Niets ontspannender dan een avondje op de bank tv kijken. En al helemaal niet als je weg kan dromen bij wat reisfilms! 15 echte must-sees op een rij: je krijgt gegarandeerd inspiratie voor je volgende trip!

1. Eat, Pray Love (2010)

Dit is zo’n reisfilm die ik keer op keer kan blijven zien. In Eat, Pray, Love zien we een tafereel waar veel vrouwen tegenwoordig tegenaan lopen als ze wat ouder worden: ze zijn niet meer blij met hun leven en gaan op zoek naar wie ze nu echt zijn en wat ze willen. Datzelfde geldt voor hoofdpersoon Elizabeth Gilbert, die zich verloren voelt na haar scheiding. Ze is het zat en pakt het vliegtuig om een wereldreis te maken: Gilbert┬á geniet van het eten in Itali├ź, ervaart de kracht van gebed in India en vindt ten slotte de ware liefde op Bali bij een Braziliaanse zakenman.

Bestemmingen: Rome, India en Bali
Kijken/kopen kan o.a. via: Bol.com of Netflix

2. The Motorcycle Diaries (2004)

Ik ben nog steeds niet in Zuid-Amerika geweest, maar elke keer wanneer ik deze reisfilm zie, voelt het alsof dat wel het geval is. The Motorcycle Diaries is gebaseerd op de reisverhalen van de Argentijnse revolutionaire strijder Che Guevara en Alberto Granado en vertelt het waargebeurde verhaal van de reis die ze in de jaren 50 door Zuid-Amerika maken. Ze pakken de motor en reizen van Buenos Aires naar Venezuela, waarbij ze onder meer de Andes, de Atacamawoestijn en de Peruviaanse Amazonebekken kruisen. Het tweetal, afkomstig uit de hogere klasse, komt vooral mensen tegen uit de lagere klassen, en deze reis is de start van Guevara’s ontwikkeling tot politiek strijder.

Bestemmingen: Van Argentini├ź tot aan Venezuela
Kopen kan o.a. via: Bol.com

3. Tracks (2013)


Tracks speelt zich af in 1977, is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en gaat over Robyn Davidson. Ze trekt in zes maanden door de Australische woestijn, van Alice Springs tot de Indian Ocean. Een tocht van meer dan 2000 mijl. Uiteraard wordt ze voor gek verklaard. Ze gaat uiteindelijk met haar en vier dromedarissen op pad en gaat een avontuur tegemoet vol ontberingen, eenzaamheid, zelfontwikkeling en een horde toeristen en journalisten die haar volgen. Van de makers van The KingÔÇÖs Speech.

Bestemmingen: Australie
Kopen kan o.a. via: Bol.com

4. Up (2009)

Tijdens het eerste kwartier van deze film stroomden de tranen al over m’n wangen. Nooit gedacht dat een animatiefilm me aan het huilen kon maken, maar Up is het gelukt. In Up zie je het levensverhaal van Carl en Ellie: ze leren elkaar al heel jong kennen en zijn soulmates voor het leven. Alles doen ze samen, totdat Ellie op een dag overlijdt (hier begonnen m’n tranen). Jarenlang hebben ze gespaard voor hun droomreis, maar het is er nooit van gekomen. De 78-jarige Carl besluit alsnog de reis naar Zuid-Amerika te maken, met z’n huis ├ęn een hele hoop ballonnen (ja, het is animatiefilm, dus dan kan dat). Hij wordt daarbij vergezeld door de 8-jarige Russell, die per ongeluk mee gaat.

Bestemmingen: Zuid-Amerika
Kopen kan o.a. via: Bol.com

5. Into the Wild (2007)

De 22-jarige Christopher McCandless laat in Into The Wild alles in de moderne wereld achter zich om te overleven in de wildernis van Alaska. Verwacht hier prachtige beelden van de natuur, maar ook bijzondere ontmoetingen en andere avonturen.

Bestemmingen: Verenigde Staten
Kopen kan o.a. via: Bol.com

6. The Beach (2000)

The Beach speelt zich af in Thailand, waar backpacker Richard in Bangkok kennismaakt met Daffy. Laatstgenoemde beweert dat hij het paradijs op aarde heeft ontdekt: een prachtig strand, ingesloten door kliffen en onbereikbaar voor de gewone toerist. En: verboden terrein. Richard is direct geïntrigeerd, want hij is immers naar Thailand gekomen op zoek naar avontuur. Daffy pleegt die nacht nog zelfmoord en laat Richard een kaart met een routebeschrijving na. Samen met een Frans koppel gaan ze die kant op: op naar het avontuur.

Bestemmingen: Thailand
Kopen kan o.a. via: Bol.com

7. Wild (2014)


Wild is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en vertelt het verhaal van Cheryl Strayed, die na een heftige tijd heel impulsief besluit om de Pacific Crest Trail (een tocht van 1700 kilometer) te lopen. Dat doet ze met 0 voorbereiding. Ze gaat een zwaar avontuur vol zelfreflectie tegemoet. Extra leuk: Michiel Huisman speelt ook mee.

Bestemmingen: Verenigde Staten
Kopen kan o.a. via: Bol.com

8. Slumdog Millionaire (2008)

Slumdog Millionaire is een film over Jamal, een 18-jarige wees uit de sloppenwijken van Mumbai die op het punt staat 20 miljoen rupies te winnen. Hij hoeft nog maar een vraag goed te beantwoorden, maar dan wordt hij aangehouden door de politie wegens verdenking van vals spelen. Hoe komt het dat hij alles weet?

Bestemmingen: India
Kijken/kopen kan o.a. via: Bol.com of Videoland

9. Lion (2016)

Een van mijn favoriete films! En ook dit is weer een exemplaar dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. In Lion draait het om Saroo Brierley, die als 5-jarig jongetje per ongeluk in een trein belandt die hem duizenden kilometers door India vervoert. Hij heeft geen idee waar hij is en waar hij vandaan komt. Na een paar weken overleven in Calcutta wordt hij opgenomen in een weeshuis en al snel geadopteerd door een Australisch echtpaar. Vijfentwintig jaar later gaat hij op zoek naar waar hij vandaan komt en reist hij uiteindelijk af naar India in de hoop om daar zijn familie te vinden.

Bestemmingen: India en Australi├ź
Kijken/kopen kan o.a. via: Bol.com en Videoland

10. The Bucket List (2007)

Ontroerend, hilarisch en mooi tegelijk. The Bucket List is ook echt een must see, en niet alleen vanwege de plekken die in beeld worden gebracht. Edward en Carter zijn twee terminale kankerpati├źnten en besluiten hun laatste dagen te vullen met het in vervulling laten gaan van al hun wensen, oftewel hun bucket list. Ze reizen de hele wereld over om alles te doen waarvan ze ooit zeiden: dit moet ik gedaan hebben voordat ik doodga.

Bestemmingen: Onder meer Frankrijk, Egypte, Verenigde Staten en India
Kopen kan o.a. via: Bol.com

11. Lost in Translation (2003)

Wie van het filmhuis houdt, moet deze film gezien hebben. Lost in Translation draait het om Bob Harris en Charlotte, twee Amerikanen die in hetzelfde hotel in Tokio verblijven. Bob is in de stad voor de opnames van een commercial, Charlotte loopt achter haar aan werk verslaafde man aan. Ze komen elkaar tegen in de hotelbar en de ontmoeting groeit uit tot een bijzondere vriendschap.

Bestemmingen: Japan (Tokio)
Kopen kan o.a. via: Bol.com

12. Am├ęlie

Twintiger Am├ęlie is een jong, naief, onschuldig meisje dat op zoek is naar de ware liefde. De film speelt zich grotendeels af in Parijs (en dat is altijd goed) en is eigenlijk een hedendaags sprookje.

Bestemmingen: Frankrijk
Kopen kan o.a. via: Bol.com

13. In Bruges (2008)

In Bruges speelt zich af in – hoe verrassend – Brugge. Deze comedy-thriller vertelt het verhaal van Ken en Ray, twee huurmoordenaars uit Londen. Ze zijn door een misdaadkoning naar Brugge gestuurd, waar ze zo onopvallend mogelijk orders moeten afwachten. Ken hangt graag de toerist uit, Ray gaat liever op avontuur. Voor hij het weet valt hij van de ene gekke ontmoeting in de ander. Maar dan belt Harry met zijn orders.

Bestemmingen: Brugge
Kopen kan o.a. via: Bol.com

14. Under The Tuscan Sun (2003)

Een must see voor Itali├ź-liefhebbers: Under the Tuscan Sun. Schrijfster Frances gaat na lang twijfelen toch op vakantie naar Itali├ź. In een opwelling koopt ze een vervallen villa en belandt ze in een reis vol romantiek, vriendschappen en avontuur.

Bestemmingen: Toscane
Kopen kan o.a. via: Bol.com

15. Eurotrip (2004)


Allesbehalve een intellectuele film, maar af en toe is het heerlijk om naar een onwijs foute comedy te staren met je verstand op nul. Eurotrip gaat over een jongen, Scott, die al jaren contact heeft met de Duitse Mieke. Scott denkt dat Mieke een jongen is, en wordt een beetje bang wanneer Mieke hem wil ontmoeten. Hij verbreekt het contact, totdat hij erachter komt dat Mieke een knappe blondine is. Samen met zijn beste vriend Cooper gaat Scott naar Berlijn, hopende dat Mieke zijn ware liefde is. Onderweg reizen ze door heel Europa, en doen ze onder meer Londen, Parijs, Rome, Bratislava en Amsterdam aan. Alles wordt onwijs in stereotypen gebracht (in onze hoofdstad eten ze bijvoorbeeld hasjbrownies en brengen ze een bezoekje aan bordeel ‘Vandersexxx’).

Bestemmingen: Veel hoofdsteden van Europa
Kopen kan o.a. via: Bol.com of Netflix


Wat zijn jouw favoriete reisfilms?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer Ôçĺ