Nederland is water! En met mooi weer is niks lekkerder dan in of rondom precies dat te zijn. Maar er is zoveel meer dan zwemmen of varen alleen! We geven je 7 tips voor toffe watersporten in Nederland om op een zonnige (of wat minder zonnige) dag te doen!

Een ding is zeker. Als er iets is dat we hebben geleerde afgelopen tijd, dan is het dat Nederland meer dan genoeg mogelijkheden biedt om leuke uitjes te ondernemen. En met de vele meren, rivieren en zeeƫn die ons land rijk is, is het een perfect land voor watersport. Wist jij bijvoorbeeld dat je meer dan 25 watersporten in Nederland kunt beoefenen? In dit artikel lichten we onze favorieten uit:

Voorbereiding is key

Maar voor we dat doen, beginnen we met de voorbereiding! Want wanneer je een dag op of om het water bezig bent, is het extra belangrijk dat jij goed voorbereid te water gaat.

Let op de zon

Zorg altijd voor voldoende zonnebrand. Ook al schijnt de zon niet zo fel, je kunt nog steeds verbranden! Zeker op het water gaat dit veel sneller dan je denkt. Tip: lees ook dit artikel over de feitjes en fabels van zonnebrand.

Comfortabele zwemkleding

Een fijn zittende beach outfit is wel zo fijn als je soepeltjes moet bewegen. Kies voor een exemplaar dat daadwerkelijk goed blijft zitten als je in het water valt: zou zonde zijn als je je bikinitopje ineens kwijt bent! Heb je een nieuwe nodig? Kijk eens voor inspiratie op websites als Decathlon (onze favoriet voor betaalbare zwemkleding) O’neill, of Zara. Helaas is het in Nederland niet altijd warm weer. Trek in dit geval bij watersporten waarbij je veel in het water een wetsuit aan. Het laagje water in een wetsuit warmt op en zorgt ervoor dat je lichaam niet zo snel afkoelt.

Handdoeken

Schot voor open deur, maar vergeet vooral ook geen handdoek mee te nemen. Het liefst twee: eentje om op te liggen als je nog even bij wil komen en de ander om je te kunnen afdrogen op het droge.

Een (gezonde) snack

Watersporten kosten een hoop energie. Zorg dus dat je iets meeneemt tegen de trek! Nu is het natuurlijk heel verleidelijk om een bittergarnituur bij de kantine te bestellen, maar er zijn genoeg andere lekkere en gezonde snacks die jouw honger kunnen stillen.

Drink genoeg

Wellicht krijg je door al dat water om je heen niet zo’n dorst, maar het is erg belangrijk dat je blijft drinken. Alcohol is helaas niet zo’n goed plan, omdat dat er juist voor zorgt dat je sneller uitdroogt. Liever kies je voor water of drankjes die je energie geven. Bewaar dat biertje of glas wijn tot nĆ” het sporten!

Lees ook: 7 gezonde snacks voor op reis Ć©n je hebt er geen keuken voor nodig

7x gave watersporten die je in Nederland kunt doen

1. Jetskiƫn/waterscooteren + flyboarden

Het verschil tussen een jetski en een waterscooter? Een waterscooter bestuur je zittend, een jetski kun je ook staand bedienen. Omdat dit laatste moeilijker is, vergt dit watervoertuig een stuk meer oefening en ervaring. Jetski’s (en de meeste moderne waterscooters) worden aangedreven door een waterjetmotor. Deze motor perst het water extreem hard van voor naar achter, waardoor het voertuig snel vooruit schiet over het water.

Dit is dezelfde techniek als die voor flyboarden gebruikt wordt. Bij flyboarden wordt de motor van een waterscooter gebruikt om iemand door twee krachtige waterstralen boven en onder water voort te bewegen. Je kunt flyboarden bij verschillende bedrijven in Nederland.

Watersporten in Nederland

2. Surfen

Denk je aan surfen, dan denk je al snel aan golf- of windsurfen op zee. Maar wist je dat het sinds een aantal jaar ook mogelijk is om indoor te surfen? Best fijn als het buiten bijvoorbeeld niet zulk lekker weer is of als er geen golven zijn!

Leer surfen bij een van de vele surfscholen in Nederland. De Holland Surfing Association heeft ze op een rijtje gezet. Of huur een surfboard en ga het zelf een dagje proberen!

Wil je weten hoe de eerste keer surfen voor mij ging? Lees dan hier mijn blog daarover!

Watersporten in Nederland

3. Wipeout

Ok, eerlijk is eerlijk: een echte watersport is het niet. Maar als je niet oplet zal je alsnog vaak genoeg in het water vallen! Wie kent het Amerikaanse tv programma ‘Wipe Out’ niet? Tientallen kandidaten proberen steeds ongeschonden het einde van het parcours te behalen. Dat kan nu ook in Nederland! Wipeout vind je in Zoelen, dit ligt vlakbij Tiel.

Lees ook: 15x bijzondere hotels Nederland: dit zijn de tofste exemplaren!

4. Stand up paddleboarding

Mijn persoonlijke favoriet: stand up paddleboarding (beter bekend als ‘suppen’). Deze sport kent z’n oorsprong in Hawaii. Geen idee wat het is? Suppen is een watersport waar je met een groot surfboard en een paddle over het water beweegt. In Nederland doen we dat vooral vooral op vlak water, maar je kan het ook doen op golven. Dit komt eigenlijk neer op surfen met een paddle, zodat jij nog extra bij kunt sturen met de paddle.

Watersporten in Nederland

5. Kitesurfen

Twee dingen die je op het strand kunt doen: vliegeren en surfen.. Er moet iemand hebben gedacht dat dit goed samengevoegd kon worden en zo is dan ook kitesurfen ontstaan. Zou je denken, maar eigenlijk ligt het net iets anders. Op Ridersguide.nl vind je meer over de oorsprong van het kitesurfen.

Om gevaarlijke situaties te voorkomen is het belangrijk les te nemen voordat je aan deze sport begint. Kitesurfen kan je op diverse plekken in Nederland leren. Een van de belangrijkste spelregels is wel dat er voldoende wind moet zijn, maar aan de kust komt dat meestal wel goed.

Watersporten in Nederland

6. Zeilen

Er zijn prachtige plekken om in Nederland te zeilen, zoals bijvoorbeeld op de Friese meren. Voor mensen die in de buurt van Utrecht of Amsterdam wonen zijn de Loosdrechtse plassen de place to be! Zeilen werd vroeger voornamelijk als vervoers- en transportmiddel gebruikt. Tegenwoordig wordt het vooral veel recreatief gedaan. Een toegankelijke en fijne sport om lekker tot rust te komen, terwijl je toch actief bent (zeker met veel wind)! Benieuwd waar je bij jou in de buurt kunt zeilen? Hier vind je een overzicht.

Watersporten in Nederland

7. Duiken

Wie aan duiken denkt, denkt wellicht niet meteen aan duiken in Nederland. Toch zijn er in Nederland prachtige duikspots! Zoals de Oosterschelde, waar je onderwaterkreeften kunt tegenkomen. In Nederland zijn zoā€™n 300 duikclubs aangesloten bij de NOB (Nederlandse Onderwatersport Bond) waar jij je duikbrevet (Open Water Diver) kunt halen. Met dit brevet kun je overal ter wereld duiken. Een nadeel is dat duiken een vrij prijzige sport is. Een toegankelijk alternatief om de onderwaterwereld te ontdekken is natuurlijk snorkelen. Klik hier om meer te weten hoe je in Nederland kunt leren duiken.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’