Ga je eindelijk Japan eens van je bucketlist halen? Dan pik je geheid Tokyo mee. Maar welke bezienswaardigheden in Tokyo zijn de moeite waard? Nou, dat hangt er natuurlijk vanaf hoeveel tijd je hebt. Laten we hopen een hoop, want wĆ”t een bijzondere stad is dit. Geinige high-tech, verse sushi, eeuwenoude tempelsā€¦ Hier komen enkele niet te missen bezienswaardigheden in Tokyo, waarvan de meeste ook nog eens gratis zijn.

Bezienswaardigheden Tokyo

1. Mori Building Digital Art Museum

OkƩ, ik begin met een niet-gratis tip. Maar het Mori Building Digital Art Museum mag je Ʃcht niet missen als je in Tokyo bent. Het is een wereld van 10.000 vierkante meter vol kleurrijke, bewegende en interactieve digitale installaties. Een feest voor je zintuigen.

Er is geen looproute en projecties veranderen continu, dus soms moet je even zoeken maar alles is even indrukwekkend. Je vindt het museum op het kunstmatige eiland Odaiba in Tokyo Bay. Skip de rij en koop vooraf je kaartje via de museumwebsite (zoā€™n 26 euro). Je mag dan zo lang binnenblijven als je wilt.

Bezienswaardigheden Tokyo

2. Kersenbloesem (gratis)

Kom je naar Tokyo om naar bloemen te staren, dan zal niemand je raar aankijken. Japanners zijn zelf namelijk ook redelijk geobsedeerd door de kersenbloesem. In de bloeitijd loopt heel Japan uit voor bloesemfeestjes (hanami) onder de bomen. Je kunt ook overal sakura-items kopen. Ik at zelfs KitKat met kersenbloesem en geroosterde sojaboon.

Prachtige kersenbloesem spotten lukt je tussen half maart en begin april. In Tokyo vind je de bloesembomen gewoon op straat of in een van de parken. Check bijvoorbeeld Shinjuku Gyoen National Garden, Ueno Park of Yoyogi Park (ben je meteen vlakbij de Meiji Shrine).

3. Wijk Akihabara (gratis)

Akihabara is dƩ wijk voor fans van anime, manga en videogames. Vergaap je hier aan alle neonreclame, gamehallen, technische snufjes, levensecht plastic voedsel in de etalages en erotische mangastrips in de kelders. Dit nerdwalhalla in Tokyo mag je niet missen. Je komt er trouwens makkelijk met de metro of JR-trein. Met je JR Pass zijn de JR-lijnen in de stad gratis!

Bezienswaardigheden Tokyo Bezienswaardigheden Tokyo

4. De wc (gratis)

Wat is dit voor gekke Tokyo-bezienswaardigheid? Nou, de wcā€™s in Japan zijn een ervaring op zich. Ze hebben traditionele hurktoiletten (waar je trouwens met je gezicht richting de spoelbak boven hurkt) en gewone Westerse toiletten, maar die ken je al. Voor the real deal hoef je waarschijnlijk je hotel niet eens uit, namelijk de high-tech toiletten.

Denk: verwarmde wc-bril, muziek om geluiden te maskeren, watersproeiers van alle kanten, een mini-fƶhn om de boel weer droog te blazen, automatisch doorspoelen. Imponerend (ik durfde pas na een paar dagen op een knopje te drukken), maar het is gewoon geinig en best verfrissend.

5. Tempel Senso-ji (gratis)

Niet te missen: de meestbezochte en oudste boeddhistische tempel van Tokyo is Senso-ji (uit 645). Je mag gratis naar binnen via de imposante poort Kaminarimon. Daarna loop je (of schuifel je) door een straat vol stalletjes en onder de tweede Hozomon-poort door. Daarachter staat tempel Senso-ji te shinen en een pagode van 5 verdiepingen. Het is echt een indrukwekkend complex, maar ik werd wel een beetje kriegel van de drukte.

6. Streetkarting in een verkleedpak

In een kart en in een verkleedpak door de straten van Tokyo crossen: dit is sightseeing voor gevorderden. Via Street Kart Shinagawa* boekte ik een begeleide tour van zoā€™n 3 uur langs de Shibuya Crossing, Rainbow Bridge en Tokyo Tower. Zonder twijfel de leukste ervaring van mā€™n reis door Japan!

Toevallig trok ik ook nog het enige Mariopak uit het rek, maar tegenwoordig zijn er allerlei andere leuke kostuums. Wees voorbereid op veel zwaaiende toeschouwers en heel veel lol. Er zijn meerdere Street Kart-vestigingen en -routes, maar reken op zoā€™n 80 tot 100 euro per persoon.

* Vroeger heette Street Kart nog Mariokart en MariCar, maar daar stak Nintendo een stokje voor. Na een rechtszaak, weinig succesvolle crowdfunding-actie en corona is het stil rond Street Kart. Laten we hopen op een vliegende herstart in 2021 (ook door de Olympische Zomerspelen).

7. Shibuya-kruispunt (gratis)

In de wijk Shibuya, direct naast treinstation Shibuya, vind je de beroemde mierenhoop van Tokyo. Op vijf zebrapaden steken hier in piektijden zonder corona soms wel 2.500 mensen tegelijk over. Je kunt het kruispunt aanschouwen vanaf de eerste verdieping bij Starbucks Shibuya Tsutaya. Maar zelf meelopen is leuker. Niet tegen iemand aanbotsen wanneer je naar de felle videoschermen boven je kijkt.

Oh ja, bij de uitgang van het treinstation kun je ook nog op de foto met het beeld van hond Hachiko (die daar ooit 9 jaar lang op zijn overleden baasje wachtte).

Bezienswaardigheden Tokyo
Bron: Unsplash

8. Tokyo Metropolitan Government Building (gratis)

Voor een schitterend uitzicht over deze bizarre miljoenenstad stad kun je een kaartje kopen voor de Tokyo SkyTree of Tokyo Tower. Maar Tokyo is al duur zat, dus ga lekker gratis naar het Tokyo Metropolitan Government Building in de businesswijk Shinjuku. 360-gradenuitzicht vanaf 202 meter hoogte! Koop eventueel een drankje op de 45e verdieping en geniet.

Bron: Unsplash

9. 7-Eleven en Family Mart

Een goede tip om wat geld te besparen in Tokyo: koop je eten bij supermarkt 7-Eleven of Family Mart. Ze hebben hier kleine snacks en sushi tot hele maaltijdboxen, eventueel op te warmen in de supermarktmagnetron.

Ik haalde hier vaak een ontbijtje en sloeg standaard onigiriā€™s van 1 euro in (driehoekjes rijst gevuld met bijvoorbeeld garnaal of iets vegaā€™s, omwikkeld met nori).

Andere eet-bespaartip: ga voor ramen of eet een lekkere gyudon (schaaltje met rijst en rundvlees) bij goedkope ketens als Yoshinoya, Matsuya of Sukiya.

10. Lopende band-restaurant

Sushi eten in Tokyo wordt nog leuker als het voor je neus geserveerd wordt op een lopende band. Deze kaitenzushi-restaurants vind je op meerdere plekken. Ik schoof aan bij Genki Sushi in de wijk Shibuya. Je bestelt daar via een schermpje en even later komt het bordje via de monorail naar je toe gereden.

In sommige restaurants bestel je niets, maar pak je gewoon een willekeurig voorbijkomend bordje van de band. Aan het eind van je diner telt of scant de ober dan je stapel lege bordjes. En nee, in zoā€™n lopendeband-restaurant krijg je misschien geen 5-sterrensushi, maar het is alsnog superlekker, niet duur en een ontzettend leuke ervaring. Veel plezier!

author-sign

Marije

Hey! Ik ben Marije, een nieuwsgierige backpacker en freelance copywriter (Spatiecreatie). Ik word blij van dansen, motorrijden, typen in het buitenland en eten. En sinds een soloreis door Zuid-Amerika in 2011 is wanderlust mijn middle name. Laat je inspireren en alvast veel reisplezier!