Dit is vast geen verrassing voor je: Australië is nou niet bepaald het meest budgetvriendelijke land op aarde. Allesbehalve zelfs. Maar door al die prachtige natuur en toffe steden is het wél een bestemming die je hoog op je lijstje wilt hebben staan. Echt helemaal op budget reizen gaat ‘m hier niet worden, maar met deze tips lukt het je wél om toch enigszins goedkoop te reizen in Australië.

1. Kies de juiste kant van het land

Australië is een gigantisch land dat je nooit in een keer kunt ontdekken, behalve als je maanden de tijd hebt. Maar elke uithoek heeft gelukkig wel iets unieks qua highlights te bieden, dus als je slecht een paar weken kunt gaan, zorg dan dat je één of twee gebieden kiest en daar echt goed de ontdekkingsreiziger uithangt. Wij ging voor de zuid-oostkant van Australië: niet alleen omdat we zo drie vliegen in een klap vingen (hallo Sydney, hallo Melbourne en hallo Great Ocean Road), maar omdat het ook een van de meest betaalbare kanten van het land is qua natuur. Waar je in het noord-oosten al een godsvermogen kwijt bent voor alleen een tour over Fraser Island – kost ruim AUD 200 per persoon (= ongeveer €125) – kun je in het zuid-oosten juist je hart ophalen in alle prachtige nationale parken die volledig gratis zijn. Dikke aanraders zijn:

 • Blue Mountains NP
 • Wilsons Promontory NP
 • Great Otway NP
 • Tower Hill Wildlife Reserve
 • Grampians NP

Goedkoop reizen in Australië


2. Huur een auto

Of een camper, afhankelijk van het seizoen. Vaak is de auto – zeker tijdens drukke periodes – de goedkoopste optie als je het vergelijkt met een camper, en al helemaal als je met z’n tweeën reist. Waarom?

 • De huurprijs ligt aanzienlijk lager, en hoe eerder je boekt hoe minder geld je kwijt bent. Wij boekten zelf via Sunny Cars, en waren voor drie weken auto (20 dagen) €450 kwijt. Dat is €22,50 per dag – alle kosten inclusief – en wij regelden het pas 1,5 maand van tevoren. De optie voor een camper lag per dag in onze reisperiode flink wat tientjes hoger;
 • Een auto rijdt zuiniger, waardoor je ook weer minder geld kwijt bent aan benzine. Brandstof is overigens ook een stuk goedkoper dan in Nederland: je bent gemiddeld iets meer dan een euro per liter kwijt;
 • Tel er bij een camper ook nog steeds behoorlijk wat euro’s op wanneer je op een campingplaats overnacht. Bij een auto moet je natuurlijk nog een slaapplek regelen, maar die prijs scheelt in de praktijk weinig met die van een campingplaats.

Goedkoop reizen in Australië

Wanneer ben je wél goedkoper uit met een camper?

 • Wanneer je vooral van plan bent om te gaan wildkamperen (want: gratis);
 • Je met meer dan twee personen bent;
 • Je in het laagseizoen reist (de periode verschilt echter per deel van Australië).

Wat ik in ieder geval af zou raden is om tours te boeken vanuit de verschillende steden als het niet per se nodig is: je bent hier een godsvermogen voor kwijt en kunt niet zelf bepalen waar je gaat en staat. Australië leent zich juist perfect om zelf op ontdekking uit te gaan, en het is vele malen goedkoper ook. In sommige gevallen (zoals Fraser Island) kan het niet anders, maar wanneer je bijvoorbeeld vanuit Melbourne naar een national park wilt gaan zou ik ze gewoon lekker laten voor wat ze zijn.

Goedkoop reizen in Australië


3. Slaap in hostels en Airbnb’s

Hoewel er heel veel prima motels en hotels in Australië zijn, zou ik je eerder adviseren om hier voor hostels en Airbnb’s te gaan waar je ook een eigen kamer kunt boeken. De reden is eigenlijk heel erg simpel: bij veel hostels heb je een gratis te gebruiken barbecue staan. Zo niet: dan is er sowieso altijd een volledig uitgeruste keuken tot je beschikking. Doe boodschappen bij de lokale supermarkt en fabriceer gewoon zelf je maaltijd: scheelt een hoop geld!

Daarnaast zijn tweepersoonskamers in hostels vaak net even goedkoper dan een motel of hotel, al hangt dat ook weer af van waar je precies bent.

Goedkoop reizen in Australië

In steden wil het zeker lonen om voor een Airbnb te gaan. Zo sliepen we voor €50 per nacht in Melbourne in een heel chill appartement met zwembad bij de gratis tramlijn, en in Sydney voor nog geen €45 per nacht in het toffe Bondi. Nog geen lid van Airbnb? Via deze link ontvang je €30 korting op je eerste boeking!

Tip: boek voor de steden zo vroeg mogelijk, want accommodaties gaan hier altijd behoorlijk hard. Helemaal in het weekend of tijdens speciale feestdagen.


4. Doe boodschappen, maar ga toch uit eten

Ik noemde het al even bij tip 3: doe boodschappen in de supermarkt. Het bespaart je serieus echt zoveel geld! Alleen al voor een simpel ontbijt betaal je buiten de deur met gemak 20 dollar (= €12,50), laat staan wanneer je een beetje gezond wilt lunchen of dineren. Koken kun je doen in je hostel of Airbnb, maar ik snap het wanneer je niet elke dag zelf voor je prakkie wilt zorgen. Gelukkig bestaat er in Australië het zogenoemde ‘BYO’-concept. ‘BYO’ staat voor Bring Your Own, en die afkorting vind je op de deuren van restaurants die geen alcoholvergunning hebben. Hier kun je dus géén alcohol kopen, maar je mag hier wél je eigen drank meenemen. Dat betekent: geld besparen! Waar je in een gemiddeld restaurant 10 dollar (= €6,25) betaalt voor een biertje, ben je in de supermarkt zo’n 4 dollar (€2,50) kwijt. En dan begint het ineens op Nederlandse prijzen te lijken. Let op: in sommige restaurants geldt dit alleen voor wijn, maar dit staat duidelijk aangegeven.

Goedkoop reizen in Australië

Beeld: Espen Klem


5. Maak gebruik van picknickplekken

Waar je ook komt, ik garandeer je dat je ze in groten getale tegen gaat komen: de picknickplekken. De Ozzy’s zelf zijn er gek op! Zo zul je nooit de enige zijn wanneer je er plaatsneemt: of je nou met je stokbroodje en Nutella van de supermarkt aan komt lopen in de ochtend, of met vlees voor op de barbecue komt aan lopen tijdens de lunch of wanneer het avond wordt. Bij veel van deze plekken vind je ook barbecues die je gratis kunt gebruiken. Doet dat ook! Alleen maar gezellig als je omringd wordt door zoveel locals die hetzelfde idee hebben.

Goedkoop reizen in Australië

Goedkoop reizen in Australië

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒