Waarom iedereen ooit een keer alleen moet reizen in z’n leven, dat heb ik al eens opgeschreven. Net als de dingen die je ter plekke over jezelf zult leren. Maar er zijn meer dingen die handig zijn om te weten als je als vrouw (maar ook als man) in je eentje op pad gaat! Met deze 25 dingen haal je voortaan ALLES uit je reis en geniet je er alleen nog maar meer van. Van praktisch tot gewoon fijn om in het achterhoofd te houden.

1. Met vrienden reizen is echt niet altijd leuk

Gelukkig weet ik de laatste jaren m’n gezelschap heel goed uit te kiezen, maar dat was zo’n tien jaar geleden wel anders. Zat ik daar op een Grieks eiland, waar ik op de eerste dag al ruzie kreeg en dat ongeveer elke dag weer overdeed. Als je me iets beter kent, weet je dat ik niet zo’n ruziezoeker ben, maar door m’n reismaatje kwam het slechtste in me naar boven. Nog net geen heimwee, maar geloof mij, tien dagen duren op zo’n manier echt een eeuwigheid.

2. Alleen reizen is niet het einde van de wereld

Het is voornamelijk heel leuk.

3. Lokale woorden brengen je heel ver

Al kun je maar alleen ‘hallo’ en ‘dankjewel’ in het Swahili zeggen, het wordt overal heel erg gewaardeerd als je een beetje moeite doet om de lokale taal te spreken. Zeker als je alleen bent (en er wat lief bij kijkt), krijg je zoveel meer voor elkaar dan je denkt! Tip: de app Duolingo is hier heel handig voor.

4. De meest stressvolle momenten zijn achteraf het leukst

Je vliegtuig missen in Bangkok? Alle hostels vol in Phnom Penh? Op het moment zelf heel stressvol, maar weet dat het altijd, op welke manier dan ook, goed komt. En dat je er achteraf vooral om moet lachen. En dat je weer een goed verhaal voor thuis hebt.

5. Zorg dat je altijd je backpack zelf kunt dragen

Zorg ervoor dat je denkt: zo zwaar is ‘ie niet! Neem zo min mogelijk mee (want: echt niet nodig). Je gaat me echt dankbaar zijn als je de volgende keer telkens met je tas van A naar B moet en je zelf je spullen moet dragen.

weetjes alleen reizen

6. Je hoeft niet alles te doen

Je hoeft niet alles te bekijken. Je hoeft niet overal heen te gaan. Kies de dingen uit die jij Ć©cht zelf wil doen, en doe dat. In the end maak je jezelf daar alleen maar gelukkiger mee. Je wilt immers niet uitgeput terugkomen van een trip alleen maar omdat je niets wilde missen.

7. Probeer zoveel mogelijk offline te zijn

Laat je Facebook en Whatsapp gewoon een poosje voor wat het is! Je zit potverdikkie op een fantastisch mooie plek en dan ga je je bezighouden met het thuisfront? Niet doen, bij terugkomst zijn ze er ook gewoon nog. Probeer zoveel mogelijk in het moment te leven en te genieten van wat er op dat moment gebeurt. Die momenten gebeuren waarschijnlijk niet snel nog eens, terwijl thuis gewoon je dagelijkse sleur weer begint.

8. Je zult veranderen

Hoe dan ook: reizen maakt je een ander mens. Je leert jezelf beter kennen, je gaat andere dingen leuk en belangrijk vinden. Bereid je er op voor dat het thuisfront vaak gewoon hetzelfde blijft. Dat is niet erg, maar kan soms wel wrijving opleveren.

9. Streetfood is het allerlekkerste wat er is

Ja, je hebt kans dat je op een gegeven moment boven het toilet hangt, maar over het algemeen is het eten dat je op straat kunt kopen het allerlekkerste wat er is. Check waar het druk is, dan weet je in ieder geval zeker dat het eten niet al uren op je ligt te wachten.

10. Economy class is nooit comfortabel

Maar echt nooit.

weetjes alleen reizen

11. Laat je reisgids soms voor wat het is

En ga zelf op ontdekkingstocht! Zo kom je juist op de leukste en meest onverwachte plekken.

12. Zorg altijd voor reisvriendelijke snacks

Zo neem ik op reis altijd wel sultana’s mee. Je weet nooit wanneer je ze nodig kunt hebben. En als ik trek heb en er is geen eten in de buurt, dan kun je maar beter uit m’n buurt blijven.

13. Heimwee krijgen is normaal

Je bent echt niet de enige die op een gegeven moment naar thuis verlangt. Vaak is het gelukkig maar van korte duur. Geef er in ieder geval nooit te lang aan toe en zoek vooral heel veel afleiding.

14. Make-up is niet nodig

Deze is vooral voor de vrouwen: op reis blijkt altijd dat je heel weinig (of zelfs geen) make-up nodig hebt. Je zweet het vaak binnen vijf minuten van z’n plek, zonde om daar je tijd aan te besteden!

15. Je bent maar een ticket verwijderd van thuis

Mocht je echt naar huis willen (of moeten), weet dan dat het altijd maar een vliegticket kost om thuis te komen.

weetjes alleen reizen

16. Leer af te dingen

Essentieel!

17. Het is OK als je je plannen wijzigt

Dat is het leuke aan backpacken: je hoeft niet alles vooraf vast te leggen en kunt dus op het moment zelf pas bepalen waar je naartoe gaat en hoe.

18. Ga buitenĀ je comfort zone

Want dan gebeuren de leukste dingen. Dus vind je iets stiekem heel eng? Doe het gewoon! Achteraf valt het altijd mee en ben je juist blij dat je het hebt gedaan.

19. Als iets niet goed voelt: doe het niet

Ja, buiten je comfort zone gebeuren de leukste dingen, maar niet alles is ook daadwerkelijk slim om te doen. Voelt iets echt niet goed? Doe het dan ook gewoon niet. Volg je intuĆÆtie!

20. Zorg dat je altijd een boek bij je hebt

Ideaal gezelschap voor tijdens die lange treinreis of als je in je eentje moet eten. Een e-reader is helemaal handig!

weetjes alleen reizen

21. Je paspoort is heilig

En behandel ‘m ook zo. Het is op reis je allerbelangrijkste bezit.

22. Zorg voor een reisverzekering

Zoveel kost het niet, maar je bent jezelf wel eeuwig dankbaar als je spullen gestolen zijn. Let er wel op dat je je werelddekking aan zet!

23. Vraag dingen als je het niet weet

Ga niet onnodig veel tijd besteden aan koppig zijn en dingen zelf uitzoeken, als iemand een vraag stellen je gelijk verder helpt.Ā Mensen blijken je vaak juist graag te helpen, zeker in het buitenland.

24. Wissel basic af met luxe

Geloof me, het gevoel dat door je heen gaat als je na een paar weken hostels ineens in een wat luxere hotelkamer terecht komt, is onbetaalbaar. En soms is het heerlijk om na al die nachten met andere mensen gewoon even alleen te zijn. Met je eigen kamer en eigen douche.

25. Maak heel veel foto’s

Liever te veel dan te weinig. Bij terugkomst is niets leuker dan eens in de zoveel tijd je kiekjes weer te bekijken.

weetjes alleen reizen

Wat zou jij andere soloreizigers willen meegeven?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’