Staat er een vakantie naar de sneeuw op de planning en wil je zeker weten dat je niets vergeet mee te nemen? Maak dan gebruik van onze handige inpaklijst voor de wintersport! Zo ga je gegarandeerd goed voorbereid en zonder inpakstress op vakantie.

Inpaklijst wintersport tips

Inpakken voor je wintersport vergt een ietwat andere voorbereiding dan voor een stedentrip of zonvakantie. Er moet een stuk meer mee. Althans, dat zou je denken. Dat hoeft namelijk niet per se. Ter plekke het een en ander huren kan vaak prima! En dat raden we je ook zeker aan als je nog geen doorgewinterde skiër of snowboarder bent met eigen spullen. Zo voorkom je dat je nu ineens veel extra geld gaat uitgeven aan gear dat je er misschien helemaal niet uit gaat halen. Spullen als ski’s, stokken, een helm en skischoenen zijn over het algemeen in elk wintersportoord wel verkrijgbaar.

Inpaklijst wintersport

Voor de dingen die je wel gaat inpakken: schaf – als je ze nog niet hebt – packing cubes aan. Wij zijn zelf fan van deze. Zo kun je koffer of tas heel efficiënt inpakken en behoud je altijd het overzicht. Door alles wat bij elkaar hoort bij elkaar in te pakken (tip: probeer zoveel mogelijk op te rollen), hoef je nooit je hele hebben en houden overhoop te halen. Je raakt simpelweg niks meer kwijt en kunt op deze manier zoveel meer meenemen omdat elk gaatje wordt opgevuld. Wie weet lukt het je zelfs om met alleen handbagage te reizen!

Wat wel echt essentieel is om op je inpaklijst voor de wintersport te zetten, is dit:

Kleding

Wintersport betekent vaak kou, sneeuw en wind. Je wilt je dus zo warm en comfortabel mogelijk aankleden. Ga uit van laagjes: zo kun je je altijd kleden naar het weer en ook snel wat uitdoen als het in de loop van de dag warmer wordt. Start in de basis met goede thermokleding: sokken, legging en een trui. Neem ook altijd warme, gevoerde winterlaarzen of snowboots mee, voor als je buiten de pistes om even een wandeling wil maken of om puur van je accommodatie naar een restaurant of café te lopen.

Lees ook: Goedkope thermokleding: 4 webshops met betaalbaar aanbod

Wintersport opwarmen

Neem daarnaast meerdere truien mee (liefst katoen, dat ademt goed) en lekker zittend ondergoed. Als we even specifiek kijken naar dameskleding, dan word je ook vast heel blij van een paar goede (sport)bh’s, comfortabele leggings en een warme damespyjama of andere nachtkleding. Sloffen, warme sokken en minstens een lange broek voor ’s avonds zijn eigenlijk ook onmisbaar. Verwacht je minstens een avondje ’thuis’ door te brengen? Ga dan zeker voor een lekker loungepak.

Heeft je accommodatie een zwembad of sauna? Zet dan slippers en zwemkleding op je lijstje. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat het hotel of je appartementencomplex wel badlakens en/of badjassen verschaft. Zo niet: pak dan in ieder geval een sneldrogende handdoek of hammamdoek in.


Gear

Als je niet al eigen ski’s, snowboard, skischoenen, -helm en -stokken hebt, kijk dan of je dit kan lenen van iemand of ter plekke kan huren. Een warme ski-jas en skibroek zijn wél fijn om aan te schaffen (die komen ook op koude winterdagen in Nederland van pas). Hiervoor raden we je Decathlon of de online shop van Lidl aan: zij bieden altijd een goede prijs/kwaliteitverhouding.

Lees ook: 4 shops waar je goedkoop je reisspullen kunt kopen

Inpaklijst wintersport

Accessoires

Klein, maar fijn en vooral: onmisbaar. Voeg een goede zonnebril en skibril aan de inpaklijst toe, net als gevoerde handschoenen, een fijne muts en/of hoofdband, en een sjaal/nekverwarmer. Zo weet je zeker dat alles van je lichaam warm blijft en je niet verblind wordt door de zon in combinatie met de sneeuw.

Heb je het snel koud? Dan zijn een hand- en voetwarmer geen overbodige luxe. Een kruik voor de nachten is ook fijn!


Toiletspullen

Je toilettas zal niet veel andere dingen bevatten dan bij elke andere vakantie. Pak in ieder geval in wat je normaal gesproken ook gebruikt, maar voeg daar een paar items aan toe: zonnebrandcrème met een hoge factor en geschikt voor koude temperaturen. Ga je naar Duitsland? Koop het dan daar, scheelt flink wat geld. Denk ook aan een goede aftersun en een lippenbalsem. Zakdoekjes komen ook altijd van pas.


Documenten en geld

Waarschijnlijk ligt ‘ie al klaar, maar zo niet: je paspoort of ID-bewijs moet ook mee! En denk ook gelijk aan je rijbewijs, kentekenbewijs, groene kaart en eventuele tickets. Je zorgverzekeringspas en portemonnee met pinpas en creditcard horen ook op de lijst thuis. Neem ook altijd wat contant geld mee. Ga je naar Zwitserland op wintersport? Vergeet dan niet vooraf wat geld te wisselen. Dat doen wij het liefst via GWK Travelex. Zorg dat je je reisverzekering ook op tijd regelt.

Geld wisselen

Voor in de auto

Ga je met de auto op wintersportvakantie? Check dan zeker dit artikel om goed voorbereid op wintersport te gaan. Voor veel Europese bestemmingen gelden onderling weer andere regels. Waar je in ieder geval voor moet zorgen: winterbanden (of het nou verplicht is of niet, het rijdt altijd veiliger en fijner met gladde en besneeuwde wegen), een ijskrabber, sleepkabel, startkabels, deken, ijsdeken, sneeuwschep, veiligheidshesjes en gevarendriehoek. Je doet er ook slim aan om een zaklamp, waxinelichtjes (en aansteker), anti-condensdoek en slotontdooier in te pakken. Hopelijk heb je het niet nodig, maar een EHBO-kit en reisziektepillen wil je ook voor de zekerheid meenemen.

Afhankelijk van wat en hoeveel je meeneemt: een skibox of skidrager. Indien verplicht: sneeuwkettingen en handschoenen om deze te bevestigingen. Voor sommige landen heb je een vignet of milieusticker nodig (regel deze al vooraf, scheelt wachttijden).

Reis je met kleine kinderen? Zoek dan uit of het autostoeltje voldoet aan de veiligheidseisen in het buitenland.

Auto wintersport

Appartement

Heb je een vakantiehuis of appartement gehuurd? Grote kans dat een groot deel van de huisraad niet aanwezig is en je hier zelf voor moet zorgen. Zoek als eerste uit wat er wél is, zodat je straks niets dubbel hebt. Sommige dingen kun je prima ter plekke kopen – qua prijs maakt het niet veel uit en het komt toch wel op. Dat geldt bijvoorbeeld voor keukenpapier en toiletpapier. Indien het niet aanwezig is, neem dan mee: afwasspullen zoals afwasmiddel en een -borstel. Zeker inpakken wil je hand- en theedoeken, linnengoed, kruiden, suiker en eventueel je eigen koffie, koffiefilters (+ melkopschuimer) en thee. Dingen als een blikopener, kaasschaaf en kurkentrekker zijn ook vaak niet standaard al ter plekke. Ook geen overbodige luxe: eten voor in ieder geval de eerste dag!


Vertier

Of het nou voor onderweg is, of ter plekke: zorg ook voor wat vertier. Wat jij en je reisgezelschap leuk vinden, is natuurlijk heel persoonlijk. Maar bordspellen en een e-reader zijn eigenlijk altijd een feest voor op vakantie. Mocht je een tablet meenemen: download alvast wat films, series en/of games, zodat je niet afhankelijk bent van internet.

Dobble Classic

Download de inpaklijst wintersport

We hebben al het bovenstaande voor je in een Google Spreadsheet gezet: onderstaande link maakt automatisch een kopie voor je aan en zorgt ervoor dat je makkelijk zelf nog extra’s toe kan voegen of dingen kan weghalen die voor jou toch niet van toepassing zijn. Wel zo handig!

Lees ook: 7 tips voor een succesvolle wintersport met kleine kinderen

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒