Voor wie op zoek is naar een relaxte reisbestemming met bijzondere bezienswaardigheden en wil afsluiten op het strand met een biertje in de hand, is in het Mexicaanse Yucatán aan het juiste adres. In deze blog lees je alles over de highlights van dit paradijselijke schiereiland!

Het schiereiland Yucatán ligt in het zuiden van Mexico en heeft alles wat je hebben wilt. Van hagelwitte stranden met hippe barretjes tot kleurrijke koloniale dorpjes en mysterieuze Maya tempels midden in de jungle. De regio is klein genoeg om in twee weken te ontdekken, maar je kunt je er ook met gemak twee maanden vermaken! Op het gehele schiereiland reis je makkelijk met het openbaar vervoer, maar dankzij de goede wegen en relatief korte afstanden is ook een roadtrip met eigen huurauto hier prima te doen. Een aanrader voor een verhuurpartij is Sunny Cars, zodat je altijd 100% verzekerd bent en 24/7 een Nederlandse klantenservice kan bellen.

Benieuwd wat je in ieder geval niet kunt missen op je trip?

5x must do’s Yucatan, Mexico:

1. Zwem in een cenotes

In heel Yucatán vind je ze: magisch mooie cenotes. Deze prachtig heldere waterpoelen zijn onderdeel van kilometerslange ondergrondse rivierstelsels. Er wordt gesproken van een cenote als het grondwater toegankelijk is in een (half-)open grot of aan de oppervlakte en een soort meer of lagune vormt. Bij veel cenotes kan je tegen een kleine vergoeding naar binnen om ze te bekijken of om een verfrissende duik te nemen. Zorg wel dat je vroeg gaat om hordes toeristen voor te blijven! Ben je van plan om te zwemmen in de cenote, vergeet dan niet om je snorkel mee te nemen want ook onder water is het vaak prachtig!

Enkele bekende cenotes die zeker een bezoekje waard zijn, zijn de Grand cenote, Casa cenote en cenote Ik-Kil. Liever wat onbekender? Ga dan eens op zoek naar de Cristal cenote en de Mayan Blue bij Tulum!

Yucatán Mexico Yucatán Mexico


2. Bezoek de Maya tempels

In het zuiden van Mexico vind je ontelbaar veel overblijfselen van oude Mayasteden. Naast het bekende wereldwonder Chichén Itzá zijn ook de ruïnes van o.a. Uxmal, Coba en Palenque een bezoek waard. De ruïnes liggen midden in de jungle en je hebt er grote kans wildlife te spotten zoals apen en kleurrijke vogels. Het leuke aan deze ruïnes is dat je hier ook nog tempels kunt beklimmen – een fantastisch uitzicht gegarandeerd!

Eentje die je niet mag overslaan zijn de ruïnes bij Tulum. Niet omdat hier de mooiste bouwwerken staan, maar vanwege de prachtige ligging direct aan de kust.

Yucatán Mexico
Yucatán Mexico


3. Dwaal rond in koloniale stadjes

Behalve oude Mayasteden heeft Mexico ook levendige koloniale stadjes. Vaak hebben ze een kleurrijk straatbeeld en in het midden vind je het centrale plein omringd door de kerk en het gemeentehuis. Wandel door de straten, haal wat lekkers bij een van de vele kraampjes of ga op een bankje op het plein zitten om alle commotie in je op te nemen.

Enkele leuke stadjes om te bezoeken zijn Valladolid, Merida en Campeche, en als je de tijd hebt is het wat verder gelegen San Cristóbal de las Casas ook zeker de moeite waard!


4. Aanschouw Lake Bacalar

Nog nooit zagen we een meer zó blauw en helder als Lake Bacalar. Door de verschillende dieptes en de kalksteen ondergrond lijkt het meer soms verschillende tinten blauw. Aan het meer ligt het gelijknamige dorpje Bacalar. Het dorp wordt gelukkig nog niet overspoeld door toeristen en met wat leuke eettentjes en accommodaties is het een prima uitvalsbasis om je een paar dagen te vermaken.

Op en rond het meer kan je verschillende activiteiten doen. Ga zeilen of kajakken over het meer, snorkelen bij Los Rapidos of gewoon lekker ontspannen bij Las Cocalitos.

Yucatán Mexico


5. Ga duiken & snorkelen

De onderwaterwereld aan de oostkant van de Yucatán peninsula is in een woord geweldig. Je duikt of snorkelt hier in het Great Mayan Reef – het een na grootste rif ter wereld. Dit koraalrif strekt zich uit over zo’n 1000 km en loopt van Mexico tot aan Honduras. Behalve veel tropische vissen spot je hier ook zeeschildpadden en kan je in het juiste seizoen snorkelen met walvishaaien of duiken met bullsharks!

Een goede uitvalsbasis voor duik- en snorkeltripjes is Playa del Carmen of het tegenovergelegen eiland Cozumel.

Yucatán Mexico Yucatán Mexico

author-sign

Rachel

Hi, ik ben Rachel! Dol op de zon, pluizig wildlife en pizza. Samen met mijn vriend en onze twee bunnies woon ik in het heerlijke centrum van Leiden, maar als het even kan zijn we op pad de wereld te ontdekken. Met een studie in toerisme, twee wereldreizen achter de rug en nooit geen tripje op de planning kan je me met recht reisverslaafd noemen. In de winter op wintersport, in de zomer op het strand, roadtripje hier, stedentripje daar, stilzitten zit er in ieder geval niet in!