Melbourne is geen stad met hele grote highlights. In ieder geval niet van het kaliber: moet ik gezien hebben, anders ben ik er eigenlijk niet geweest. Dat maakt de stad niet minder leuk, integendeel: het is er geweldig! Niet voor niets is de stad meermaals uitgeroepen tot ‘Most Liveable City’. En er is genoeg te zien en doen: deze 17 Melbourne bezienswaardigheden wil je gegarandeerd op je lijstje zetten. Het mooie is: ze zijn allemaal gratis te bezichtigen! 

De Melbourne bezienswaardigheden:

1. City Circle Line – lijn 35

Een van de grootste pluspunten van Melbourne: in het centrum zijn alle trams gratis. Start je trip met een rit op lijn 35, de City Circle Line. Deze rijdt letterlijk een rondje om het centrum en is perfect om een goede indruk te krijgen van de stad, en om te bepalen waar alles nou precies is. Een heel rondje duurt ongeveer een uur en alle tramhaltes binnen de ‘Free Tram Zone’ geven dit duidelijk weer.

Melbourne bezienswaardigheden


2. Queen Victoria Market

Een van de leukste markten van Melbourne is de Queen Victoria Market. De ene kant van de markt is volledig gericht op spullen (kleding, tassen, schoenen, spullen voor je huis en souvenirs), de andere kant volledig op eten. Je vindt hier een leuke mix van locals en toeristen, zeker in het weekend. Net buiten de markt staan er vaak straatmuzikanten te spelen (en goed ook!). Ook vind je er een poffertjeskraam en kun je er mosselen eten.

Melbourne bezienswaardigheden

Melbourne bezienswaardigheden

Melbourne bezienswaardigheden


3. Night Market

Op woensdagavond moet je naar de Night Market (let op: is er niet het hele jaar door), vlakbij de Queen Victoria Market. Ik ben er zelf niet geweest omdat ik er alleen een weekend was, maar mijn Airbnb-hosts verzekerden me dat dit een topper is.


4. De Arcades

De Arcades zijn de oudste winkelcentra van de stad, verstopt als kleine steegjes in de grote winkelstraten. Ga bijvoorbeeld langs de Royal Arcade, The Block Arcade of de Cathedral Arcade.

Melbourne bezienswaardigheden

Melbourne bezienswaardigheden


5. Royal Botanic Gardens

Melbourne barst van de mooie parken en tuinen. Bezoek er op z’n minst een, en als je dan toch moet kiezen, ga naar de Royal Botanic Gardens. Een prachtige oase aan de rand van het centrum, met een theehuis en tal van plekken waar je heerlijk kunt picknicken. In het weekend kun je gratis aanhaken bij een van de Victoria Gardens Tours.


6. Gratis musea

Regent het? Bezoek dan een van de gratis musea in de stad! Entree voor deze gebouwen kost je bijvoorbeeld niets:


7. State Library Victoria

De bibliotheek van Melbourne is er een om u tegen te zeggen. Fantastisch mooi van buiten (een beetje á la degene in New York) en misschien nog wel indrukwekkender van binnen.

8. BBQ in het park

Als je geld wilt besparen op eten, ga dan barbecuen! In Australië vind je op veel plekken (vaak in parken) gratis te gebruiken barbecues, die omgeven worden door picknicktafels. In Melbourne vind je ze onder andere in de Docklands en bij de Yarra River, net buiten de Royal Botanic Gardens.

Melbourne bezienswaardigheden


9. Picknicken in een park

Is barbecuen niets voor jou? Haal dan een voorraad eten voor weinig bij de Queen Victoria Market en strijk neer in een van de vele parken voor een typische Aussie picknick. Zeker in het weekend zul je allesbehalve de enige zijn: de Ozzies zijn er gek op.


11. Cook’s Cottage

Je moet wel entree betalen om het oudste huis in Australië in te mogen (AUD 6,50), maar ook zonder dat je het van binnen ziet is het de moeite waard. Al is het alleen al vanwege de hordes Chinezen die zich hier in oude Aussie klederdracht hijsen voor een foto. Cook’s Cottage is overigens het huis van de ouders van James Cook, de man die volgens de papieren Australië officieel ontdekt heeft. Dat laatste klopt echter op twee manieren niet: de Aboriginals zetten als eerste voet aan land en daarna, eeuwen later, waren wij Nederlanders degene die volgden. En dus niet de Engelsen. Het huis is overgebracht vanuit Engeland en hier weer steen voor steen opgebouwd.

Melbourne bezienswaardigheden


10. Parliament House

Nog zo’n mooi ‘oud’ gebouw (oud tussen haakjes, gezien niets in Melbourne ouder is dan 200 jaar): het Parliament House. Er zijn doordeweeks dagelijks gratis tours, behalve op dagen dat er zittingen zijn.


12. Docklands

De Docklands is een relatief nieuwe wijk in Melbourne. Vroeger was het het havengebied, nu rijzen de hoge panden hier de pan uit. Bezoek ‘s avonds, rond zonsondergang, de ‘boulevard’ en aanschouw de 36 kunstwerken (waaronder Cow Up a Tree) en de gigantische jachten. Strijk neer bij een van de gezellige restaurants (Oscar’s Table is een aanrader) en sluit af met een ijsje van Limonetto.

Melbourne bezienswaardigheden

Melbourne bezienswaardigheden


13. Street art

De bekendste straat om street art te aanschouwen is Hosier Lane, maar dit is wel super toeristisch (en eigenlijk helemaal niet mooi). Je kunt beter iets verder doorlopen naar ACDC Lane (geen grap, heet echt zo) of naar Paynes Pi in Chinatown. Veel rustiger en ook nog eens mooiere graffiti!

Melbourne bezienswaardigheden

Melbourne bezienswaardigheden


14. Dight Falls Trail

Loop (een deel van de) Dights Falls Trail, langs de rivier Yarra. Start bij Loop Picnic Ground op de Yarra Bend Road.


15. Circuit rijden

Heb je een huurauto? Dan kun je gratis en voor niets over het circuit van Melbourne rijden. Uiteraard behalve op de dagen dat er een wedstrijd is, maar op alle andere momenten is het circuit gewoon in gebruik als normale weg.


16. St. Kilda

Deze wijk ligt net aan de rand van Melbourne en is onwijs leuk om doorheen te slenteren. Plus: ligt aan het strand! Dit schijnt wel echt een toeristenstrand te zijn, voor een meer local experience ga je naar… (zie volgende punt)


17. Brighton

Een strand verderop vind je Brighton! Bekend van de kleurrijke strandhuisjes en de vele Chinese toeristen die ermee op de foto willen (ik overigens ook), maar verder een meer dan prima plek om even van de zon te genieten!

Melbourne bezienswaardigheden

Melbourne bezienswaardigheden

Praktische informatie

Bezienswaardigheden Porto

Zo kom je er:

Vanuit Schiphol vertrekken er wekelijks diverse vluchten richting Melbourne. Onder meer KLM, Virgin Australia, Emirates, Etihad Airways en Qatar Airways vliegen die kant op, ieder met een tussenstop in Kuala Lumpur, Guangzhou, Verenigde Arabische Emiraten of Qatar. De gemiddelde vanafprijs voor een vliegticket ligt rond de 900 euro. Zorg vooral dat je de verschillende prijzen vergelijkt (want: veel aanbieders), bijvoorbeeld via Tix.nl of Skyscanner.

Overnachten:

Keuze genoeg in Melbourne! Net als in de meeste steden geldt: hoe meer je in het centrum verblijft, hoe duurder je uit bent. Wil je echt waar voor je geld, dan kun je het beste een privékamer in een hostel boeken (Hostel Melbourne Central YHA is een aanrader). Mijn eigen favoriet is The Jazz Corner Hotel: je slaapt hier vrijwel naast de gratis City Circle Tram en boven een locatie met live muziek (zonder dat je er ’s nachts last van hebt). Daarnaast verblijft je hier in een studio of appartement met keuken, zodat je ook zelf kunt koken (ideaal om je ontbijt en lunch klaar te maken, scheelt ook weer een hoop geld).

Verplaatsen:

Voor een groot deel kun je je gratis verplaatsen met de City Circle Line (35). Verder is veel in het centrum gewoon lopend te doen. Wil je naar St. Kilda? Dan pak je de tram (16, 3/3A of 96). Ga je naar Brighton, kies dan voor de tram (Sandringham line) en stap uit bij Middle Brighton.


 

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒