Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Wenen is prachtig. Als je er nog nooit bent geweest, GA! Afgelopen maand was ik er voor het eerst in m’n leven en ik ben verkocht.

De combinatie van historie en moderniteit maakt de stad uniek. Waar je ook kijkt, van alles wil je een foto van maken. Oude, statige panden staan direct naast nieuwe architectuur die pas een paar jaar geleden uit de grond is gestampt. Ik hou ervan. Een paar Weense bezienswaardigheden die je niet mag missen:

OUD

De bibliotheek. Onmisbaar als je Wenen bent! Het Sisi Museum – dat ligt er tegenover – vond ik zelf niet heel bijzonder (maar nu moet ik eerlijk zeggen dat ik er in sneltreinvaart doorheen ben gegaan zonder audiotour).

De Spanish Riding School. Als je gek bent op paarden, hier zeker heen gaan. Ben je nog gekker op paarden, ga dan ook langs de stallen. Zo niet, ga dan ook, want een mooiere manege dan dit kom je echt nergens tegen.

De Ringstrasse. Langs de belangrijkste straat van Wenen staan heel veel imposante gebouwen. Zo vind je er de opera, een oud universiteitsgebouw, het gemeentehuis en het parlement. Prima om langzaam langs te lopen, maar een fiets huren is een stuk sneller.

Spittelberg. Vroeger een hoerenbuurt, nu een wijk met heel veel leuke smalle straatjes, nog leukere restaurantjes en heel veel bijzondere winkels, variƫrend van wijn en kunst tot aan kleding en woonaccessoires.

NIEUW

De universiteit. Vlakbij het oude Prater vind je een splinternieuwe campus van de faculteit Business & Economics, en hoewel me dat heel saai in de oren klinkt, is de plek allesbehalve dat! Diverse architecten kregen de vrije hand in hun creativiteit en dat is terug te zien in de meest waanzinnige gebouwen. Zo wil ik ook wel weer studeren, al is het alleen maar om buiten op de chille hangplekken te hangen.

Museumkwartier. Deze wijk is een van de leukste gedeeltes van de stad. Naast heel veel leuke restaurantjes en pleinen met genoeg (gratis) zitplek, staan hier – je verwacht het niet – ook behoorlijk wat musea. Nu ben ik zelf geen fervente bezoeker, maar de architectuur aan de buitenkant is wel heel gaaf: oude klassieke gebouwen pal naast hypermoderne panden. Ik hou ervan!

Hundertwasserhaus. Dit zijn dus sociale huurwoningen. Ja, echt! Friedensreich HundertwasserĀ wilde laten zien dat zulke woonplekken ook best wel leuk konden zijn. Missie geslaagd, lijkt me! Je hebt trouwens kans dat het er stervensdruk is. Tip: ga het hoekje om en heb een nog mooier zicht op het gebouw zĆ³nder de massa’s andere toeristen.

Ben jij wel eens in Wenen geweest? Wat vond jij ervan?

Beeld Spittelberg: Austrotel.at

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’