Denk je aan Aruba, dan denk je waarschijnlijk al snel aan de parelwitte stranden. Misschien wel aan een casino of twee. Maar er is zoveel meer te doen op Aruba! Serieus, je hoeft je er geen moment te vervelen – ook niet als je eigenlijk helemaal niet zo’n strandganger bent.

Ik vloog met KLM rechtstreeks van Schiphol naar het vliegveld van Aruba. Daar verbleef ik in onder andere in het knusse Paradera Park, midden op het eiland. De perfecte uitvalsbasis om snel de volgende 9 dingen te doen! Je kunt je vliegticket en accommodatie prima los boeken, maar het wil zeker lonen om te kijken naar een pakketreis wanneer je naar Aruba gaat. Zo heeft TUI regelmatig aanbiedingen, waardoor een combi goedkoper is!

1. Maak een roadtrip

Sowieso is het handig om een auto bij de hand te hebben als je op Aruba bent, al is het maar voor een paar dagen. Zorg in ieder geval dat je tenminste Ć©Ć©n dag op pad gaat om een roadtrip te maken. Het eiland is klein, en de highlights van Aruba daarom ook goed te bezoeken wanneer je maar kort de tijd hebt. Je zult je verbazen hoe aardig iedereen hier in het verkeer is (kunnen wij nog wat van leren) en het is ook zĆ³ leuk om af en toe een zijweg in te slaan en wel te zien waar je belandt. Op deze manier krijg je een veel beter beeld van hoe het lokale leven eruit ziet op Aruba, weg van de toeristische plekken. Bezoek ook zeker San Nicolaas en Arikok National Park.

Een auto huren is gelukkig heel makkelijk: je kunt je auto zowel ophalen op de luchthaven als in Oranjestad en Palm Beach. Ik raad je wel aan om vooraf al een reservering te maken, dan ben je geheid goedkoper uit dan wanneer je ter plekke iets wilt regelen. Wij regelen onze huurauto’s altijd via Sunny Cars.

Lees ook: Sunny Cars review: wil je hier wel of niet je huurauto regelen?

Doen op Aruba

2. Boottocht & Snorkelen

Ik vond dit misschien wel het allerleukste om te doen op Aruba. Er zijn diverse bootmaatschappijen die dagelijks met een boot het water op gaan om je de mooiste snorkelspots te laten zien en lekker eten (en onbeperkt drinken) te serveren. Je stapt aan boord en de rest wordt allemaal geregeld: het enige wat jij hoeft te doen is een goed plekje scoren, af en toe het water in springen en zo nu en dan een drankje halen. Het water is hier zĆ³ blauw en zĆ³ helder, je weet bijna niet waar je moet kijken zo mooi. En als je in volle vaart langs de dure villa’s vaart, waan je je stiekem wel even als een of andere celebrity.

Doen op Aruba

Er zijn dus meerdere maatschappijen op Aruba te vinden, vrijwel allemaal vertrekken ze vanaf Palm Beach. De prijzen verschillen onderling enorm. De een kost rond de $45, de ander weer $85 (hier krijg je meer eten en wordt er ook bier geschonken). Ik vertrok zelf met Jolly Pirates, zij rekenen $60 per persoon voor de ochtendtour op een vrij stabiele boot. Maar op pad met een catamaran kan overigens ook. De meeste boten vertrekken twee keer per dag: ’s ochtends en ’s middags. Vaak is de middagtocht goedkoper, maar dan krijg je geen lunch en ben je ook sneller weer terug. Een sunset cruise is ook mogelijk, maar vaak staat er zoveel wind ’s avonds dat dat nogal tegen kan vallen.

Wil je alleen snorkelen en kan de boottocht je gestolen worden? Zorg dan dat je bij Mangel Halto en Boca Catalina je flippers aantrekt.

Doen op Aruba

3. Lokaal eten & drinken

Met zoveel internationale keukens op het eiland zou je bijna vergeten dat lokaal eten ook tot de mogelijkheden behoort. En hoe! Dankzij de verschillende invloeden vroeger is er nu een mix ontstaan die voor ieder wat wils biedt. Verwacht veel vis, kip en geit, maar ook zijn ze hier gek op kaas. Enkele gerechten zijn funchi, pastechi en keshi yena (vooral de laatste twee zijn de moeite waard). Start je dag eens bij Huchada, een Arubaanse bakkerij met zowel Arubaanse broodjes als Nederlandse lekkernijen (zelfs tompouces). Veel restaurants met een internationale keuken hebben echter ook een paar Arubaanse gerechten op de kaart staan. Probeer ook zeker eens een Aruba Ariba– of Balashi-cocktail.

Doen op Aruba
Doen op Aruba

Lees ook: 5x goedkoper uit op Aruba: zo bespaar je veel geld

4. The Butterfly Farm

Ik snap dat je niet direct staat te springen als ik ‘The Butterfly Farm‘ zeg (deed ik zelf ook niet), maar geloof mij: deze plek is echt een bezoekje waard. Verwacht een tropische vlindertuin, vol met de prachtigste bloemen en planten, en uiteraard een hele hoop vlinders (32 verschillende soorten). Van bijna onzichtbare tot felblauwe, van exemplaren die je amper op de foto kan zetten omdat ze zo snel vliegen tot aan luie donders die graag op je hand zitten (of op je billen). De gidsen weten je geheid te boeien met de verhalen over de levenscyclussen, ook al klinkt dat op voorhand misschien niet zo.

Je betaalt trouwens maar een keer entree: met je kaartje mag je je hele vakantie naar binnen.

Doen op Aruba
Doen op Aruba

Lees ook: Bezienswaardigheden Aruba: de 10 tofste must-sees op een rij

5. Aruba Aloe Museum

Nou zijn er meerdere musea op het eiland te vinden (ideaal voor als het tĆ³ch een keer blijkt te regenen), maar er is er eentje in het bijzonder die ik wil uitlichten. Tijdens een tour door het Aruba Aloe Museum krijg je alle ins en outs te horen over deze plant en de producten die ze hier ontwikkelen. Je ziet de planten zelf, je ziet hoe ze worden ontleed en je ziet hoe de fabriek zelf eruit ziet. De AloĆ« Vera-plant is al sinds 1840 op het eiland te vinden en inmiddels is Aruba de grootste exporteur ter wereld.

Doen op Aruba
Doen op Aruba
Doen op Aruba

Lees ook: Waar kun je het beste geld wisselen (Ć©n goedkoop)? Ons advies!


6. (Kite)surfen

Zelf niet gedaan, want ik ben niet zo’n surftalent, maar Aruba is een waar walhalla voor zowel kite-, golf- als windsurfers. Je kunt je hart ophalen op Malmok Beach als je van kiten en windsurfen houdt. Ervaren golfsurfers kunnen het beste richting de oostkust afreizen, naar Andicuri Beach, Bachelorā€™s Beach, Boca Grandi, Dos Playa of Wariruri bay (hier is echter geen strand).

Doen op Aruba
Boca Grandi

7. Duiken

Ook voor je portie duikminuten zit je goed op Aruba. Er zijn diverse duikscholen te vinden op het eiland, met name in Palm Beach. Met een beetje geluk zie je schildpadden, en zo niet, dan zie je sowieso scheepswrakken (er liggen er maar liefst tien), prachtig koraal en bijzondere vissen. Maak bijvoorbeeld een bootduik en zie een boot uit de Tweede Wereldoorlog op de bodem liggen. Geen ervaring met duiken, maar wil je het wel een keer proberen? Boek hier een introductieduik.


8. Paardrijden

Dit is iets waar ik zelf niet aan toe ben gekomen, maar ik zag anderen voorbij razen en ik dacht: dit wil ik ook. De noordkust van het eiland is vrij lastig begaanbaar als je geen 4×4 hebt. Maar ook per paard kun je hier prima uit de voeten komen! Hoe tof is het om met een tour mee te gaan en op deze manier de bezienswaardigheden in het noorden van Aruba te ontdekken?

Klik hier voor meer info om te gaan paardrijden >>

Doen op Aruba

9. Strand bezoeken

Kleine schot voor open deur natuurlijk, maar je bent niet op Aruba geweest als je niet tenminste op Ć©Ć©n strand bent geweest. Het zand is witter dan wit, het zeewater blauwer dan blauw. Op sommige stranden kun je schildpadden spotten, op andere exemplaren zit je goed als je houdt van hoge golven om op mee te deinen. Mijn favorieten: Baby Beach (schildpadden) en Arashi Beach.

Doen op Aruba
Baby Beach

Wat lijkt jou het leukste om te doen op Aruba?

Praktische informatie

Zo kom je er:

Je kunt dagelijks richting Aruba vliegen met een directe KLM-vlucht vanaf Schiphol. Op de terugweg maak je wel een korte tussenstop op Bonaire, maar gelukkig mag je dan gewoon in het vliegtuig blijven zitten. Met TUI vliegen is ook een optie, al gaat er niet elke dag een vlucht. Check hier de actuele prijzen van o.a. KLM, en klik hier voor de actuele prijzen van de TUI-vluchten.

Overnachten:

Er zijn genoeg opties op Aruba, ongeacht je portemonnee. Ik sliep zelf in Renaissance Wind Creek Aruba Resort in Oranjestad (een onwijze aanrader als je bijvoorbeeld op huwelijksreis bent) en in Paradera Park. Laatstgenoemde is een kleinschalig appartementencomplex in het midden van het eiland.

Liever op zoek naar een andere slaapplek? Klik dan hier voor een overzicht van alle opties. Check ook zeker de mogelijkheden voor een pakketreis, dan ben je in vaak veel goedkoper uit zijn dan wanneer je een hotel en vlucht los boekt. Ik boek hiervoor zelf graag bij TUI. Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid.

Lees ook: Dit zijn de 10 fijnste appartementen op Aruba om te huren

Verplaatsen:

Hoewel het OV erg goed geregeld is op Aruba (de bus brengt je zelfs naar de mooiste stranden), is het toch ook wel handig om een paar dagen een auto tot je beschikking te hebben. Regel vooraf al je huurauto om geld te besparen. Mijn advies: boek via Sunny Cars, zodat altijd alle kosten inclusief zijn bij het boeken. Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’