fbpx

WENEN: Bezienswaardigheden die je niet mag missen

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Wenen is prachtig. Als je er nog nooit bent geweest, GA! Afgelopen maand was ik er voor het eerst in m’n leven en ik ben verkocht.

De combinatie van historie en moderniteit maakt de stad uniek. Waar je ook kijkt, van alles wil je een foto van maken. Oude, statige panden staan direct naast nieuwe architectuur die pas een paar jaar geleden uit de grond is gestampt. Ik hou ervan. Een paar Weense bezienswaardigheden die je niet mag missen:

OUD

De bibliotheek. Onmisbaar als je Wenen bent! Het Sisi Museum – dat ligt er tegenover – vond ik zelf niet heel bijzonder (maar nu moet ik eerlijk zeggen dat ik er in sneltreinvaart doorheen ben gegaan zonder audiotour).

De Spanish Riding School. Als je gek bent op paarden, hier zeker heen gaan. Ben je nog gekker op paarden, ga dan ook langs de stallen. Zo niet, ga dan ook, want een mooiere manege dan dit kom je echt nergens tegen.

De Ringstrasse. Langs de belangrijkste straat van Wenen staan heel veel imposante gebouwen. Zo vind je er de opera, een oud universiteitsgebouw, het gemeentehuis en het parlement. Prima om langzaam langs te lopen, maar een fiets huren is een stuk sneller.

Spittelberg. Vroeger een hoerenbuurt, nu een wijk met heel veel leuke smalle straatjes, nog leukere restaurantjes en heel veel bijzondere winkels, variërend van wijn en kunst tot aan kleding en woonaccessoires.

NIEUW

De universiteit. Vlakbij het oude Prater vind je een splinternieuwe campus van de faculteit Business & Economics, en hoewel me dat heel saai in de oren klinkt, is de plek allesbehalve dat! Diverse architecten kregen de vrije hand in hun creativiteit en dat is terug te zien in de meest waanzinnige gebouwen. Zo wil ik ook wel weer studeren, al is het alleen maar om buiten op de chille hangplekken te hangen.

Museumkwartier. Deze wijk is een van de leukste gedeeltes van de stad. Naast heel veel leuke restaurantjes en pleinen met genoeg (gratis) zitplek, staan hier – je verwacht het niet – ook behoorlijk wat musea. Nu ben ik zelf geen fervente bezoeker, maar de architectuur aan de buitenkant is wel heel gaaf: oude klassieke gebouwen pal naast hypermoderne panden. Ik hou ervan!

Hundertwasserhaus. Dit zijn dus sociale huurwoningen. Ja, echt! Friedensreich Hundertwasser wilde laten zien dat zulke woonplekken ook best wel leuk konden zijn. Missie geslaagd, lijkt me! Je hebt trouwens kans dat het er stervensdruk is. Tip: ga het hoekje om en heb een nog mooier zicht op het gebouw zónder de massa’s andere toeristen.

Ben jij wel eens in Wenen geweest? Wat vond jij ervan?

Beeld Spittelberg: Austrotel.at

Over de auteur

TIP: Download ons gratis ebook

Cover ebook Goedkoop op Vakantie

De 21 beste bespaartips in een gratis ebook

In dit ebook delen we onze favoriete tips om voortaan altijd goedkoper op vakantie te gaan. Vul je gegevens hieronder in en je ontvangt het boek direct in je mailbox! Meer info ⇒


19 Comments

 1. Ja, Wenen is leuk! Ik dacht eerst dat het een beetje een oude mensen stad zou zijn (geen idee waarom) maar dat viel me dus 100% mee! Was er jammer genoeg maar 1 dag maar ik wil zeker nog een keer terug.

 2. Leuk!! Wat is dat toch met oud-hoerenbuurten dat ze nu ineens leuk en hip zijn, haha! Is in Hamburg ook al zo ;-) In ieder geval, Spittelberg op de must-see lijst dus. Bedankt voor de tips!
  Esther.

 3. JAAAAAA! Wenen is te gek :-)! Ik heb er 9 maanden gewoond tijdens mijn studie en zou dolgraag weer terug gaan. Leuk dat je er zo’n positieve post over hebt geschreven.

 4. Ik was er ‘toevallig’ ook. Met jou. ;-)
  En inderdaad, ook ik had een beetje een grijs en degelijk beeld van Wenen, maar dat beeld heb ik flink moeten bijschaven. Wenen was verrassend leuk, met ontzettend veel leuke koffietentjes, hippe winkels en gave hotels. T.z.t. te lezen in mijn artikel, en wellicht eerder al op m’n blog.

 5. Ik ben in 2007 in Wenen geweest en ook nog in 2010. De eerste keer met een bus met bejaarden (ik heb bij een touroperator voor seniorenreizen gewerkt) en de tweede keer ben ik er met mijn lief geweest.
  Ik vind het een heel erg leuke stad met genoeg te doen. En de grandeur! Heel Wenen is een openluchtmuseum. En dan de opera :) Prachtig! Ik heb ook twee maal een bezoek gebracht aan Schonbrunn en dat is ook toch ook zo mooi.
  Ik prijs Wenen vaak aan, maar op de een of andere manier denkt iedereen altijd dat die stad suf is. Erg jammer, want het is er zo mooi en leuk.

 6. Ik ben voor het eerst dit jaar geweest en vond het ook geweldig. Zoveel mooie paleizen, leuke cafes en ook veel te doen als je, net als ik, houdt van theater!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

WENEN: Bezienswaardigheden die je niet mag missen

Door: Chantal Leestijd: 2 min