Aruba

Bezienswaardigheden Aruba: de 10 tofste must-sees op een rij

Bezienswaardigheden Aruba

Vanaf het moment dat ik voet aan land zette, wist ik: dit eiland gaat me niet teleurstellen. Want hoewel Aruba in oppervlakte de kleinste is van de ABC-eilanden, heeft het meer dan genoeg te bieden voor een week vol vertier. De bezienswaardigheden van Aruba vond ik misschien nog wel toffer dan die op CuraƧao (en dat zegt wat). Deze 10 plekken wil je gezien hebben!

Bezienswaardigheden Aruba: outdoor

1. Arikok National Park

Laat ik gelijk beginnen met een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Aruba: Arikok National Park. Dit nationale park beslaat namelijk 20% van het eiland (zoals je duidelijk op de kaart hierboven kunt zien) en zit vol mooie uitzichten en misschien nog wel mooiere wandelpaden. Denk aan duizenden cactussen, woestijnachtige heuvels en ruig terrein. Denk aan een prachtige kustlijn en grotten waar je ‘u’ tegen zegt. Met een beetje geluk zie je slangen (pas op voor de ratelslang), wilde hazen, geiten en verschillende soorten vogels. De belangrijkste highlights zijn:

Dos Playa Beach

Helaas geen strand om te zwemmen vanwege de heftige golven, maar Dos Playa Beach is wel een prima plek om te surfen, bodyboarden of gewoon even te relaxen. Neem dus vooral een handdoek mee, want het uitzicht is absoluut de moeite waard om even voor te gaan zitten.

Bezienswaardigheden Aruba
Bezienswaardigheden Aruba

Fontein Cave

Bij de Fontein Cave zijn eigenlijk twee bezienswaardigheden. De grot zelf bevat oude indianentekeningen op de muren en het plafond, waarbij het tot op de dag van vandaag nog onduidelijk is wat ze precies betekenen. De bruin-rode pictogrammen zijn een souvenir van de zogenoemde Caquetios, de ‘graffiti’ is door de eerste Europese mensen op het eiland aangebracht.

Wanneer je bij aankomst links het paadje volgt kom je bij een natuurlijke waterbron. Hier zitten van die visjes die het eelt van je voeten kunnen eten. Gewoon op de natuurlijke manier en zonder hordes mensen om je heen, en dus niet zoals je misschien wel in Thailand hebt gezien. Plus: nog gratis ook! Het enige wat je hoeft te doen is je voeten in het water te dompelen en voor je het weet wordt er lekker aan geknabbeld.

Bezienswaardigheden Aruba
Bezienswaardigheden Aruba
Bezienswaardigheden Aruba

Quadirikiri Cave

De Quadirikiri Cave is een grot met twee ‘kamers’ die beiden een opening bovenin hebben. Je loopt dus een klein stukje in het donker (neem dus wel een telefoon met zaklampfunctie mee), maar komt al gauw uit bij de twee kamers die gewoon natuurlijk licht hebben. Het geeft een bijzonder effect om hier te staan en te fotograferen, want hoe vaak komt het voor dat je in een grot gĆ©Ć©n flitser nodig hebt?

Bezienswaardigheden Aruba

Natural Pool (Conchi)

Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier zelf niet ben geweest (wel bij de natural pool van nummer 4), maar deze plek schijnt een waar pareltje te zijn. Conchi is een natuurlijk zwembad: een soort kom in een rotsformatie dat wordt omringd door vulkanisch gesteente. Direct aan (of eigenlijk ‘in’) de ruige zee, maar in het bad zelf is het water juist heel kalm. Volgens mij is het echt een toffe ervaring om rustig in het water te hangen terwijl de zee tegen de rotsen aanbeukt.

Je kunt hier alleen met een jeep komen, en er wordt zelfs geadviseerd om hier met een georganiseerde tour naartoe te gaan omdat de weg er naartoe nog een uitdaging is.

Trail: Rooi Tambu

Wil je graag een hike maken door het park? Dan raad ik je de Rooi Tambu aan. Dit is het mooiste wandelpad van het park, waarbij je tussen de ravijnen loopt. Het mooiste punt bereik je in ongeveer 30 minuten.

Bezienswaardigheden Aruba

Praktisch:

Arikok is te bezoeken met elk type auto, maar als het je even lukt om een 4×4 te regelen (dat kan o.a. via Sunny Cars – mijn favoriete site om een huurauto te regelen), dan zit je helemaal gebakken. Het pad door het park heen is op de meeste plekken goed begaanbaar, maar heeft om de zoveel meter diepe richels die dienen als waterafvoer. Als je dus een beetje te veel gas geeft, krijgt je bumper het geheid te verduren.

Entree is $15 per persoon voor toeristen. Kids onder de 17 jaar mogen gratis naar binnen.

Meegaan op een begeleide wandeltour door het park kan overigens ook: klik hier voor meer info.

ā‡’ Meer info over Arikok: Arubanationalpark.org

Bezienswaardigheden Aruba

2. Casibari & Hooiberg

Casibari ligt midden op het eiland, bij Paradera. Het is een rotsformatie die bestaat uit een aantal enorme keien die enkele tonnen wegen. Groot is het er niet, maar dat maakt het niet minder een aanrader. De regering heeft er inmiddels wandelpaden en trappen aangelegd, waardoor je zonder al te veel moeite de top van de verschillende formaties kunt bereiken. Eenmaal bovenaan heb je een prachtig uitzicht over het eiland. Met name de Hooiberg, de bekendste ‘berg’ van Aruba, komt hier goed tot z’n recht. Sterker nog, ik zou je eerder aanraden om de rotsen in Casibara te beklimmen dan de Hooiberg. Waarom? Vanaf de Hooiberg heb je vooral uitzicht over industrie, terwijl je bij Casibari juist echt het eiland goed kan zien.

Entree is gratis. En doe ook zeker een drankje of hapje bij het naastgelegen Casibari CafƩ!

Bezienswaardigheden Aruba
Bezienswaardigheden Aruba

Lees ook: Alles wat je voor vertrek wilt weten over Aruba


3. Wariruri Bridge

De Wariruri Bridge ligt op Wariruri Beach, aan de noordkant van Aruba. Het is een natuurlijke brug, oftewel: een brug die geheel door de natuur is gevormd. Je kunt hier eigenlijk alleen met een 4×4 of UTV komen, maar geloof me: het is de moeite waard! Via de linkerkant kun je makkelijk omhoog klimmen.

Deze brug is overigens niet het enige exemplaar op het eiland: in het Seroe Colorada gebied (bij Baby Beach) en bij Black Stone Beach zijn nog twee andere natuurlijke bruggen te vinden. De bekende en grootste vond je voorheen vlakbij Andicuri Beach (die heette heel makkelijk ‘Natural Bridge’), maar die stortte in 2005 helaas in. Vlakbij vind je nog Baby Bridge, maar die zou ik je eigenlijk afraden: deze is behoorlijk bekend en daardoor ook behoorlijk toeristisch. Bij Wariruri Bridge waren wij, op een lokale fotograaf na, juist helemaal alleen!

Je kan mee op verschillende tours die je onder meer langs de Wariruri Bridge brengen. Waaronder deze met UTV!

Bezienswaardigheden Aruba
Bezienswaardigheden Aruba

4. Natural Pool

Wil je een minder toeristische natural pool spotten? Rijd dan richting de Bushiribana Ruins, want schuin tegenover vind je deze hidden gem. Letterlijk verstopt, want je ziet vanaf de weg alleen twee uiteindes van een houten ladder. Je klimt hier vrij steil naar beneden en je moet wat klauteren over de rotsen, maar eenmaal in het water is het een oase van rust.

Je kan mee op verschillende tours die je onder meer hiernaartoe brengen. Waaronder deze met UTV!

Bezienswaardigheden Aruba
Bezienswaardigheden Aruba

5. Bushiribana Gold Ruins

De ruĆÆnes van de Bushiribana Gold zijn de restanten van een goud-smeltoven. Deze werd in 1825 gebouwd en was voor een groot deel van de 19e eeuw in gebruik. Het verhaal gaat dat de oven maar liefst 3 miljoen pond goud heeft opgeleverd. Inmiddels is er niets anders meer over dan de muren en wat graffiti, maar het is nog steeds tof om te zien.

Je kan mee op verschillende tours die je onder meer de Bushiribana Gold Ruins brengen. Waaronder deze met UTV!

Bezienswaardigheden Aruba
Bezienswaardigheden Aruba
Bezienswaardigheden Aruba

Lees ook: 9x wat te doen op Aruba: er is meer dan alleen strand!


6. De stranden

Dit is toch waar de meeste mensen voor naar Aruba komen. En dat snap ik wel, want er zitten me een paar pareltjes van stranden tussen! Mijn persoonlijke favorieten zijn Baby Beach (vanwege de schildpadden die je hier veelvuldig kunt spotten) en Eagle Beach, door de twee Fofoti-bomen die midden op het strand staan. Die bomen worden overigens vaak Divi Diviā€™s genoemd, maar dat klopt dus niet.

Bezienswaardigheden Aruba
Bezienswaardigheden Aruba

Bezienswaardigheden Aruba: architectuur en cultuur

7. Alto Vista Chapel

De Alto Vista Chapel is het oudste kerkje van Aruba. Het originele gebouw stamt uit 1750 en was gebouwd van stro en hout. Na een aantal jaar raakte het in verval, en pas in 1942 werd het huidige gebouw neergezet. Klein, maar wel heel fijn. Langs de weg ernaartoe vind je dertien kruizen die het verhaal van de kruisiging van Jezus weergeven. Het veertiende kruis vind je aan de oostkant van de kapel.

Bezienswaardigheden Aruba

8. San Nicolaas

Een van mijn favoriete bezienswaardigheden van Aruba: San Nicolaas (ook wel geschreven als San Nicolas en Sint Nicolaas). Dit dorpje ligt in het zuiden van het eiland en was vroeger een plek waar je liever niet wilde zijn. Door de vele arbeiders en de prostitutie was het geen topplek. Inmiddels is de sfeer nog steeds rauw, maar wordt er veel gedaan om San Nicolaas een nieuw imago te geven. Ze zijn goed op weg, zeker dankzij de tientallen muurschilderingen die je om elke hoek vindt. Het is een kleurrijk schouwspel vol kleine details. Je kunt het beste vanaf het plein richting de zee lopen, dan kom je ze vanzelf tegen. En dan: lekker dwalen! Als je een beetje liefhebber van streetart bent, dan moet je hier zeker heen. Voor een drankje of lunch raad ik je hier Nicolaas Store aan. Voor slechts 15 AWG (= ongeveer ā‚¬7,30) heb je een lunchgerecht en sapje of smoothie!

Bezienswaardigheden Aruba
Bezienswaardigheden Aruba
Bezienswaardigheden Aruba
Bezienswaardigheden Aruba
Bezienswaardigheden Aruba
Bezienswaardigheden Aruba
Bezienswaardigheden Aruba

9. Oranjestad

En dan de hoofdstad van het eiland. Ik verwachtte zoiets als Willemstad op CuraƧao, maar Oranjestad is beduidend kleiner. Maakt het niet minder leuk, je bent er alleen wat sneller uitgekeken. Loop langs de hoofdweg en drink een drankje bij Lucy’s of boven bij Mojito’s. Bekijk de cruiseschepen (als ze er zijn) of ga winkelen! Zo heb je er ook een Zara en Vero Moda, maar eigenlijk is het vooral tof om de lokale supermarkt in te duiken. Je moet iets verder het stadje in lopen om de bekende kleurrijke huisjes te vinden, maar ze zijn er zeker. Wil je graag een museum bezoeken? Je vindt in Oranjestad onder andere het Museo Historico, Museo Arqueologico en het Schelpenmuseum.

Lees ook: Waar kun je het beste geld wisselen (Ć©n goedkoop)? Ons advies!

Bezienswaardigheden Aruba
Bezienswaardigheden Aruba

10. Palm Beach

Geen bezienswaardigheid op zich, maar ik vind niet dat je Palm Beach helemaal links moet laten liggen. Hier zijn vooral de grote hotelketens gesitueerd, en vind je een hoop lekkere restaurants. Een grote toeristische bende (in goede zin), maar wel eentje die je gezien moet hebben. Want ja, eigenlijk ben je niet op Aruba geweest als je hier niet even een kleine wandeling hebt gemaakt. De sfeer op het strand is overigens onwijs gezellig, en het is de ideale plek om een souvenir in te slaan.

Lees ook: 5x goedkoper uit op Aruba: zo bespaar je veel geld

Bezienswaardigheden Aruba
Bezienswaardigheden Aruba

Praktische informatie

Zo kom je er:

Er vertrekt dagelijks een directe KLM-vlucht van Schiphol naar het vliegveld van Aruba (klik hier voor beschikbaarheid en prijzen). Op de terugweg maak je een korte tussenstop op Bonaire (je mag in het vliegtuig blijven zitten). Ook TUI vliegt een paar keer per week naar het eiland (klik hier voor beschikbaarheid en prijzen).

Overnachten:

Ik verbleef zelf op twee verschillende plekken: in Renaissance Wind Creek Aruba Resort in Oranjestad (een onwijze aanrader als je bijvoorbeeld op huwelijksreis bent) en in Paradera Park in het midden van het eiland. Dit is een kleinschalig appartementencomplex van twee Nederlanders en met de mooiste tuin die je je maar kunt voorstellen. Liever op zoek naar een andere accommodatie? Voor elke portemonnee is er wel wat wils!

Aruba is zo’n bestemming waarbij een pakketreis boeken ook zeker loont om mee te nemen in je zoektocht: vaak is een ticket en accommodatie los boeken duurder. Ik boek zelf het liefst bij TUI. Het Renaissance Resort en Paradera Park zijn hier ook te boeken, maar er zijn ook goedkopere opties. Check hier alle mogelijkheden en prijzen.

Lees ook: Dit zijn de 10 fijnste appartementen op Aruba om te huren

Verplaatsen:

Het OV is erg goed geregeld op Aruba – zeker wanneer je in Oranjestad verblijft -, de bus komt bijna overal. Behalve op de plekken waar je een 4×4 nodig hebt en in Arikok National Park. Hiervoor kun je het beste een paar dagen een huurauto regelen. Ik boek mijn huurauto zelf het liefst bij Sunny Cars. Check hier het aanbod en prijzen.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’