De Hai Van Pass: een van de hoogtepunten tijdens mijn reis door Vietnam. De 21 kilometer lange bergroute tussen Da Nang en HuĆ© is er eentje voor in de boeken en eigenlijk een must als je het land bezoekt. Want als Top Gear het ‘een van de beste kustwegen ter wereld’ noemt, dan weet je dat ze een punt hebben. Lees hier alles over de Hai Van Pass! 

Over de Hai Van Pass

De route

De Hai Van Pass is 21 kilometer lang en loopt officieel van An Cu tot de buitenste buitenwijk van Da Nang, maar de volledige route is net even een tikkeltje langer. De meeste mensen starten in HuĆ© en rijden via de pas naar Da Nang of Hoi An (of vice versa, zoals wij deden). In totaal leg je dan zo’n 135 tot 165 kilometer af. Klinkt als veel, maar is goed te doen in een dag. Zonder stops doe je er zo’n 4 Ć” 5 uur over.

Hai Van Pass
Beeld: Thijs Visser

Vervoersmiddelen

De route is per motor, easy rider (achterop bij een Vietnamese gids) of scooter af te leggen. Wij kiezen ervoor om voor de laatste optie te gaan, want: je hebt er geen Vietnamees rijbewijs voor nodig – zoals dat het geval is bij een motor – en dit was in verhouding het goedkoopst. Er zijn meerdere partijen die een One Way-service aanbieden: jij rijdt met hun scooter van A naar B, zij brengen jouw bagage van A naar B. MotorVina is er zo eentje en kan ik je van harte aanbevelen. Zeker duurder dan de bus, maar die neemt een andere, snellere route en slaat al het moois over.

Tip!

Liever niet alleen op pad, maar wil je ook niet met de bus? MotorVina organiseert ook Hai Van Pass-tours met gids vanuit HuƩ naar Hanoi, waarbij je langs alle onderstaande highlights gaat Ʃn stopt bij de Baai van Lang Co voor een lokale maaltijd op een boot in de lagune. Klik hier voor meer info en actuele prijzen >>

En mocht je niet zelf willen rijden, kies dan voor een tocht waarbij je achterop kunt zitten! Deze organisatie kunnen we je van harte aanbevelen >>

Hai Van Pass
Beeld: Thijs Visser

Op een klein proefrondje eerder die week na, was dit eigenlijk mijn allereerste echte keer op zo’n ding. De route leent zich echter perfect voor beginnelingen: doordat er in 2005 een tunnel door de berg is geopend, wordt de Hai Van Pass vrijwel alleen nog maar gebruikt door toeristen. En dus betekent dat weinig verkeer – een unicum voor Vietnam. Wees echter altijd voorzichtig en blijf goed opletten, want hoewel de weg erg goed is, zijn de bochten scherp en kan het op sommige plekken glad zijn.


Stops onderweg

Eigenlijk beslaat de Hai Van Pass maar een klein deel van de gehele route die je aflegt. Gelukkig is er onderweg genoeg te zien en zijn er een aantal leuke stops te maken. Naast deze specifieke stops rijd je onder meer langs stranden, door kleine dorpjes en prachtige rijstvelden. Je kijkt hier echt je ogen uit! Ik reed de route van zuid naar noord, dus mocht je ‘m juist andersom doen, begin dan onderaan dit lijstje:

Marble Mountains – Hoi An

Tussen de bezienswaardigheden van Hoi An en Da Nang vind je de Marble Mountains, vijf bergen die bestaan uit kalksteen en – je verwacht het niet met zo’n naam – marmer. De bergen hebben de namen gekregen van de elementen vuur, hout, aarde, metaal en water. De waterberg, Thuy Son, is de grootste en precies degene die je wil bezoeken. Ga met de lift naar boven (tegen betaling) of neem de trap naar boven (156 treden) en dwaal rond door de grotten die nu fungeren als tempels, langs pagodes en geniet van het uitzicht over de omgeving.

Hai Van Pass
Hai Van Pass
Hai Van Pass

Dragon Bridge – Da Nang

Deze brug gaat over de HĆ n rivier en is gebouwd in de vorm van een draak. Elke zaterdag en zondag, om 21.00 uur ’s avonds, spuwt de draak daadwerkelijk vuur (en water).

Hai Van Pass

Hai Van Pass

Echte stops zijn er niet, maar parkeer gerust je scooter of motor langs de kant van de weg als je een mooi uitzichtpunt ziet. Doe het wel op een gedeelte waarbij er ruimte naast de weg is, zodat je andere rijders niet stoort. Vergeet in ieder geval niet te stoppen op het hoogste punt. Deden wij wel, en voor we het wisten zakten we alweer af.

Hai Van Pass
Beeld: Thijs Visser
Hai Van Pass
Beeld: Thijs Visser

Top Gear Viewing Point

Het punt met uitzicht op de brug waar het eindshot van de bekende Top Gear-aflevering is geschoten. Is ook bijna het einde van de pas.

Hai Van Pass
Beeld: Thijs Visser

Elephant Springs

Om hier te komen moet je een klein zijweggetje van de AH1 inslaan, waar onverharde weggetjes op je liggen te wachten. Na een paar kilometer kom je uit bij de Elephant Springs, waar je heerlijk kunt afkoelen in de rivier of gewoon even kunt pootje baden.

Hai Van Pass

Thanh Toan Bridge – Hue

Net voor Hue vind je de Thanh Toan Bridge. Daterend uit 1776 is het een van de oudste bruggen van Vietnam. Hij doet een klein beetje denken aan de Japanse brug in Hoi An, maar dan veel minder toeristisch. De brug wordt omringd door een klein dorpje waar je echt nog het authentieke Vietnamese leven op kunt snuiven.

Daarna is het nog slechts een klein stukje naar het centrum van Hue! En mocht je nog tijd en zin hebben: bezoek dan vooral het verlaten waterpark net buiten de stad.

Hai Van Pass

Andere praktische tips

Accommodatie(s):

Zoek je nog een fijne accommodatie om je tocht over de Hai Van Pass te beginnen en/of te eindigen? Deze twee accommodaties zijn dikke aanraders:

Hoi An: verblijf precies tussen het oude centrum en het strand in door te overnachten in het Sunshine Hotel. Fijne kamers en met buitenzwembad en gratis fietshuur! Hele goede prijs/kwaliteitverhouding.

HuƩ: het Jade Scene Hotel ligt op slechts 1,5 kilometer van de Thanh Toan-brug, omringd door veel restaurants, cafƩs en bars. Ook met zwembad en zeer goede prijs/kwaliteitverhouding.

Bekijk vooraf het weer:

Wanneer het regent is het echt allesbehalve leuk om te rijden. Neem sowieso iets warms mee voor wanneer je de pas rijdt, want bovenin de bergen is het gegarandeerd een heel stuk frisser dan beneden.

Download deze app:

Mocht je de app Maps.me nog niet hebben gedownload, doe dat dan alsnog! Deze gratis app is perfect om offline mee te navigeren, zeker in Vietnam. Veel toeristen hebben er handige punten gemarkeerd, zodat je zeker weet of je goed rijdt of niet. Van de borden langs de weg hoef je het niet te hebben!

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’