Lapland in de zomer. Geen sneeuw. Geen witte wereld. Geen temperaturen ver onder de nul. Geen bevroren rivieren. Geen dikke kleding. Geen gladde wegen. Maar wat dan wel? Hoe ziet het er dan uit? Wat kun je dan verwachten? Hoe leven de Lappen dan?Ā 

Lapland staat ook bekend als ‘the land that is far away‘. Ergens valt dat best mee, letterlijk en figuurlijk. Het is even vliegen (eerst 3 uur naar Helsinki en dan nog een binnenlandse vlucht), maar het tijdsverschil is maar een uur, de mensen dragen ‘gewone’ kleding en de natuur heeft af en toe best iets weg van Nederland.

Maar aan de andere kant is het leven heel anders. De Lappen hebben het noorderlicht, dat ook in september al goed te zien kan zijn. Ze hebben een dag per jaar dat het geen minuut licht is en een dag dat het geen minuut donker is. In de winter kan het zo maar 20 graden onder nul zijn, in de zomer kan het tegen de twintig graden boven nul lopen.

De mensen hier leven mĆ©t de natuur. Ik sprak met mensen die aangaven zo’n zeventig procent (!!) van hun eten en drinken direct uit de achtertuin te halen. Zo halen ze in de zomer bessen en paddenstoelen uit het bos, en halen ze water en vissen uit de rivier. Hoe geweldig is het dat je niet voorverpakt voedsel uit de supermarkt hoeft te halen?

Lapland zomer

Lapland zomer

Lapland zomer

Lapland zomer

Lapland zomer

Lapland zomer

Lapland zomer

Lapland zomer

Lapland zomer

Lapland zomer

Lapland zomer

Lapland zomer

Rovaniemi

Lapland zomer

Lapland zomer

Lapland in de zomer

En bekijk vooral ook deze video van Only In Lapland:

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’