Vietnam. Als je er eenmaal bent is het prachtig, maar voordat je daadwerkelijk écht voet aan land mag zetten, moet je wel het een en ander geregeld hebben. Een visum bijvoorbeeld. Klinkt tijdrovend, duur en vooral ingewikkeld. Kan het ook zeker zijn, maar als je deze tips opvolgt, is aanvragen van je visum voor Vietnam niet alleen snel gefixt, maar ook nog eens goed betaalbaar.

Visum Vietnam aanvragen: hoe?

Om gelijk de meest gestelde vraag maar uit de wereld te helpen: hoe werkt dat nou, een visum Vietnam aanvragen?

Er zijn sinds begin 2018 drie manieren:

1. Via de ambassade

Je downloadt via deze pagina een formulier en vult deze in voor je bij de ambassade in Den Haag langsgaat. Je bent je paspoort dan vier dagen kwijt en je moet deze uiteraard zelf weer ophalen. Of je stuurt deze aangetekend op met het visumformulier, pasfoto en contant geld. Daarnaast moet je ook nog een retourenvelop met naam, adres en voldoende portokosten voor het aangetekend terugsturen meezenden. In beide gevallen betekent dat: heel tijdrovend, duur (minimaal €60,-) en ook vooral niet handig als je al op reis bent. Dat kan makkelijker, goedkoper én sneller! Vergeet deze optie dus zo snel mogelijk.

Visum Vietnam aanvragen


2. Visum on arrival

De tweede optie is een Visum on Arrival (VOA). Dat klinkt alsof je je visum gewoon krijgt bij aankomst. Dat is in feite ook zo, maar er gaat nog wel wat werk aan vooraf.  Je moet namelijk een zogenoemde autorisatiebrief aanvragen: een brief waarbij het ministerie je officieel toestemming geeft om gedurende een bepaalde periode in het land te mogen rondreizen. Die brief kun je onder meer via Visumbuitenland.nl aanvragen. Je ontvangt deze brief gemiddeld tussen de twee en vier werkdagen. Je betaalt hiervoor zowel bemiddelingskosten vooraf als de kosten voor je visum bij het ophalen.

Wat je mee moet nemen:

Je hebt niet alleen deze brief geprint nodig, je moet nog meer meenemen. Zorg dat je dit allemaal uitprint en regelt voor vertrek:

  • 2x je autorisatiebrief (VOA)
  • 2x een geprint en volledig ingevuld Vietnam Visa Application Form N1
  • 2 pasfoto’s (formaat 4×6, 3×5 of 2×4 centimeter)
  • Je paspoort (zie ook hieronder)
  • Amerikaanse dollars om het visum zelf te betalen

Ter plekke betaal je namelijk nog eens 25 USD (voor single entry van 30 dagen) of 50 USD (voor een multiple entry). Dat doe je altijd contant! Er zijn geen pinautomaten op de luchthavens aan die kant van de douane. Heb je dat geld niet, dan ben je behoorlijk de sjaak. Betalen in euro’s kan in principe ook, maar daar wordt wel de wisselkoers over gerekend.

Visum Vietnam aanvragen

Beeld: Vietnam Stock Images | Shutterstock

Hoe werkt het bij aankomst?

Wanneer je aankomt op het vliegveld van Hanoi of Ho Chi Minh, is er vlak voor de douane een balie waar je je visum op kunt halen. Ik heb alleen ervaring bij die van Ho Chi Minh, maar als je even niet oplet, ben je er zo voorbij. Het verschilt overigens per persoon wat ze nu precies aan papieren innemen, dus zorg dat je alles van bovenstaande lijst meeneemt. Zo moest ik heel iets anders afgeven dan m’n vriend. Daarnaast wil ik je meegeven dat je voor alle zekerheid flink wat tijd moet rekenen voor het ophalen van je visum. Het kan heel snel gaan als het rustig is, maar ik heb er zelf bijna een uur over gedaan voor ik de felbegeerde sticker in m’n paspoort kreeg. Niet ideaal als je midden in de nacht aankomt!

Nog een aantal dingen om rekening mee te houden:

  • Een visum met een geldigheid van drie maanden is 87 dagen geldig (dus niet drie volle maanden);
  • Dit visum is alleen geldig wanneer je per vliegtuig arriveert in Vietnam;
  • Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op de dag van aankomst in Vietnam;
  • Je paspoort moet nog drie lege visumpagina’s bevatten;
  • De Visum Vietnam on Arrival wordt door de ambassade zelf afgeraden: het is nog steeds geldig, maar ze raden zelf een andere optie aan.

Lang verhaal kort: deze manier kost je nog steeds behoorlijk wat tijd en moeite. Zelf zou ik de volgende keer voor optie drie gaan wanneer ik weer een visum voor Vietnam aanvraag. En dit is waarom:


3. E-visum Vietnam

Sinds begin 2018 is het namelijk mogelijk om met een e-visum het land in te komen. Je visum voor Vietnam vraag je dan online aan: dat maakt het niet alleen een stuk makkelijker, maar ook voordeliger dan de eerste twee opties. De kosten voor e-visum zijn namelijk 25 USD en kun je zelf aanvragen op de website van het Vietnam Immigration Department. Je vult het formulier in, en stuurt dan een pasfoto en een ingescande versie van je paspoort mee. Je vult de gegevens in het Engels in. Wil je liever in het Nederlands je e-visum voor Vietnam aanvragen? Dat kan ook, bijvoorbeeld via Visumsvietnam.nl. Je betaalt dan wel een kleine fee bovenop de visumprijs. Je ontvangt je e-visum binnen een week.

Naast dat een e-visum de goedkoopste optie is, biedt het nog een aantal voordelen:

  • Het e-visum is ook geldig bij aankomst bij grensposten en zeehavens
  • Je kunt gelijk doorlopen naar de douane

Het e-visum scheelt je dus geld, tijd én biedt meer aankomstopties. Houd er wel rekening mee dat dit visum alleen geldig is bij een verblijf van maximaal 30 dagen.

Artikelen Vietnam

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒