Soms is het gewoon geen optie om daadwerkelijk ver weg te gaan. Vanwege tijdgebrek, geld of verplichtingen die je even niet uit de weg kunt gaan. Natuurlijk wil je het liefst écht naar Thailand gaan, maar het kan nou eenmaal niet altijd feest zijn. Dat snapt reisorganisatie Riksja Travel ook, en dus selecteerden zij de leukste Thaise hotspots in Amsterdam. Zo heb je toch nog een beetje het Aziatische gevoel, maar dan lekker dicht bij huis. En ik ging met ze mee om de gloednieuwe route uit te proberen. Dikke aanrader!

Thaise hotspots Amsterdam

Riksja Travel ontwikkelde een wandelroute om een beetje van Thailand in een dag te kunnen ervaren. Gewoon in Nederland, of beter gezegd: gewoon in Amsterdam. Om je weer even terug te brengen naar je eerdere reis naar het land of juist als voorproefje voor als je nog moet gaan. En dat concept vind ik zo leuk dat ik ‘m maar wat graag wilde testen. Ook omdat ik zelf alleen nog maar naar Bangkok ben geweest en dus nog een hoop Thailand op m’n wishlist heb staan. De route is trouwens gratis te downloaden op de website van de reisorganisatie.

Als je m’n Instagram Stories een beetje in de gaten hebt gehouden, dan weet je hoe enthousiast ik ben. En hoeveel spierpijn ik heb gekregen. Spierpijn? Yes, maar daar kom ik later nog op terug. Laat ik bij het begin beginnen:

1. Dun Yong

Dun Yong is de oudste toko van Nederland en is zo’n typische one-stop-shop: je kunt er alles in een keer kopen, zodat je niet nog eens naar een andere plek hoeft te gaan. Dun Yong is van oorsprong Chinees, maar inmiddels is ruim 40% van de klanten toch echt van Thaise (en ok, Vietnamese) afkomst. De vijf verdiepingen hebben elk een andere functie: op de begane grond vind je een supermarkt met heel veel (verse) Thaise producten die wekelijks op dinsdag worden aangevuld. Op de eerste verdieping vind je vooral heel veel Aziatische hebbedingen, daar weer boven vind je een kookstudio en nog verder omhoog kom je terecht bij de Chinese kunst en meubelstukken. Een hele hoop te zien dus, maar mijn favoriet is toch wel echt de begane grond. Niet alleen omdat ik dan geen trappen hoef te lopen, maar vooral vanwege het gigantische assortiment aan eten en drinken dat ook nog eens heel goedkoop is. En de geur die er hangt brengt je meteen (terug) naar Azië, en dat is altijd goed.

Tip: koop er de typische Thaise noodles van het merk Mama. Erg populair bij de Thai zelf!

Adres: Stormsteeg 9

Thaise hotspot Amsterdam: Dun Yong

Thaise hotspot Amsterdam: Dun Yong

Thaise hotspot Amsterdam: Dun Yong


2 en 3. Bird snackbar & restaurant

Ze zitten recht tegenover elkaar, de twee Bird’s. De ene kant is een Thaise snackbar waar je je eten makkelijk kunt afhalen en eventueel snel kan opeten, aan de overkant zit Bird Restaurant. Die laatste is helemaal een winnaar. Letterlijk, want het won vorig jaar nog de prijs voor het beste Thaise restaurant van Nederland. Ik bedoel maar. Kun je niet alles op? Het is hier heel normaal om je overgebleven eten mee te nemen. Heb je gelijk je lunch voor morgen geregeld!

Schrik trouwens niet van de rij die vaak tot aan de deur staat: je hebt vaak binnen 10 minuten al een plekje. Reserveren is niet mogelijk, maar je kunt wel al van tevoren de menukaart bekijken. Tip: bestel de Pad Thai en Pad Pak Luom Mid.

Adres: Zeedijk 77 (snackbar) en Zeedijk 74-76 (restaurant)

Thaise hotspot Amsterdam: Bird

Thaise hotspot Amsterdam: Bird


4. Het Kleinste Huis van Amsterdam

Maar 2.02 meter breed, vijf meter diep en drie verdiepingen hoog. Met in totaal 27 m² is het pand op de Oude Hoogstraat met recht het kleinste huis van Amsterdam te noemen. Vroeger was het daadwerkelijk een woonhuis, sinds vorig jaar kun je er vooral heel goed thee drinken en kopen. Het ligt in het oudste gedeelte van Amsterdam, direct naast het Oost Indisch Huis. De link met Thailand? Officieel eigenlijk niets. Thailand heeft namelijk niet zo’n grote theeproductie en de Thai zijn daarom ook niet zulke theedrinkers. Maar speciaal voor deze route heeft de eigenaar wél een typisch Thaise thee aan z’n assortiment toegevoegd: een ijsthee met o.a. steranijs, kruidnagel en gecondenseerde melk. Een beetje vergelijkbaar met chai. Onwijs lekker, en onwijs zoet.

De Oude Hoogstraat is een van de meest toeristische straten van Amsterdam. Laat je daar niet door afschrikken: eenmaal binnen, zeker op de eerste verdieping, merk je daar helemaal niets meer van. Je kunt in de weekenden ook een theeproeverij reserveren.

Adres: Oude Hoogstraat 22

Kleinste huis van Amsterdam

Thaise hotspots Amsterdam

Thaise hotspots Amsterdam


5. Ton Pho

Het ligt ietwat uit de route, maar deze plek is zo’n aanrader dat het de moeite waard is om er even een blokje voor om te gaan. Ton Pho is een massagesalon. Nu zijn er nogal wat Thaise massage-opties in Amsterdam, maar vaak zijn dit ook gevalletjes met ‘happy ending’. Ton Pho is allesbehalve dat en distantieert zich daar juist zoveel mogelijk van. Je kunt hier onder andere terecht voor de traditionele Thaise massage. Wat vooral inhoudt dat je veel pijn gaat lijden om alle knopen uit je lichaam te krijgen. Zo lag ik een half uur op de tafel, kon ik af en toe wel janken van de pijn en loop ik nu, een dag later, met heel veel spierpijn in m’n schouders rond. Maar gelukkig kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld ‘gewoon’ een relax- of voetmassage te boeken.

Prijzen zijn voor elke massage hetzelfde: voor 30 minuten betaal je €35,-, een uur kost €55,-. Als je de Riksja Travel-route uitprint en meeneemt (zie hieronder), dan krijg je bij je massage gratis een voetenbad, facial en fruitsapje.

Adres: Overtoom 66

Thaise hotspots Amsterdam: Ton Pho


6. Mekhong River Thai Bar

Kom maar door met die Singha’s! De deuren van Mekhong River Thai Bar openen pas om 20.00 uur, dus zorg dat je daarvoor nog even uitgebreid Thais dineert, bijvoorbeeld bij het vlakbij gelegen Bird Restaurant (zie nummer 2). De ideale plek om een Thais biertje drinken onder de Thaise locals, of om nog een midnight snack te eten als je tot in de late uurtjes doorgaat.

Adres: Oudezijds Voorburgwal 32

Praktische tips

Startpunt: Het is het handigste om te starten bij Amsterdam CS. Lekker makkelijk als je van buiten de stad komt of als je een handig meetingpunt nodig hebt. Je kunt de route in principe ook fietsen (huur bijvoorbeeld een OV-fiets), maar ik raad je aan om toch je wandelschoenen aan te trekken. Zo heb je geen last van alle toeristen die in de weg lopen, kun je de stad op je gemakkie bekijken (want de route komt langs een aantal hele leuke delen van Amsterdam) én verbrand je net even wat meer calorieën. En geloof mij, na het bezoeken van de hotspots zul je me vooral voor dat laatste dankbaar zijn.

Starttijd: begin rond een uurtje of 14 in de middag en zorg dat je licht luncht. Zo kun je nog even wat kleins bestellen bij Bird Snackbar en ben je precies op tijd om ’s avonds aan te schuiven bij de vijfde hotspot en sta je niet voor een dichte deur om je Singha biertje te drinken.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒