Het wordt een van de mooiste autoroutes ter wereld genoemd: de Great Ocean Road in het zuidoosten van Australië. Ik kan niet anders zeggen dat ook ik zwaar onder de indruk was! De weg brengt je langs prachtige uitzichtpunten, nog mooiere stranden en heel veel indrukwekkende rotspartijen. En deze stops wil je er zeker maken. 

De Great Ocean Road begint op zo’n uur rijden vanaf Melbourne, in Torquay, en eindigt in Port Fairy. Als je de hele route rijdt leg je maar liefst 243 kilometer af, maar dan heb je ook wat! Ik raad je aan om er drie dagen over te doen, zo heb je alle tijd om al het moois zonder te haasten mee te kunnen pakken. Ik sliep onderweg in Torquay, Apollo Beach en in Warrnambool (maar Port Campbell is ook een goede optie).

Great Ocean Road

Stops Great Ocean Road

En nog op volgorde ook:

1. Bells Beach

Direct naast Torquay vind je Bells Beach, een prachtig strand met een woeste zee (zeker als het waait). Hier worden jaarlijks surfwedstrijden als de Rip Curl Pro gehouden, en met een beetje mazzel zul je ook op andere dagen surfers in actie zien.

Great Ocean Road

Great Ocean Road


2. Airey Inlet

Deze inlet is gelijk al vanaf de parkeerplaats te zien, dus veel te lopen hoef je niet. Je moet echter wel iets meer klimmen om de witte vuurtoren van dichtbij te kunnen zien. Is gelukkig een pareltje, dus zeker de moeite waard! Anders halen de mooie uitzichten over de zee die je hier krijgt je wel over.

Great Ocean Road

Great Ocean Road

Great Ocean Road


3. Erskine Falls

Je moet er iets voor van de Great Ocean Road afwijken, maar dan heb je ook wat. Op zo’n 15 minuten rijden vanaf Lorne vind je de Erskine Falls in Otway National Park. Na zo’n 10 minuten wandelen sta je onderaan deze waterval en geloof mij: dat wil je doen! Naar boven lopen is wel even een dingetje met al die traptreden. Je kunt er na afloop voor kiezen om weer terug naar de hoofdweg te gaan of om door het nationale park zelf te rijden. Duurt wat langer, maar is een enorm mooie route. Plus: je komt misschien maar een of twee andere auto’s tegen. Echt even alleen op de wereld hier!

Great Ocean Road

4. Kennett River

Kennett River staat erom bekend dat je er veel koala’s kunt spotten. Wij hebben er maar een gezien, maar op sommige dagen vind je ze bij bosjes. Zet je auto bij de parkeerplaats neer en bewandel de weg die steil naar boven loopt: daar heb je de meeste kans om ze tegen te komen in de bomen. Mocht je pech hebben, dan maken de gegarandeerde papegaaien gelukkig alsnog het een en ander goed.

Great Ocean Road


5. Shipwreck Beach

Je moet er even flink voor afdalen (en dus na afloop ook weer klimmen), maar dan heb je ook wat: op Shipwreck Beach heb je niet alleen een prachtig strand helemaal voor jezelf, je komt er ook nog een oud anker tegen van een ooit aangespoeld schip. Let op: er zijn beneden op het zand wel veel steekvliegen.

Great Ocean Road


6. 12 Apostles

Dit is de plek waarom iedereen naar de Great Ocean Road gaat: de 12 Apostles. De twaalf apostelen staan synoniem v00r de twaalf rotsen die hier ooit in de zee hebben gestaan. Inmiddels zijn het er nog maar acht, maar een indrukwekkend plaatje is het nog steeds. Wel onwijs toeristisch, maar ach: daar is wél een goede reden voor. Bij zonsopgang schijnt het licht hier het allermooist te zijn (en ben je er als een van de weinigen).

Great Ocean Road

Great Ocean Road

Great Ocean Road


7. Loch Ard Gorge

Iets verderop vind je de Loch Ard Gorge. Vanaf de parkeerplaats loop je wat trappen naar beneden, sla je linksaf en na een paar meter banjeren door het zand zie je een prachtige ‘gorge’: een strand dat uitkomt in prachtige baai die door twee rotspartijen deels afgeschermd wordt van de zee. Draai je je om dan zie je de onderkant van de rotsen, die je nog het meest doet denken aan de binnenkant van een grot.

Great Ocean Road

Great Ocean Road


8. The Arche

Ook dit is weer een pareltje: ‘The Arche’ is acht meter hoog en ligt op slechts zes kilometer ten westen van Port Campbell. Je kunt echt uren turen naar hoe de zee telkens weer tegen de rotsen botst.

Great Ocean Road


9. London Arche (voorheen London Bridge)

Tot 1990 leek deze rotspartij behoorlijk op de London Bridge in Londen. Maar nadat een gedeelte instortte wordt dat wat overbleef de London Arche genoemd. Gelukkig is het uitzicht hier nog steeds indrukwekkend! Nu is het alleen een losse rots in zee, waarbij een deel van de onderkant weggeslagen is door het ruige water.

Great Ocean Road


author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒