • Ga je naar een zonnige of juist meer regenachtige bestemming? Oftewel: verwacht je veel buiten te zijn of zit je ook veel binnen?
  • Wil je veel wild kamperen (en moet je de faciliteiten dus echt zelf hebben) of ga je juist op campings staan?
  • Ga je naar een bestemming met veel dorpjes en smalle wegen? Of juist brede wegen waar je alle ruimte hebt om door te rijden?
Eerste keer vakantie met camper

2. Betaal niet onnodig veel

Er zijn tegenwoordig veel manieren om aan een camper te komen. Er gelijk een kopen zou ik persoonlijk afraden. Het is niet alleen een gigantische kostenpost (je betaalt tussen de 15.000 en 150.000 euro voor een nieuw exemplaar), je wil het sowieso eerst een keer geprobeerd hebben voordat je je commit aan een eigen bolide. Daarnaast is het, zeker als je maar een keer per jaar op pad gaat, veel goedkoper om een camper te huren.

Het huren van een camper kan op meerdere plekken. Er zijn tientallen officiƫle camperverhuurders waar je met campers in eigen beheer op pad kunt gaan. Dit zijn vaak grote exemplaren die van alle gemakken voorzien zijn. Je snapt: je betaalt hier in de praktijk vaak de hoofdprijs voor.

Het loont om wat verder te kijken dan dat: zo zijn er in Nederland alleen meerdere camperverhuurbedrijven die campers van particulieren verhuren. Goboony valt bijvoorbeeld in die categorie. Camperverhuur via Goboony is veilig en betaalbaar: je bent volledig verzekerd als je met een van ‘hun’ campers reist. Het toffe aan partijen als Goboony is dat je in hele unieke exemplaren kunt slapen. En omdat je van particulieren huurt is de prijs vaak een stuk lager. Je kunt hier vooral campers in Nederland huren, maar ook in landen als BelgiĆ«, Duitsland en Spanje. Ideaal als je alleen op de plek van bestemming met een camper wil rijden!

Eerste keer vakantie met camper

3. Ga voor een ‘makkelijke’ bestemming

Ook ‘makkelijk’ is weer relatief, maar ga als je voor het eerst met een camper op pad gaat niet gelijk naar een land waar weinig campings zijn of de wegen slecht. Nederland is een heel fijne startplek voor een eerste keer, maar ook bestemmingen als de Algarve of Engeland zijn goede opties.

4. Bekijk vooraf de verkeersregels

Want de verkeersregels voor campers wijken wat af van die voor de auto en ze verschillen ook nog eens per land. Check vooral de maximale snelheid voor campers vooraf. Voor Nederland kun je alle regels hier vinden.

Eerste keer vakantie met camper

5. Ken je camper: schrijf de basics op

Het is een absolute must, helemaal als je voor het eerst op pad gaat, om de belangrijkste basics op te schrijven en onderweg bij de hand te hebben. De basics zijn in dit geval:

  • De breedte en hoogte van je camper (en plak deze op je dashboard): zodat je zeker weet of je onder een tunnel door past of over een brug kan. Je wilt echt niet vast komen te zitten met je bolide.
  • Massa van je camper: met een camper ben je zwaar beladen en je kan op plekken komen waar je zelfs te zwaar bent om te mogen door rijden. Check dus vooraf wat de totaalmassa is en schrijf deze op (en houd onderweg de cijfers + een ’t’ op de ronde witte borden met rode rand in de gaten).
  • Weet waar je water- en brandstoftank zitten (plak er een sticker op): die twee wil je namelijk niet door elkaar halen als je moet tanken onderweg.

6. Sluit voor vertrek alles goed af

Eentje waarvan ik uit eigen ervaring kan zeggen dat je dit ook echt niet wilt vergeten: check voordat je gaat rijden altijd of je alle losse spullen hebt opgeborgen Ć©n of alle kastjes goed dicht zitten. Je hoeft maar een drempel of rotonde mee te pakken en alles ligt op de grond. Wil je niet!

Eerste keer vakantie met camper

7. Essentieel: waterpas

Als er iets is wat je niet wil vergeten in te pakken, dan is het een waterpas. Klinkt misschien overbodig, maar geloof me als ik zeg dat je op elke plek zo recht mogelijk wil staan. Een beetje scheef is vaak niet heel erg, maar je zal maar net met je hoofd naar beneden liggen in bed. Slaap je toch een stuk minder comfortabel. Of dat het water niet goed kan weglopen omdat je net verkeerd staat. Je kunt de camper overigens makkelijk waterpas zetten door kunststof wiggen onder de wielen te plaatsen. Check vooraf even of die al aanwezig zijn in de camper (net als de waterpas, scheelt weer bagage).

8. Download de app Campercontact

Deze app gaat je heel veel goeds brengen. Je kunt via Campercontact namelijk ruim 35.000 camperlocaties in maar liefst 58 landen vinden, inclusief recensies van andere camperaars. Ideaal om de mooiste plekjes te vinden! Tip: download ‘m al vooraf en ga voor vertrek al een beetje researchen naar fijne slaapplekken. Dan kun je ook tijdig je route er op aanpassen (zie ook volgende punt).

Eerste keer vakantie met camper

9. Calculeer extra tijd in

Want met een camper ben je altijd langer onderweg dan met een auto. Je rijdt waarschijnlijk sowieso al wat langzamer, maar als je je in bergachtig gebied gaat begeven zul je merken dat je met al die haarspeldbochten een stuk langer bezig bent dan wanneer je in je eigen vertrouwde auto zit. Lijkt het dus alsof je nog maar 10 kilometer hoeft te rijden, dan kan dat alsnog heel veel tijd kosten. Neem daarom altijd wat extra eten en drinken mee: mocht je alsnog veel langer onderweg zijn dan verwacht en pas laat aankomen (= de winkels zijn al dicht) of blijkt een camperplaats al vol, dan kom je in ieder geval je tijd door!

Extra tip hierbij: maak je route voor de dag daarom ook nooit te lang. Je wilt onderweg ook kunnen stoppen als je langs een mooie plek rijdt. Zonde als je alleen maar in de camper zit.

Eerste keer vakantie met camper

10. Zorg voor kleingeld

Grote kans namelijk dat je voor een aantal faciliteiten op je camperplek moet betalen, zoals water en stroom. Muntjes van 50 cent en/of 1 euro komen hoe dan ook van pas tijdens je reis!

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’