Italië

Stranden Sardinië: 11 plekken die je absoluut gezien wil hebben

Stranden Sardinie

Weet je nog niet waar je naartoe wilt deze zomer? Neem dan zeker Sardinië mee in je overweging! Niet alleen is het Italiaanse eiland een ideale roadtripbestemming vol cultuur, geschiedenis, heerlijk eten en nog lekkerdere wijn, ook telt het eiland talloze prachtige stranden om weer helemaal op te laden. Stiekem is dat voor mij de allerbelangrijkste reden om daar ooit nog eens heen te gaan. Weten waar je precies naartoe moet? Dit zijn de mooiste stranden van Sardinië!

Beste reistijd

Het is op Sardinië vooral goed toeven in de maanden juni, juli, augustus en september. Nu dus! De gemiddelde temperatuur ligt gemiddeld tussen de 30 en 35 graden, de zon schijnt zo’n 9 á 11 uur per dag en er valt bijna geen regen. En: de zeetemperatuur is in deze periode ook heerlijk! Wel zo fijn als je de hele dag op het strand ligt en wil afkoelen. Ook oktober is een prima maand om naar het eiland af te reizen, al is de kans op regen en wat lagere temperaturen wel groter. KLM vliegt meerdere keren per dag met een directe vlucht in 2,5 uur naar Sardinië (klik hier voor meer info).

Stranden Sardinië

Kaart mooiste stranden Sardinië

Wanneer je je huurauto hebt afgehaald (is in ieder geval wel aan te raden), is het tijd om naar je accommodatie te gaan. Fijne plekken om te verblijven vind je in Oristano (westen), Porto Cervo (noorden), Alghero (noorden), Orosei (oosten) en Cagliari (zuiden) of Costa Rei (zuiden). De volgende stranden op Sardinië staan op volgorde van de route als je de kaart met de klok mee volgt, startend in het zuiden, waar ook het vliegveld ligt.

1. Spiaggia Su Giudeu

Een pareltje in het (bijna uiterste) zuiden van het eiland: Spiaggia Su Giudeu. Het strand ligt in de buurt van het toeristische dorpje Chia, maar is een stuk rustiger (en mooier) dan het strand waar de meeste mensen hier naartoe gaan (Spiaggia Campana). In totaal vind je bij Chia maar liefst vijf stranden. Kies voor Spiaggia Su Giudeu als je houdt van mooie natuur én dieren. Het strand ligt namelijk in een beschermd natuurgebied en is onder meer de verblijfsplek van allerlei broedende vogels en flamingo’s. Voorzieningen zijn er verder niet, dus zorg dat je vooraf boodschappen hebt gedaan!

Stranden Sardinië

2. Spaggia di Is Arutas

Hoewel het zuiden erg populair is bij de vakantieganger, moet je voor de mooiste stranden eigenlijk een stuk noordelijker op Sardinië zijn. De eerste must-visit is Spaggia di Is Arutas, gelijk een heel uniek strand aan de oostkant van het eiland. Het zand bevat hier namelijk verschillende pastelkleuren (denk wit, maar ook roze en lichtgroen), wat het een bijzonder plaatje maakt. Het water blijft aan de kust ondiep, maar daarna is het ook gelijk een paar meter diep. Dat maakt het een heel goede plek om te (leren) surfen!

Is Aritas

3. Spiaggia della Pelosa

De azuurblauwe zee bij Spaggia della Pelosa is lang ondiep en dus een heel fijne plek om ongegeneerd te pootje baden. Terwijl je in het water ligt heb je uitzicht op het hagelwitte strand, zoals je die ook van Curaçao of Aruba kent, maar ook op steile kliffen, het Asinara-eiland (een voormalige gevangenis) en een Spaanse toren. Een hidden gem is het allesbehalve, want dit prachtige paretje behoort tot een van de bekendste en mooiste stranden van Sardinië. Wind- en kitesurfen kan hier ook.

Spiaggia della Pelosa

4. Spiaggia di Li Cossi

Je vindt Spiaggia di Li Cossi in het noorden van het eiland, net ten zuiden van Costa Paradiso. Het strand doet een beetje denken aan een Romeins amfitheater, maar dan natuurlijk en ontstaan uit granietrotsen. Het is geen lang strand (slechts 80 meter), maar het kan wel zeventig meter breed zijn bij laag tij. Dit is de ideale plek om aan het einde van de dag te bezoeken: hallo prachtige zonsondergang!

Stranden Sardinië: Spiaggia di Li Cossi

5. Cala Spinosa

Cala Spinosa ligt op Capo Testa, een schiereiland dat erg populair is onder wandelaars en klimmers vanwege het uitzicht op onder andere Corsica (met helder weer). Cala Spinosa is een smal strand en slingert tussen de kliffen door. Het is een populaire plek voor duikers, maar om waterdieren te zien hoef je helemaal niet het wat er in. Het kan maar zo dat er een schildpad over het strand loopt! Ook leuk: op loopafstand vind je Ingresso Grotta di Capo Testa, een kleine grot waar je in kan.

Stranden Sardinië: Cala Spinosa

6. Cala Spalmatore

Cala Spalmatore zou je misschien wel kunnen herkennen als je een beetje James Bond-fan bent. Op dit strand zijn namelijk een aantal scenes van de film The Spy Who Loves Me opgenomen. Zodra je de zee hier in je vizier krijgt, snap je ook gelijk waarom. Het voelt hier alsof je in de Caribbean bent! Cala Spalmatore behoort tot Parco Nazionale dell’Arcipelago di La Maddalena, een gigantisch nationaal park van 12.000 hectare groot dat uit zo’n zeventig kleine eilandjes bestaat met in totaal 200 kilometer aan kustlijn.

De pareltjes zijn alleen per boot te bereiken, zo ook dit exemplaar. Je kan er zelf een huren in Palau, maar ook mee met een schipper. En als je er dan toch bent, zorg dan dat je een rondje vaart om het eiland Budelli. Hier vind je het beroemde Spaggia Rosa: het strand dat roze gekleurd is door het koraal, het graniet en de schelpen. Let op: Spaggia Rosa is niet toegankelijk en alleen te bekijken vanaf een boot.

Andere mooie stranden die bij dit nationaal park horen: Caprera, La Maddalena, Razzoli, Santa Stefano, Spargi en Santa Maria.  

Stranden Sardinië: Cala Spalmatore

7. Capriccioli

Capriccioli behoort tot de Costa Smeralda (Smaragdkust), een van de mooiste kustgebieden van Sardinië. En gelijk een van de populairste: de costa is ook zeer in trek bij de Italiaanse rich and famous! Maar geef ze eens ongelijk. De baai van Capriccioli wordt omringd door dennenbossen, olijfbomen en granieten kliffen. Het water hier is kraakhelder en is bij uitstek geschikt om te snorkelen.

Stranden Sardinië: Capriccioli

8. Golfo Aranci

Dit strand is dé plek om dolfijnen te spotten. Verder is Golfo Aranci vooral een stuk rustiger dan de Costa Smeralda (ideaal voor mensen zoals ik), maar eigenlijk net zo mooi.

Stranden Sardinië: Golfo Aranci

9. Punta Saline

Vlakbij het dorpje Punta Saline vind je dit kleine, maar fijne strand zonder echte naam. Het is gelukkig niet te missen, en dat wil je ook niet, want ook hier mag je helderblauw water en goudkleurig zand verwachten!

Punta Saline

10. Cala Luna

Cala Luna ligt aan de oostkust van Sardinië, aan de Golf van Orosei. Het strand ligt behoorlijk afgelegen en je moet zo’n twee uur wandelen om er te komen. Of je pakt de boot vanuit Cala Gonone of Marina di Orosei, dat kan ook. Het is in ieder geval zeker de moeite waard: verwacht een azuurblauwe zee en een lang zandstrand. Ook vind je hier een aantal grotten die fijne verkoeling brengen op hete dagen.

Stranden Sardinië: Cala Luna

Cala Luna

11. Cala Mariolu

Saving the best for last! Vlakbij Cala Luna ligt nog zo’n pareltje, Cala Mariolu. Ook dit strand is alleen te bereiken te voet of per boot, maar absoluut een must see. In het hoogseizoen moet je er op tijd bij zijn. Cala Mariolu is razendpopulair (maar wel net wat rustiger dan de overige stranden hier), en dat is niet voor niets: kleine witte kiezelsteentjes en ook hier weer kraakhelder water. Vergeet dus ook bij dit strand je snorkelset niet!

Stranden Sardinië: Cala Mariolu

Praktische info

Zo kom je er

Vanuit Nederland vlieg je het makkelijkst met KLM naar de Cagliari Airport. Het is namelijk de enige maatschappij die meerdere keren per dag zonder tussenstap naar Sardinië vliegt, waardoor je al na 2,5 uur weer voet aan de grond zet. Prijzen checken? Dat kan hier!

Sardinië

Zo verplaats je je ter plekke

De luchthaven ligt slechts zeven kilometer ten noordwesten van hoofdstad Cagliari. Je kan vanuit hier heel makkelijk een bus of trein naar de stad brengen. Naast Cagliari zijn er op Sardinië nog vele andere karakteristieke plekken om te ontdekken. Wil je de stranden bezoeken, dan is het aan te raden om vooraf al een huurauto te regelen en deze op te halen op het vliegveld, zodat je kunt gaan en staan waar je wilt.

Meer over Sardinië

Wil je meer lezen over wat Sardinië nog meer te bieden heeft naast heel veel mooie stranden? Het eiland staat ook bekend om zijn cultuur, geschiedenis, eten én drinken. Zie Cagliariturismo.it en Sardegnaturismo.it.

Meer lezen over andere Italiaanse regio’s met prachtige natuur?

author-sign
Related Tags:

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒