Staat er binnenkort een vakantie naar Zanzibar op de planning? Dan is een bezoek aan Stone Town een absolute must. Sterker nog, ik vond het zelfs een van de leukste steden die ik in tijden heb gezien. Ik geef je graag 15 tips voor bezienswaardigheden in Stone Town, Zanzibar!

Over Stone Town, Zanzibar

Stone Town zelf is officieel niet de hoofdstad van Zanzibar. Dat is Zanzibar-Stad. Stone Town is echter wĆ©l onderdeel van Zanzibar-Stad: Stone Town is namelijk het oude centrum. Het centrum is gebouwd op en driehoekig schiereiland aan een natuurlijke haven. Je zal dan ook niet verbaasd zijn dat deze plek tot aan de 19e eeuw een belangrijk handelscentrum was voor onder meer kruidnagels en – helaas – ook slavenhandel.

Stone Town staat sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het stad is een grote wirwar aan smalle straatjes, gevuld met huizen, winkels, bazaars, moskeeƫn en twee kerken. Hoewel Zanzibar onderdeel is van Tanzania, voelt het eiland, en zeker Stone Town, allesbehalve typisch Afrikaans aan. In Stone Town zie je vooral invloeden terug uit Europa, India, Perziƫ en de Arabische wereld. Het is een plek waar je heerlijk kunt verdwalen. Stone Town is niet groot, waardoor je uiteindelijk altijd wel weer uitkomt op een plek die je eerder hebt gezien. En zo niet: de inwoners helpen je graag als je ze de weg vraagt. Alle bezienswaardigheden van Stone Town liggen op loopafstand van elkaar!

Liever niet zelf op pad? Ga dan mee met een begeleide wandeltour! Deze tour is inclusief pick-up bij je hotel, lunch Ć©n brengt je langs vrijwel al onderstaande plekjes >>

ā†’ Zoek je nog een fijne uitvalsbasis is Stone Town? Dan kan ik je Balcony House van harte aanbevelen: betaalbaar, netjes, mooi(e architectuur) Ć©n op slechts een paar minuten wandelen van het strand.

Bezienswaardigheden Stone Town

1. Freddie Mercury House

De echte fans wisten dit allang, maar voor mij was het een behoorlijke verrassing toen ik erachter kwam dat Freddie Mercury in Stone Town is geboren. Heel lang gewoond heeft ‘ie er niet: als 8-jarige werd hij al naar een kostschool in India gestuurd, hoewel hij in de schoolvakanties nog wel vaak naar huis kwam. Tegen de tijd dat Freddie 17 jaar was moest de hele familie vluchten vanwege de revolutie en belandden ze in Londen. Gelukkig is er nog steeds bewijs dat hij in Stone Town heeft gewoond. In het hart van het centrum vind je het Freddie Mercury House, een geel gebouw waar Freddie en z’n familie vroeger hebben gewoond.

Het pand bestaat vandaag de dag uit vier volledig ingerichte appartementen die onderdeel zijn van het Tembo House Hotel (en nog te huren ook!). Direct naast het geboortehuis vind je een relatief kleine tentoonstelling over het leven van Freddie (entree: $10).

Freddie Mercury House

2. Palace of Wonders

Helaas niet meer toegankelijk voor het publiek, maar het Palace of Wonders is gelukkig ook alleen van buiten al prachtig om te zien. Van 2000 tot 2015 vond je binnen het nationale museum van Zanzibar, maar vanwege instortingsgevaar moesten de deuren sluiten. In 1883 werd het pand als een van de zes paleizen van Sayyid Barghash bin Said Al-Busaid, de tweede sultan van Zanzibar, gebouwd. Het was het eerste gebouw op Zanzibar met elektriciteit en huisde ook de eerste lift van Oost-Afrika. Nog steeds fungeert het als het grootste gebouw van de stad.

Palace of Wonders / House of Wonders

3. Old Fort

Naast het Palace of Wonders staat het oude fort van Zanzibar, gebouwd in de 17e eeuw. Vroeger fungeerde het gebouw als gevangenis en kazerne. Tegenwoordig vind je er diverse winkeltjes en een amfitheater waar regelmatig concerten en festivals worden gehouden (waaronder het Zanzibar International Film Festival). Toegang tot het fort is gratis.

Old Fort, Stone Town

4. St. Joseph Cathedral & Anglican Cathedral

Het grootste gedeelte van de inwoners van Zanzibar is moslim (95%). Kerken zie je daarom niet zoveel op het eiland. Behalve in Stone Town, waar je nog twee exemplaren vindt dankzij de Europese invloeden van een paar eeuwen terug.

  • St. Joseph Cathedral: werd tussen 1893 en 1898 gebouwd door Franse missionarissen. Een hoog gebouw, maar alsnog makkelijk over het hoofd te zien door de vele smalle straatjes en steegjes.
  • De Anglican Cathedral: dateert uit 1883 en werd gebouwd op de plek waar voorheen de grootste slavenmarkt plaatsvond. Direct naast de kerk staat een slavernijmonument.
St. Joseph Church, Zanzibar

5. Oude apotheek

De oude apotheek van Stone Town is er een voor in de fotoboeken: verwacht een gigantisch gebouw in neoclassicistische stijl, met Indiase invloeden en houtgesneden veranda’s. Binnen is er niet veel meer te zien van vroegere tijden, maar de buitenkant van het pand is zeker de moeite waard om op z’n minst Ć©Ć©n foto van te maken.


Lees ook: 9x wat te doen in Zanzibar: dit zijn de leukste tips!


6. Palace Museum

Het Palace Museum huist in het oude paleis van de sultan. Hoewel een groot deel van het gebouw tijdens de Engels-Zanzibarese Oorlog werd vernietigd, is het na wederopbouw nog steeds een aanrader om te zien. In het museum leer je van alles over de sultans van Zanzibar. Opvallend feitje: de Engels-Zanzibarese Oorlog duurde slechts 38 minuten! Het is de kortst durende oorlog tot nu toe.


7. Jaws Corner

Jaws Corner is een klein pleintje middenin het centrum van Stone Town en wordt omringd door smalle steegjes en straatjes. Het is dƩ hang-out van menig local, die hier overdag spelletjes spelen, bijkletsen, koffie drinken en gewoon hangen. Opvallend is de telefoon die er hangt, hoog boven de grond. Wie er bij komt kan volgens het bord gratis internationale telefoontjes plegen.

Bezienswaardigheden Stone Town, Zanzibar: Jaws Corner

8. Bewerkte deuren

Niet te missen: de vele grote, bewerkte houten deuren in de stad. Veel exemplaren komen uit India, te herkennen aan de punten die uitsteken. Nu zitten die punten er voor de sier, maar vroeger zaten ze er om olifanten tegen te houden. Een leeuw boven de deur betekent dat er een koninklijk iemand woont/woonde.


9. Slave Market Museum

Naast de Anglican Church en het slavernijmonument vind je nĆ³g een museum. Het Slave Market Museum staat op de plek waar vroeger slaven gevangen werden gehouden voordat ze verhandeld werden. Zanzibar was een van de laatste plekken in de wereld met een slavenmarkt. Tegenwoordig leer je hier (middels een gratis gids) meer over de slavenhandel die hier tot 1873 duurde en zie je nog veel attributen die herinneren aan die tijd. Het museum is een absolute must om te bezoeken tijdens een bezoek aan Stone Town, al is het allesbehalve een uitje waar je vrolijk van wordt. Entree is $5.


Lees ook: Zanzibar tips: alles wat je voor vertrek wil weten


Doen in Stone Town

10. Struin door de straten

Eigenlijk is dit het allerleukste om te doen in Stone Town: gewoon lekker struinen en verdwalen door de smalle straatjes en steegjes. Je komt langs de mooiste taferelen: van scooters en fietsers die je passeren tot aan een groepje mannen die de krant aan het lezen is. Stap de vele winkeltjes binnen, snuif de lekkere eetluchten op en aanschouw de mooie deuren en kleurrijke wasjes die je tegenkomt. Verdwalen kan bijna niet!

Bezienswaardigheden Stone Town, Zanzibar

Bezienswaardigheden Stone Town, Zanzibar


11. Bezoek de avondmarkt in Forodhani Gardens

Ben je niet alleen overdag, maar ook ’s avonds in Stone Town? Geluksvogel (ik namelijk niet)! Want wanneer het donker wordt, stallen de vele kraampjes in de Forodhani Gardens hun eten en drinken weer uit. De night market is de plek waar locals hun eten scoren en hun avonden vaak doorbrengen. Lekker eten en bijzondere taferelen gegarandeerd!

Aanrader is om samen met een gids op pad te gaan die je langs de stalletjes met het lekkerste eten loodst en meer over de stad kan vertellen. Deze tour pikt je ook nog eens op bij je hotel als je buiten Stone Town verblijft.

Bezienswaardigheden Stone Town, Zanzibar

12. Stap op een boot naar Prison Island

Als je er dan toch bent: stap dan aan boord van een boot die je naar Changuu brengt, beter bekend als Prison Island. Het eiland ligt voor de kust van Stone Town (Ā± 30 min. varen), en dankt haar bijnaam aan de bouw van een gevangenis voor opstandige slaven eind 19e eeuw. Door de afschaffing van de slavernij is deze echter nooit als dusdanig gebruikt. Maar helemaal leeg stond het gebouw niet, want daarna fungeerde het door dreigingen als builenpest en cholera als quarantaineplek voor schepen die langs Zanzibar voerden. In 1919 kreeg het eiland permanente bewoners van de Seychellen: vier reuzenschildpadden, die zich inmiddels zo hebben voortgeplant dat er nu ruim 100 exemplaren rondlopen. Vrijwel alles op het eiland is toegankelijk: van de oude gevangenis, de prachtige stranden en de zee tot aan de oude brug en de grote leefruimte van de schildpadden. Ook kun je er prachtig snorkelen.

Je kan ter plekke – in de buurt van het oude fort – regelen dat je naar het eiland wordt gebracht, maar wie liever vooraf al iets vastlegt raad ik deze halve dagtour met privĆ©gids aan.

Prison Island
Prison Island

13. Struin door de Darajani Market

Wie vaker naar Afrika of AziĆ« is geweest, heeft vast wel eens een bezoek gebracht aan een overdekte markt. Geloof mij: Darajani Market is er een zoals je nog nooit hebt gezien. De kans is groot dat je – zeker bij de vis- en vleesafdeling – de enige toerist bent. Aanschouw de visveiling in de middag, zie hoe de meest gigantische vissen gefileerd worden en hoe slagers hun werk hier doen. Is dat je iets te heftig? Buiten die gebouw vind je nog veel meer kraampjes: het is de ideale plek om wat lekkere kruiden voor thuis te kopen (maar vergeet niet af te dingen).

Bezienswaardigheden Stone Town, Zanzibar
Prison Island

14. Drankje bij zonsondergang in Africa House Hotel

Zodra je voet binnen het Africa House Hotel zet, heb je het idee dat je terug in de tijd gaat. Het koloniale pand ademt historie en de muren hangen vol met oude foto’s uit vroegere tijden. Maar daarvoor kom je hier niet per se. Grote trekpleister is namelijk het terras dat prachtig uitzicht biedt over de zee. Kom hier rond zonsondergang en je ziet de zon langzaam zakken, terwijl jij aan je drankje nipt. Eten kan hier overigens ook, maar is duur en vooral heel westers.

Bezienswaardigheden Stone Town, Zanzibar

15. Eet bij Lukmaan Restaurant

Wil je het lokale eten proberen, maar het liefst wel zeker weten dat dat op een veilige manier gebeurt? Vlakbij het Slave Market Museum vind je Lukmaan Restaurant, een restaurant waar je in buffervorm allerlei Tanzaniaanse gerechten kan proberen voor een schappelijke prijs. Veel locals ga je hier niet vinden, maar lekker eten in een leuke setting doe je hier wel.

Praktische info

Zo kom je er:

Vliegen naar Zanzibar kan vanuit Nederland alleen vanaf Schiphol: TUI vliegt er rechtstreeks heen. De vluchtduur is op de heenweg zo’n 9 uur, terug ben je 11,5 uur onderweg door een tussenstop in Mombassa, Kenia. Vergelijk de goedkoopste tickets via Tix.nl of Skyscanner, maar direct boeken bij TUI kan natuurlijk ook.

Accommodaties op Zanzibar:

In het geval van Zanzibar wil het zeker lonen om goed te kijken naar een pakketreis. Ik ben lang niet bij elke bestemming voorstander van zo’n constructie, maar voor dit eiland geldt toch echt dat dit vaak goedkoper is dan je vliegticket en accommodatie los boeken.

Zo boekte ik zelf bij TUI een heel betaalbare all-inclusive pakketreis met een verblijf in Reef & Beach Resort in Jambiana. Dat ligt weliswaar op 1,5 uur rijden van Stone Town, maar is ideaal voor wie een weekje wil uitrusten en bijkomen, en slechts af en toe een uitstapje wil maken. Het eten is top, er zijn twee zwembaden, de bar aan zee is fantastisch en ook een voordeel: de eigenaar is Nederlands. Ook zit er altijd een transfer inbegrepen van en naar de luchthaven. Sowieso heeft TUI een aantal fijne pakketreizen in hun aanbod!

Klik hier voor alle beschikbare pakketreizen ā‡’

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’