Staat Taipei op de planning? Topkeuze! Of je nou voor een stopover of rondreis gaat, de Taiwanese hoofdstad is een dikke aanrader. Maar wat te doen in Taipei? Met deze 25 tips wordt je bezoek aan deze stad onvergetelijk. Wat een geweldige metropool!

Taipei is een beetje een vreemde eend in de bijt. Aan de ene kant is het onwijs Aziatisch en doet het enigszins Chinees aan, aan de andere kant krijgen de Europese invloeden ook steeds meer voet aan grond. Het is niet zo westers als bijvoorbeeld Singapore, maar je zult ook geen gigantische cultuurshock krijgen wanneer je hier voor het eerst de MRT uitstapt.

Althans, niet van het straatbeeld. Qua oppervlakte kun je namelijk wel je hart ophalen: de stad is gigantisch en je moet er rekening mee houden dat je behoorlijk lang onderweg bent om van A naar B te komen. Plan de bezienswaardigheden die je op een dag wil zien dus goed!

Ik sliep zelf in de buurt van de 101 Tower, vlakbij de MRT. Zo ben je snel in de rest van de stad! CityInn Hotel Plus biedt een hele fijne prijs-/kwaliteitverhouding. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen.

Wat te doen in Taipei

Wat te doen in Taipei

Wat te doen in Taipei?

1. Beklim de 101 Tower, hét boegbeeld van Taipei. Entree is wel enigszins prijzig, maar het uitzicht is fenomenaal.

2. Wil je juist uitzicht op de 101 Tower? Combineer het met een fijne pizza bij Vapiano: vanuit het restaurant heb je een perfecte view op de toren.

3. Trek bij mooi weer je wandelschoenen aan en trotseer Elephant Mountain: ook hier heb je weer een geweldig panorama, maar dan over de hele stad, inclusief de 101. Deze plek doet het ook goed op je Instagram-feed.

4. Ga dumplings eten bij Din Tai Fung. Ze hebben meerdere vestigingen: die onder de 101 heeft een Michelinster, maar ook lange wachttijden. Je kunt beter naar een andere vestiging gaan, waar het eten net zo lekker is, maar waar je wél (bijna) gelijk aan tafel kan.

5. Je hebt dierentuinen en dierentuinen: de Taipei Zoo is serieus fantastisch en de entree kost maar NTD 60 (= €1,10). Je kunt hier met gemak een hele dag doorbrengen als je alles af wilt gaan.

Wat te doen in Taipei

Wat te doen in Taipei

Wat te doen in Taipei

6. Ben je er iets sneller klaar mee? Pak dan de kabelbaan die naast de zoo gelegen is. Deze brengt je bovenin de heuvels, waar vroeger de grootste hoeveelheid theeplantages ter wereld lagen. Nu vind je er vooral heel veel theehuizen. Als je zowel de zoo als de kabelbaan neemt op één dag, krijg je korting.

7. Ga fietsen! Bij elk metrostation en op veel andere plekken in de stad kun je YouBikes huren. Een soort OV-fiets, maar dan veel goedkoper én ook nog eens betere fietsen. Je kunt ‘m op plek A ophalen en en terugbrengen bij elke stalling. Door heel Taipei vind je fietspaden, al zijn ze soms wat onlogisch aangelegd. Je betaalt NTD 10 per half uur als je met creditcard betaalt (= €0,28).

8. Regent het? Dwaal langs de ontelbare winkels onder Taipei Main Station. Het is echt bizar hoe groot dit station is!

9. Bezoek het Palace Museum: het rekent in verhouding wel een redelijk dure entree, maar heeft wel de grootste collectie Chinese schilderijen ter wereld (700.000 stuks). Groter dan in China zelf!

10. Ga mee op een gratis stadswandeling. Ik deed ‘m zelf via Like It Formosa. Zij hebben drie tours in Taipei, waarbij de historische je langs een aantal belangrijke highlights brengt.

11. Als je een tempel wilt bezoeken, ga dan naar Longshan Temple. Hier worden meer dan 100 goden aanbeden, waaronder de god van de educatie en het huwelijk. Houd er rekening mee dat het er erg druk kan zijn! Let ook op de bronzen beelden bij de ingang: er wordt gezegd dat de ‘mannen’ die het bord dragen Nederlands zijn, ter nagedachtenis van de tijd dat ‘wij’ hier waren.

Wat te doen in Taipei

Wat te doen in Taipei

12. Vergeet ook de vlakbij gelegen wijk Ximending niet: een en al amusement en winkels! Zo is er een aparte straat voor bioscopen (Wuchang) en ook een voor tattooshops (Lane 50 Hanzhong). Vooral een hippe wijk voor jongeren. Mocht je niet vies zijn van een beetje karaoke, waag dan een poging in Partyworld ZhongHua Branch: een gigantisch gebouw op het drukke kruispunt in Ximending en dat geheel gevuld wordt door karaokehokjes.

13. Pak een terrasje bij The Red House: ik vond hier enkele van de weinige barretjes met een buiten in de stad. Hier is ook de eerste gay bar van Taipei gevestigd.

14. En ga ook vooral The Red House zelf ook even in: hier bevond zich vroeger de eerst markthal van de stad, anno 2018 is het een cultureel centrum waar lokale designers hun spullen verkopen.

15. In het weekend zijn de wijken Datong en Wanhua onwijs leuk om te bezoeken. Dit zijn de oudste wijken van Taipei, waar geen wolkenkrabber te zien is en waar je vooral smalle straatjes met nog kleinere huizen tegenkomt.

16. Laat je verbazen door afmetingen van Liberty Square en bezoek de Chiang Kai-Shek Memorial Hall nu het nog kan (er zijn verregaande plannen om dit om te bouwen tot iets anders). Je kunt hier ook ieder uur de wisseling van de wacht zien. Is vooral leuk in het weekend, dan zijn er veel muzikanten en mensen die er picknicken).

Wat te doen in Taipei

Wat te doen in Taipei

17. Bezoek het Taipei Artist Village: Treasure Hill. Een off the grid community waarbij de inwoners hun eigen woningen hebben gebouwd van weggegooide materialen. Nu veel kleine kunstwerken te vinden. Vooral tof ‘s avonds.

18. Nog meer creatieve dingen kom je tegen bij Huashan 1914 Creative Park, een oude fabriek die nu onderdak biedt aan live muziek, bars, cafés en restaurants. Leuk detail: het is 24 uur per dag open!

19. ’s Avonds moet je op z’n minst één keer een night market bezoeken en de lokale lekkernijen proeven. Mijn favoriete markt in Taipei: Shilin. In de weekenden is het onwijs druk, maar doordeweeks is het gelukkig beter te doen. Je kan hier overigens ook mee op een privé foodtour!

20. Ook een kleine must: breng een bezoek aan Sun Yat-Sen Memorial Hall, het gebouw dat een eerbetoon biedt aan de vader van China. Een gigantisch bouwwerk middenin de stad.

21. In het noorden van Taipei vind je natuurlijke hot springs. Je hebt de hete waterbronnen van Wulai en Beitou, waarbij de laatste het dichtste bij de stad ligt en met de metro te bereiken. Er is bij Beitou een public hot spring, dat is de enige waar je als bezoeker in mag. Als man wel alleen met ballenknijper en het kan erg druk worden in de weekenden. Als je iets verder loopt kom je bij Thermal Valley, de plek waar je stomend en vooral heel lichtblauw water ziet.

Wat te doen in Taipei

22. Mocht je de tijd hebben, ga dan naar Yangminshan Park. In dit park vind je een oude gedoofde vulkaan, en staat garant voor een prachtige hike en geweldig uitzicht.

23. Een ander park, maar dan wel middenin de stad, is 2-28 Peace Memorial Park. Het park verwijst naar het bloedbad bekend als het ‘2-28 incident’, waarbij de Taiwanese bevolking in opstand kwam tegen Ching Kai-Shek en er vervolgens tienduizenden mensen werden vermoord door laatst genoemde. Nu is het een knus park met een prachtig kunstwerk ter nagedachtenis. Ook kun er testen of je in goede gezondheid bent door over een pad met allerlei kleine steentjes te lopen.

24. Als je er dan toch bent, bezoek dan gelijk het 2-28 Memorial Museum, waar je meer over bovenstaande gebeurtenis leert. Er is weinig in het Engels te lezen, maar er is wel een Engelse audiotour beschikbaar.

25. Dagtripje maken? Pak de MRT naar Tansui! Perfect om te fietsen en naar de straatmuzikanten te luisteren. Tip: haal een YouBike bij de eindhalte van de rode lijn en fiets twee haltes terug. Zo kom je onder meer langs de mangroves. Vergeet hier ook niet Fort San Domingo te bezoeken.

Wat te doen in Taipei

Hoeveel dagen Taipei?

Ik heb in totaal 1,5 week doorgebracht in deze stad. Normaal gesproken zou ik dat niet snel doen, maar zo aan het einde van mijn lange reis, had ik de behoefte om even een tijdje op dezelfde plek te blijven. Prima keuze, want je hoeft je hier geen moment te vervelen. Tien dagen heb je niet nodig, maar ik zou je toch zeker aanraden om op z’n minst vijf dagen uit trekken als je echt alle bezienswaardigheden van Taipei wilt zien.


Andere handige tips:

  • Zorg voor contant geld! Lang niet overal kun je pinnen of met creditcard betalen, zeker niet op de night markets. Gelukkig kun je bij de meeste banken in Taiwan gewoon bij de ATM terecht. Wil je liever in Nederland al geld wisselen, zodat je niet telkens bankkosten hoeft te betalen? Doe dat veilig bij GWK Travelex.
  • Download de gratis app Taiwan Bus, de Taiwanese 9292 OV.
  • Koop bij aankomst op het vliegveld of in de stad gelijk een EasyCard: een soort OV-kaart die je voor de bus, lokale trein en de MRT kunt gebruiken. Kan gewoon aan de automaat. Ook handig: je kunt ermee betalen in de 7-Eleven. Ga sowieso niet voor losse kaartjes, die zijn namelijk duurder.
  • De MRT brengt je bij bijna alle highlights in de stad. Sowieso is de metro in Taipei echt onwijs goed geregeld en hoef je nooit langer dan een paar minuten te wachten.
Wat te doen in Taipei

Praktische info

x

Zo kom je er:

Vanuit Nederland kun je via KLM en China Airlines rechtstreeks naar Taipei vliegen. Ook wil het lonen om op Singapore te vliegen en van daaruit met een low-cost naar Taipei te vliegen. Check ook Tix.nl of Skyscanner om je opties te vergelijken.

Vliegtickets beginnen v.a. €396,-

Hier wil je slapen:

Taipei is behoorlijk goed te betalen, al kunnen de prijzen voor hotels behoorlijk oplopen. Maar als je een beetje zoekt vind je gelukkig genoeg accommodaties die een goede prijs-/kwaliteitsverhouding bieden: CityInn Ximending Branch in de gelijknamige wijk Ximending en Xinyi Boutique, in de buurt van de 101 Tower. Andere betaalbare hotels in Taipei vind je hier.

Heb je een visum nodig?

Nope! Die krijg je gewoon voor nop wanneer je aankomt op het vliegveld.

Heb je inentingen nodig?

Ook niet!

Geldzaken

Geld wisselen is handig en pinnen ter plekke kan ook (al rekenen veel banken wel kosten hiervoor). Een andere optie is om te betalen met creditcard. Heb je er geen een? Wist je dat je ze ook als prepaid kunt aanschaffen? Vaak bespaart het je meerdere tientjes op wisselkoerskosten gedurende je reis. Om alle opties vergelijken, check deze prepaid creditcards! Via Financer kun je snel vergelijken welk type creditcard bij je past. Zo is de een juist meer geschikt voor reserveringen, en de ander zowel nationaal als internationaal handig (en voordelig) in gebruik.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒