Waar ik vroeger nogal een haat-/liefdeverhouding had met kamperen, vind ik slapen in een tent tegenwoordig heerlijk. Mits er enige mate van comfort en luxe aanwezig is, want ja, afzien is natuurlijk niet de bedoeling. Gelukkig hoeft dat anno 2018 ook niet meer! Ik geef je tien hele goede redenen waarom je een camping echt eens zou moeten proberen, ook al denk je misschien dat het totaal niet je ding is.Ā 

1. Voor ieder budget wat wils

De belangrijkste reden: hoeveel geld je ook aan je vakantie wil besteden, er is altijd wel iets dat bij je budget past. Campings met minder faciliteiten zijn een stuk goedkoper dan plekken die bijvoorbeeld zes zwembaden en een sauna bieden. Hetzelfde geldt voor je accommodatie zelf: hoe luxer hoe duurder! Plus: als je alles zelf meeneemt betaal je alleen voor je staplek, je hebt je accommodatie immers zelf bij je. Vraag jezelf af hoeveel extra’s je nou echt nodig hebt en zoek een combinatie uit die bij jou past: veel faciliteiten en een luxe slaapplek is uiteraard wat prijziger dan wanneer je voor een simpele camping gaat met alsnog een luxe tent of caravan.

Waarom kamperen

Beeld: Yelloh Village

2. Je kunt het zo luxe maken als je zelf wilt

Om nog even terug te komen op het budget: natuurlijk kun je er voor kiezen om Ć©cht back to basic te gaan, maar als je een beetje op mij lijkt dan is enige mate van luxe toch wel vrij essentieel. ZĆ©ker als je voor het eerst gaat kamperen! Heb je geen zin om op een luchtbed te slapen? Hoeft ook helemaal niet. En zie je het al helemaal niet zitten om zelf de juiste tentstokken bij elkaar te zoeken of met een sleurhut te gaan rijden? Joh, geeft niets. Daar zijn tegenwoordig heel veel oplossingen voor!

Boek eens een tent of caravan die al voor je klaarstaat als je het terrein op rijdt. Is misschien wat duurder dan wanneer je alles zelf meeneemt, maar als je het een keer wilt uitproberen is het juist goedkoper dan wanneer je alles nieuw moet aanschaffen. Zeker first-timers raad ik aan om bij een aanbieder alsĀ Yelloh Village te kijken: zij bieden 4- en 5-sterrencampings in Frankrijk, Spanje en Portugal aan, waarbij je de keuze hebt uit redelijk simpele tenten tot aan luxe stacaravans en alles ertussenin. Zo kun je goed ervaren of kamperen echt iets voor je is.

Waarom kamperen

Beeld: Yelloh Village

3. Het is niet alleen voor gezinnen en gepensioneerden

Ik weet van vroeger nog dat er bijna altijd alleen maar andere gezinnen of oude(re) mensen op de camping stonden. Heerlijk toen ik nog kind was, maar inmiddels heb ik er wat minder behoefte aan om met anderen in de zandbak te spelen. Waar het voor- en naseizoen vooral gepensioneerden trok, is dat nu gelukkig heel anders. Kamperen en buiten zijn is hartstikke hip! Ik merkte het vorig jaar tijdens ons verblijf in Polen ook, ondanks dat we er in het hoogseizoen waren: onwijs veel leeftijdsgenoten en andere stelletjes!

Waarom kamperen


4. Je komt veel sneller in contact met anderen

Dat is misschien nog wel het leukste van kamperen: voor je het weet ben je in gesprek met de buurman of zit je aan de wijn met de overburen. Contact leggen op de camping is onwijs laagdrempelig; iedereen zegt elkaar gedag en is gewoon vriendelijk. Als ik het vergelijk met andere vormen van vakantie – zeker in hotels – is dat toch een partij verschillend en ben je vooral op elkaar aangewezen. Helemaal niet erg natuurlijk, maar wĆ©l anders.

Waarom kamperen


5. Je bent er Ć©cht even helemaal tussenuit

Bij kamperen heb je na twee nachten al het idee dat je weken weg bent geweest. Ik weet niet wat het is. Deze manier van vakantie vieren is zĆ³ anders dan je leven thuis, waardoor je al snel het gevoel hebt even in een compleet andere wereld te zijn beland. En dat kan zelfs gewoon in Nederland.


6. Je bent altijd in de buurt van de natuur

En dat is met hotels, appartementen en vakantiehuizen lang niet altijd het geval! Campings vind je altijd in de buurt van de natuur: of het nou aan de rand van een bos of rivier is, of dat je gelijk vanuit je tent het strand op kunt lopen. Over het algemeen is het dichtstbijzijnde dorp of stad nooit ver weg, dus dat betekent:Ā best of both worlds.

Waarom kamperen

Beeld: Yelloh Village

7. Het kan overal ter wereld

Nederland alleen kent al zo’n 2.000 campings, maar je kunt natuurlijk ook gewoon de grens over gaan! Ga lekker makkelijk voor Spanje of Frankrijk, of kies ervoor om wat verder te reizen. Zo kun je in IJsland en Noorwegen gratis wildkamperen in de natuur, maar kun je er ook tijdens je trip door AustraliĆ« voor kiezen om met je tentje op pad te gaan. Scheelt je gelijk een hoop geld. Voor een eerste keer zou ik je echter wel aanraden om voor een echte camping te kiezen, zodat het contrast met de faciliteiten thuis niet al te groot is.

Waarom kamperen


8. Je bent heel flexibel

Zeker wanneer je met je eigen spullen vertrekt. M’n vriend en ik zijn heel erg van op de bonnefooi gaan: we zien wel waar we eindigen. Als het leuk is blijven we wat langer, en zo niet: dan gaan we weer door. Dat gevoel van vrijheid is heerlijk! Let er wel op dat je enigszins op tijd naar een camping zoekt op de dag zelf, want hoe later je komt, hoe minder kans dat er nog een plekje vrij is.


9. Het is zo gezellig en kneuterig

Hippe feestjes zul je op de camping niet zo snel vinden, maar hoe leuk is het om ’s avonds bij kaarslicht weer eens UNO of Rummikub te spelen? Heerlijk kneuterig! En de wijn is ook nog eens goedkoper dan wanneer je in een club zou staan. Liever vroeg naar bed? Kijkt niemand raar van op.

Waarom kamperen


10. Je hebt zoveel bijzondere accommodaties

Ook hip tegenwoordig: slapen in heel bijzondere accommodaties. Snap ik! Want hoe tof is het om een keer in iets zo unieks te overnachten? Veel van deze slaapplekken vind je – jawel – op de camping! Van tipitenten tot aan boomhutten en van huisjes op het water tot aan authentieke woonwagens. Ik zou het wel weten.

Waarom kamperen

Beeld: Yelloh Village

Hoofdfoto: Shutterstock
author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’