Backpacken in Taiwan is fantastisch, maar het is ook een land dat nog enigszins lastig is om zelf te bereizen. Hoewel het aantal toeristen steeds meer groeit, zijn de faciliteiten (nog) niet zo goed aangepast aan wat wij westerlingen gewend zijn (denk: Engelstalige borden bijvoorbeeld). Helemaal niet erg – stiekem wel leuk juist -, maar het is wel iets om je op voor te bereiden! Met deze praktische tips wordt backpacken in Taiwan een eitje en weet je precies wat je kunt verwachten.

Hoe kom je in Taiwan?

Nogal voor de hand liggend, maar toch het vermelden waard: met het vliegtuig. Waarom ik het dan toch noem? Vanuit Nederland kun je via KLM en China Airlines rechtstreeks naar Taipei vliegen. Maar het wil in dit geval ook behoorlijk lonen om eerst op Singapore te vliegen en van daaruit verder met een low-cost naar Taipei te gaan, bijvoorbeeld met Jetstar en Scoot. Zo deed ik het ook en ik was uiteindelijk nog geen ā‚¬500 kwijt voor alle tickets bij elkaar.

Handige websites om je opties en prijzen te vergelijken: Tix.nl en Skyscanner.


Visum Taiwan

Je hebt geen visum nodig om Taiwan in te mogen.


Prijzen in Taiwan

De prijzen in Taiwan liggen een stuk hoger dan in landen als Thailand en Vietnam, maar het is nog steeds goedkoper dan Nederland. Vooral qua eten kun je erg goedkoop uit zijn als je lokaal eet (lang leve de night markets!).

Backpacken in Taiwan

Beste reistijd om te backpacken in Taiwan

Het weer in Taiwan is nogal onvoorspelbaar, waardoor de voorspellingen vrijwel nooit kloppen. Voorspellen ze dagen regen, ga er dan maar vanuit dat je sowieso ook zon zal zien en vice versa. Taiwan heeft een subtropisch klimaat, waardoor het hele jaar weinig temperatuurverschillen zijn. Wel is het in het noorden eigenlijk altijd wat kouder dan in het zuiden. In de zomer kan het echter wel behoorlijk warm worden en zijn er regelmatig tyfoons, en in de winter juist net even te koud om fijn rond te reizen. Kortom: de beste tijd om naar Taiwan te gaan is in de lente en herfst.

Backpacken in Taiwan

Hoe lang backpacken in Taiwan?

Wil je op je gemak gaan backpacken in Taiwan, trek er dan twee tot drie weken voor uit. Dan kun je het meeste in het land wel gezien hebben! Het is een ideale bestemming voor als je niet al te lang weg kunt.


Taal in Taiwan

Taal is zeg maar nogal een dingetje in Taiwan. Wanneer je aankomt op het vliegveld van Taipei zul je gelijk overvallen worden door de Chinese tekens. Gelukkig is hier vrijwel alles ook in het Engels geschreven en ook in de stad zelf kun je nog goed uit de voeten. Maar daarbuiten wordt het al lastiger: Chinees is wat de klok slaat! Op veel plekken is niets in het Engels te vinden en is het echt gissen naar wat er staat en ook de locals spreken weinig behalve Mandarijn. Maakt het uit eten gaan wel gelijk een uitdaging. Een ding is wel fijn: cijfers zijn gelukkig gewoon in ons eigen schrift.

Backpacken in Taiwan

Tip: download deze apps

Dat Mandarijn is even een uitdaging, want ik weet niet hoe het met jou zit, maar mijn kennis van deze taal is nou niet echt optimaal. Hoe je je dan toch kunt redden? Twee apps gaan het je allemaal een stuk makkelijker maken:

 1. Download de gratis Google Translate app (iOS / Android), en zorg dat je er Chinees Ć©n Engels op zet, zodat je deze offline kunt gebruiken. Kies voor Engels in plaats van Nederlands, gezien deze vertalingen net even wat accurater zijn. Deze app gaat je leven een stuk makkelijker maken. De app kan woorden ook uitspreken (je eigen uitspraak zal hoe dan ook niet zo zijn als de locals iets zeggen), maar het is ook ideaal voor wanneer je een treinticket wil kopen – zie hieronder. Je kunt dan de Engelse plaatsnaam en datum uitschrijven, en de app weergeeft het in het Mandarijn.
 2. Boek je je hotels altijd via Booking.com? Zorg dan ook dat je deze app (iOS / Android) hebt gedownload: dan kun je je hoteladres namelijk altijd in de lokale taal laten weergeven. Handig voor als je de taxi neemt en je chauffeur geen woord Engels spreekt!
Backpacken in Taiwan

Rondreizend backpacken in Taiwan

Rondreizend backpacken in Taiwan is aan de ene kant heel makkelijk, aan de andere kant is het ook wel weer een uitdaging. Er is over het algemeen behoorlijk wat keuze om van A naar B te komen, en soms is het juist weer heel lastig om met het OV op je bestemming te komen. Het land bestaat namelijk voor driekwart uit bergen en ja, daar komen de treinen en bussen niet altijd over- of doorheen. Daarnaast is het kopen van een kaartje ook nog enigszins en opgave, maar met onderstaande tips gaat het je met gemak lukken.

Backpacken in Taiwan

Openbaar vervoer Taiwan

Het openbaar vervoer in Taiwan is erg goed geregeld. De treinen en bussen rijden vaak en op tijd, en op meer afgelegen plekken rijden er bussen. Maar toch is het goed om hier vooraf een klein plan voor te maken. Zo is de treinroute van Taipei naar Hualien onwijs populair en zijn de treinen waar je online een ticket voor kan kopen erg snel uitverkocht. Tickets zijn vanaf twee weken voor vertrek beschikbaar, dus sla je slag zodra het kan. Niet getreurd, want er zijn ook andere opties. Zo kun je heel goed binnenlands vliegen, maar goedkoper is het om voor de combi bus en trein te gaan. Je kunt hiervoor een combi ticket kopen.

Ook fijn: zowel treinen als bussen zijn altijd schoon en netjes. Je hoeft hier gelukkig geen bizarre proptaferelen zoals in andere Aziatische landen te verwachten!

Backpacken in Taiwan

Welke typen treinen zijn er?

Waar wij het voornamelijk moeten hebben van de Intercity en Sprinter, zijn er in Taiwan nog meer treinsoorten. In totaal zijn er vijf verschillende typen treinen, die ook allemaal weer verschillende prijzen hanteren:

 1. Puyuma: de nieuwste type treinen en dus ook het meest luxe en snelst. Stoppen op weinig stations en zijn erg populair. Je krijgt hier vaste zitplaatsen toegewezen en je moet vooraf boeken.
 2. Taroko: iets ouder dan de Puyuma, maar ook prima om mee te reizen! Ook hier moet je weer vooraf een ticket kopen en krijg je een vaste stoel.
 3. Tse-Chiang Limited Express: een wat ouder type, maar ook nog steeds goed te doen. Dit type trein is wat langzamer, maar nog steeds sneller dan de local train. Je hoeft hier niet per se vooraf een ticket voor te kopen, maar is wel aan te raden, zeker in het weekend.
 4. Chu-Kuang Express: enigszins te vergelijken met een sprinter. Deze treinen maken meer stops onderweg, maar zijn een fijn alternatief als bovenstaande treinen al vol zitten.
 5. Local Express: het meest te vergelijken met onze sprinters. Ze stoppen op elk tussen gelegen station, er zijn geen vaste zitplekken en zijn alleen te koop op het station.
Backpacken in Taiwan

Hoe koop je je treinkaartje in Taiwan?

Dat kan op vier plekken:

 1. Koop je ticket via 12go.asia. Deze website verkoopt trein-, bus en vliegtickets voor reizen in vrijwel heel Azie en is heel betrouwbaar.
 2. Online via deze website. Het ophalen van je ticket kan op de dag zelf bij het station van vertrek of kan bij elke 7 Eleven (je betaalt dan wel 8 NTD extra). Neem bij het ophalen va je tickets altijd je paspoort mee, omdat je bij het online boeken je paspoortnummer moet doorgeven.
 3. Op het station zelf. Het handigste is om naar een loket te lopen en via Google Translate te laten zien waar je naartoe wilt, met welke trein (elke trein heeft een nummer) en wanneer. Op het station hangen altijd grote borden waar je in normaal schrift ziet welke trein wanneer vertrekt en welk nummer deze heeft.
 4. Bij de 7 Eleven. Daar staat of een automaat of je kunt het aan de kassa vragen. Neem ook hier je telefoon mee voor hulp met Google Translate!

Hoe koop je een buskaartje?

Bij busstations is er een loket waar je terecht kunt, anders kun je ook met een Easycard (soort OV-chipkaart) betalen. Koop die  gelijk bij aankomst op het vliegveld of in de stad, want deze kun je de bus, lokale trein en de MRT gebruiken. Kan gewoon aan de automaat. Ook handig: je kunt ermee betalen in de 7-Eleven. Ga sowieso niet voor losse kaartjes, die zijn namelijk duurder.

Hoe lang doe je erover om ergens te komen?

De afstanden in Taiwan zijn best lang: zo doet de trein van Taipei naar Hualien er minimaal twee uur over (afhankelijk van welke trein je hebt) en die van Hualien naar Taitung ook. De oppervlakte van Taiwan is vergelijkbaar met Nederland, maar doordat meer dan de helft van het land onwijs bergachtig is, duurt het veel langer voordat je van A naar B komt. Ga er vanuit dat je – wanneer je de trein Ć©n bus moet nemen – je nog wat extra tijd moet incalculeren. De bussen rijden niet zoals in Nederland om het kwartier, maar soms zit er 1,5 uur tussen tussen. Dat betekent: lang wachten tot je verder kunt.

Nog een handige app: download Taiwan Bus (iOS). Deze Taiwanese versie van 9292 OV weergeeft namelijk het treinschema, de MRT routes en de lokale bussen. Je hebt er wel wifi voor nodig om te gebruiken en lange afstandsbussen staan er niet in.

Ook goed om te weten: bushaltes vallen vaak niet zo goed op als je niet bij een busstation opstapt. Het zijn vaak witte borden die heel onopvallend langs de weg staan. Mocht je er een zoeken, zo zien ze eruit:

Backpacken in Taiwan

Auto huren in Taiwan

Ik heb het zelf niet gedaan (er een beetje spijt van), maar een auto huren is echt ideaal voor als je Taiwan wilt verkennen. Geen gedoe met de treinen en bussen, en vooral lekker je eigen tijd en route inplannen. Blijf je vooral in Taipei, dan zou ik de auto absoluut links laten liggen. Hier is het OV zo goed geregeld, dat je met de auto altijd veel langer onderweg bent dan met de MRT. Zorg dat je ā€˜m vooraf al geregeld hebt, zodat je ā€˜m op het vliegveld gelijk kunt ophalen en je niet de hoofdprijs hoeft te betalen. Sinds 2019 zijn er een aantal bekende verhuurmaatschappijen actief in Taiwan: Hertz, Avis en Budget. Verder zijn er alleen lokale verhuurders. Let ook goed op de regels in het land (zo heb je onder meer een internationaal rijbewijs nodig). Zie dit artikel voor meer informatie hierover.

Scooter huren in Taiwan

Wil je een scooter huren in Taiwan, dan heb je officieel een Taiwanees rijbewijs nodig. Het is daarom op veel plekken heel erg lastig om een exemplaar mee te krijgen, omdat je officieel de wet overtreedt. In Hualien is het mij nog wel gelukt, al moet je hiervoor wel zelf alle verhuurders af gaan om te kijken of ze je er een meegeven. In Hualien kregen wij ā€˜m mee bij de verhuurder die schuin tegenover de Public Library zit (zie Google Maps). Weet dat wanneer je door de politie wordt gecontroleerd je een fikse boete moet betalen, dus je neemt wel een risico als je met een scooter op pad gaat. Ook ben je niet verzekerd.

Ook komen er op steeds meer plekken in het land elektrische huurscooters (o.a. WeMo – check deze link voor meer info (gebruik Google Translate)), die je ook meekrijgt wanneer je geen (Taiwanees) rijbewijs hebt. Deze zou je in de buurt van treinstations kunnen vinden.

Backpacken in Taiwan

Georganiseerde en groepsreizen Taiwan

Op eigen houtje backpacken in Taiwan is op zich goed te doen, maar wil je liever alles uit handen geven en met een groep weg? Tegenwoordig zijn er een aantal Nederlandse reisorganisaties die groepsreizen naar Taiwan aanbieden. Zo kun je onder meer terecht voor een 15-daagse rondreis bij Koning Aap. Ook kun je ervoor kiezen om wĆ©l zelf op pad te gaan, maar alle organisatie bij iemand anders neer te leggen.

Alle opties op een rij:


Wifi in Taiwan

In de meeste hotels en hostels is er gratis wifi te vinden en in Taipei vind je in de hele stad gratis wifi, maar wil je altijd online kunnen zijn, dan zijn er drie opties:

 1. Koop vooraf een simkaart online en haal deze op. Dit is goedkoper en makkelijker dan wanneer je het ter plekke regelt.
 2. Op het vliegveld kun je een wifi kastje huren voor de tijd die je ā€˜m nodig hebt. Dat kan onder meer via Klook en KKday voor slechts een paar NTD per dag.

Geld pinnen in Taiwan

In Taiwan is lang niet elke bank geschikt om te pinnen met een Nederlandse pinpas. Ze zijn er wel: je moet op zoek naar een bank met Maestro teken. Vaak lukt het bij de ATM in de 7 Eleven, maar soms ook weer niet. Het is hier vooral overal maar proberen. Zorg dus dat je altijd nog wat contant geld hebt in het geval het net niet lukt als je in een klein dorpje zit. Met creditcard pinnen lukt gelukkig wel vrijwel altijd, maar kost je wel extra transactiekosten.

Backpacken in Taiwan

Heb je nog vragen of ben je op zoek naar meer tips over Taiwan? Stel ze hieronder!

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 24 juni 2018.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’