Het is de eerste plek die ik bezocht toen ik aankwam in Australië en heeft er gelijk voor gezorgd dat ik volledig verknocht ben geraakt aan het land: de Blue Mountains! Zó mooi, waar je ook kijkt. Lees hier alles wat er te weten valt over deze gigantische natuurschoonheid. En anders zeggen de foto’s zelf al genoeg. Hier wil je heen! 

Blue Mountains NP is een gigantisch nationaal park (230.000 hectare) dat op zo’n 1,5 uur rijden van Sydney ligt. Je kunt er ook met de trein komen; ieder uur vertrekt er weer een die richting op (duur: 2 uur). Al zou ik je eerder een huurauto aanraden zodat je net even wat flexibeler bent en zo makkelijk op alle plekjes komt. Wij huren die overigens altijd via Sunny Cars.

Ook vertrekken er vanuit Sydney diverse dagtours naar de Blue Mountains. Deze kunnen we je van harte aanraden!

Het kloppende hart van de Blue Mountains is Katoomba, een soort Amerikaans westernachtig stadje met hotels, hostels en motels, maar ook een aantal grote supermarkten, restaurantjes (ga sowieso naar The Yellow Deli) en hippiewinkeltjes. De ideale uitvalsbasis om het park te gaan verkennen dus!

Blue Mountains Australië

Blue Mountains highlights

Er is zoveel te zien in de Blue Mountains dat je er bijna eng van wordt. Je kunt hier weken doorbrengen en dan nog heb je niet alles mee kunnen pakken. Dat is gelukkig niet het einde van de wereld, maar zorg in ieder geval dat je deze pareltjes wél gaat zien en ieder geval één hike gaat maken (zie verderop):

Tip: maak gebruik van de Unlimited Discovery Pass die je toegang geeft tot Scenic World’s skyway, spoorweg en loopbrug. Je kunt deze makkelijk online aanschaffen >>

Three Sisters

Het verhaal gaat dat er ooit drie zussen van de Gundungurra-stam in de Jamison Valley hebben geleefd. Ze waren verliefd op drie broers van de Dharruk-stam, maar het was toen verboden om te trouwen met iemand buiten je eigen tribe. De broers besloten daarop de zussen te stelen. Er brak hierdoor een oorlog uit, waarop door de Kuradjuri (slimme man) van de Gundungurra-stam werd besloten dat de zussen tijdelijk in steen moesten worden veranderd. Na de oorlog zou dit weer ongedaan gemaakt worden, maar helaas overleed deze beste man en zijn de zussen voor altijd gedoemd om zo te blijven.

Blue Mountains Australië

Nu zijn het drie prachtige rotsen in de vallei direct naast Katoomba, die vooral goed tot hun recht komen met zonsondergang. Vanaf de Echo Point lookout kun je ze perfect spotten. Neem ook het paadje linksaf richting de Honeymoon Bridge via de Giant Stairway, zodat je nog meer grandioze uitzichten krijgt voorgeschoteld. Het is wel een flink aantal trappen lopen, waarbij vooral de terugweg killing is (want: dan moet je weer omhoog).

Blue Mountains Australië

Katoomba Falls

Want: gigantische waterval! Je kunt ‘m waanzinnig goed aanschouwen als je de Scenic Skyway neemt (maar: duur), want dan ‘vlieg’ je er overheen. Het is veel voordeliger (want: gratis) om naar de Reids Plateau Circuit te rijden.

Wentworth Falls

Mijn persoonlijke hoogtepunt, ook al was de waterval bij mij niet meer dan een paar kleine spetters die naar beneden vielen. Gaf helemaal niets, want de wandeling naar beneden is serieus fantastisch. Prachtige kloven, nog mooiere uitzichten en supertof pad naar beneden. Verwacht wel onwijs veel treden en de terugweg is een flinke opgave, maar als je genoeg water meeneemt en af en toe even pauze neemt, dan is de wandeling voor iedereen goed te doen.

Blue Mountains Australië

Jamison Valley

Vanaf de Echo Point lookout in Katoomba krijg je al een prima beeld van de Jamison Valley voorgeschoteld, maar bij de lookouts bij de Wentworth Falls is je uitzicht net even wat beter. Hoef je helemaal niets voor te doen, alleen een paar honderd meter lopen vanaf je auto.

Blue Mountains Australië

Bridal Veil View, Leura

Ik heb deze helaas niet gezien omdat we niet verder gingen dan de Gordon Falls lookout, maar een beetje spijt heb ik wel. Het beste uitzicht op de Bridal Veil waterval is het makkelijkst lopend te bereiken vanaf de Leura Cascades Bridge en doet je denken aan een (hoe verrassend, als je de naam leest) bruidssluier.

Centennial Glen, Blackheath

De ‘glen’ is een diepe kloof aan de westkant van Blackheath. Volg de Centennial Glen Road en je komt uit op een kleine parkeerplaats. Na een paar minuten lopen heb je – met een beetje geluk – het uitzichtspunt voor jezelf en sta je met verbazing te kijken naar wat je ziet. Pas wel op, want er kan veel wind staan en hekwerk is er niet (als in: je zou met veel pech naar beneden kunnen donderen).

Blue Mountains Australië


Hikes die je er kunt maken:

Sowieso goed om te weten: alle wandelpaden staan heel goed aangegeven, dus verdwalen is erg lastig. Ook staat erbij hoe lang je er ongeveer over doet als je een normaal wandeltempo aanhoudt.

De enige echte hike die ik heb gemaakt is die naar de Wentworth Falls (zie hierboven, duurt 1,5 uur) maar er zijn talloze opties waar je uit kunt kiezen. Een greep uit de selectie toppers die wij getipt gekregen:

Makkelijk:

  • Leura: Leura Cascade naar de Bridal Veil Falls (duur: 60 minuten)
  • Wentworth Falls: Charles Darwin Walk (duur: 1,5 uur – alleen heenweg)
  • Blackheath: Fairfax Heritage Walk (duur: 60 minuten – alleen heenweg)
Blue Mountains Australië

Medium:

  • Katoomba: Katoomba Falls – Furber Steps – Scenic Railway (duur: 90 miniten)
  • Katoomba: Echo Point – Prince Henry Cliff Walk – Gordon Falls (duur: 2,5 uur – alleen heenweg)
  • Wentworth Falls: Weeping Rock – Queen Cascade

Moeilijk:

  • Katoomba: Giant Stairway – Federal Pass – Scenic Railway – Prince Henry Cliffwalk (2,5 uur)
  • Katoomba: Giant Stairway – Dardanelles Pass – Leura Forest – Federal Pass – Giant Stairway
  • Katoomba: Giant Stairway – Leura Forest – Leura Cascades Loop – Prince Henry Cliff Walk – Echo Point (duur: 3,5 uur)
  • Katoomba: Echo Point – Fern Bower (via Prince Henry Cliff Walk) – Federal Pass – Furber Steps – Prince Henry Cliff Walk
Blue Mountains Australië

Praktische info:

Parkeren: Overal zijn gratis parkeerplaatsen.

Toegang park: Gratis!

Wat trek je aan?

Vooral lekker zittende kleding dat goed kan ademen en goede schoenen. Ik had zelf stevige sandalen aan en daarmee kon ik overal prima uit de voeten. Voor de lange afstanden zou ik echter wel betere stappers meenemen.

Hoe kom je er?

Vanaf Amsterdam kun je met meerdere maatschappijen naar Sydney vliegen. Voor het vergelijken van de goedkoopste tickets, check Tix.nl of Skyscanner. Vanaf Sydney is het 1,5 uur rijden naar Katoomba. Ik boekte zelf mijn huurauto weer zoals altijd via Sunny Cars, zodat ik zeker wist dat alle verzekeringen inclusief zouden zijn. Scheelt een hoop gedoe (en geld!) bij het ophalen! Plus een huurauto geeft je (zeker hier) zoveel meer vrijheid dan wanneer je van het openbaar vervoer gebruik moet maken.

Overnachten bij de Blue Mountains

Ik verbleef in Katoomba in het Blue Mountains Backpackers Hostel. Niet alleen de goedkoopste optie, ook een heel goede: je hebt slaapzalen, maar ook privékamers. De toiletten zijn heel schoon en de douches zijn top. Op loopafstand van het centrum en parkeren is gratis voor de deur!

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒