Wist jij dat Nederland ruim 170 wijngaarden telt? Je hoeft tegenwoordig niet meer af te reizen naar Toscane of Zuid-Frankrijk om je smaakpapillen te trakteren op een paar zinderende bubbels. Wil jij ook meer leren over het wijnmakingsproces en heerlijke wijnen proeven zonder ver te reizen? Bezoek dan de wijngaarden in onze eigen polder! Echt, je waant je zo in de Provence…

Nederlandse wijnbouw

Nederland wijnland? Dat durven we helaas (nog) niet te zeggen. Zeker niet wanneer je ons land vergelijkt met echte wijnlanden als Spanje, Frankrijk, Italië en Portugal. Maar hoe is het überhaupt mogelijk om wijn te verbouwen in ons koude kikkerlandje?

Dat heeft te maken met het wisselende klimaat. Hierdoor is de wijnbouw in Nederland de afgelopen 20 jaar behoorlijk toegenomen. Je zou zeggen: hoe zuidelijker je komt, hoe beter het weerklimaat voor de wijnstokken? Klopt! Maar zelfs in het noorden van ons land weten wijndomeinen heerlijke wijnen te produceren. En daar wilden wij natuurlijk van weten. Op naar het noorden, dus! Niet met de auto of de trein, maar met een elektrische Phatfour.

Wijntour Noord-Holland: Phatfour

Dag 1: Van Amsterdam naar Alkmaar per Phatfour

De fietsafstand van Amsterdam naar Alkmaar – en zelfs nog een stukje verder – is op je gewone stalen ros best een eindje (45 km). Wij stapten daarom op de trappers van de elektrische Phatfour; een stoere e-bike met een rauw, retro-design. Ja jongens, zo’n suffe elektrische fiets is echt verleden tijd. Op standje vijf (de hoogste stand) vlieg je vooruit en ga je gemiddeld zo’n 25 kilometer per uur. En geloof mij, dat koele briesje in je gezicht is met zomerse temperaturen geen overbodige luxe. Cruisend door de weilanden, flitsen de grazende koeien langzaam aan je voorbij en voelt het bijna alsof je zweeft. Zo zijn de wat verdere afstanden heel goed te doen!

Wijntour Noord-Holland: Phatfour

Fietsroute

In totaal fietsen we in een kleine 3 uur (inclusief pauze en wachttijd voor de pont) van Amsterdam naar onze eerste stop: wijngaard De Koen in Zuid-Scharwoude, net boven Heerhugowaard. Via Sloterdijk pak je bij de Hembrug de pont en fiets je via Zaandijk, Markenbinnen en Heerhugowaard omhoog.

Wijngaard De Koen

Bij binnenkomst worden we vriendelijk welkom geheten door eigenaar Pieter de Boer met een uitgestoken elleboog en een glaasje Langedijker Bubbels. ‘Prosecco?’ vraag ik. ‘Oh, nee nee, je mag bubbels niet zomaar prosecco noemen natuurlijk, want het komt niet uit dat gebied!’, antwoordt hij resoluut. Oké, nog veel te leren dus.

Wijntour Noord-Holland

De eerste slok van deze ‘polder prosecco’ smaakt al meteen naar meer, maar gezien de donkere wolken boven ons hoofd, beginnen we snel met de rondleiding door de wijngaard. Pieter vertelt hoe het ooit allemaal begon; op een klein stuk tuinbouwland van zijn vader. Hij startte in 1990 in een kas met slechts één druifsoort: de Frankenthaler druif. In 2003 plantte hij met zijn vrouw de eerste wijnranken en vandaag de dag telt zijn wijngaard ruim 4.000 wijnstokken van zeven verschillende druivensoorten!

Wijntour Noord-Holland

Handmatig druivenoogsten

De grootste bedreiging voor een wijngaard? Meeldauw schimmel. ‘Voor Nederland is het het belangrijkst dat we moderne rassen gebruiken, zoals Rondo Muscat, Solaris’ aldus de wijnboer. ‘Die hebben geen last van meeldauw.’ Per soort worden de trossen handmatig geselecteerd; zo halen ze de ‘rotjes’ eruit. De Koen maakt zelfs rode wijn en dat is best lastig voor een wijngaard met zo’n noordelijke ligging. ‘Het is vooral belangrijk dat het een mooie herfst wordt. In 2018 hadden we een warm najaar en bottelden we ruim 9.000 flessen, in 2019 7.000. Dus dat is wel een verschil.’

Wijntour Noord-Holland

Bezoek De Koen

Bij De Koen volg je voor 9,50 euro p.p. in juli en augustus elke woensdag om 14.00 uur een wijntour en proef je wijnen uit de streek. Ook kun je terecht voor een High Wine op afspraak of een wijnproeverij in klein gezelschap.

Mijn persoonlijke favoriet? ‘Mijn Lief’, een witte wijn met volle smaak gemaakt van de Souvignier Gris druif.

Verblijven in Alkmaar

Vanaf wijngaard De Koen fiets je op de e-bike in een half uurtje naar Alkmaar; een verrassend leuke stad voor een citytrip in eigen land en een goede uitvalsbasis. Een fijne budget verblijfplek is Kings Inn hotel & hostel. Iets meer te besteden? Boek dan een kamer bij Wolf of Hofman; dit zijn beiden restaurant en hotel in één.

Tip: begin je dag met een ontbijtje bij Soepp (dit is tevens een B&B!) of met een verse breakfast bowl bij Echt. Als het zonnetje schijnt is stadstrand De Kade een top plek om de dag af te sluiten met een koud drankje en je voetjes in het zand.

Wijntour Noord-Holland

Dag 2: Zwirs Wijngaard

Op naar Zwirs familiewijngaard! Deze wijngaard wordt gerund door de gebroeders Atze & Sanne Zwirs en staat bekend om hun duurzame wijnmakerij. Door onder andere het strooien van compostthee zorgen de wijnbroers voor een natuurlijke balans tussen de verschillende bacteriën en schimmels.

Duurzame wijnlandbouw

Met glas in de hand, stappen we achter elkaar de wijnranken door. ‘Het klimaat van 30 jaar geleden in Parijs? Dat is wat wij nu hier kennen,’ aldus wijnboer Sanne. En terwijl hij met zijn hand wat houtsnippers van de grond grist, begint hij met vertellen over hun filosofie: het creëren van een natuurlijk evenwicht tussen planten en dieren, wat zorgt voor een goed werkend ecosysteem. Hij vertelt hoe ze natuurlijke vijanden inzetten om de natuur in balans te houden: ‘we hebben torenvalken om de woelmuizenpopulatie in balans te houden, die eten anders alle wortels op. Klavers voor de stikstof en bloemen voor de bijen.’

Moderne wijnrassen

De klassieke druivenrassen kennen we allemaal wel: Chardonnay, Riesling, Souvignon Blanc, etc. Maar door twee soorten druiven te kruisen ontstaan er nieuwe soorten. ‘In Duitsland zijn ze in 1970 al begonnen met het ontwikkelen van nieuwe rassen die minder gevoelig zijn voor schimmels. Anders moet je veel antischimmel spuiten’ vertelt hij. ‘In Duitsland wilden ze dat verminderen en ontwikkelden ze soorten die resistent waren voor die schimmels.’ Zo kwamen er nieuwe rassen op de markt, meeldauwtolerant, die snel rijpen en minder zonuren nodig hebben. En deze gedijen dus hartstikke goed in onze Hollandse klei!

Wijnen, wijnen, wijnen

Na de tour schuiven we aan aan de lange tafel op de vlonder met wijds uitzicht over de ranken. Leuk weetje: de wijnen zijn hier vernoemd naar familieleden. Naast ‘Sophie,’ proeven we nu de ‘Abel’; een droge witte wijn gemaakt van de moderne druifsoort Solaris. Fris, bloemig, vol (al laat mijn gebrekkige wijnwoordenschat waarschijnlijk nog te wensen over).

Een ding weet ik wel: ik wil voorlopig niet naar huis. Oké, terug naar Alkmaar dan. Ik leun achterover, zet mijn zonnebril terug op m’n neus en ondertussen opent wijnboer Sanne een nieuwe fles: ‘Eva.’ Want ja, die moeten we natuurlijk ook nog even proeven. Ik voel de zon branden, neem nog een laatste sip van de Abel en waan me nog voor heel even in het Zuidelijkste puntje van de Provence… Net echt. Dat wordt wat met die terugrit.

Bezoek Zwirs wijngaard

Bij Zwirs kun je elke zondag van 12.00 tot 17.00 een rondleiding reserveren en wijnen proeven uit de wijngaard.

author-sign

Cathelijn

Hoi! Ik ben Cathelijn (30), copywriter en reisblogger en het liefst altijd op pad – de wereld ontdekken! Aangezien ik mijn eigen content agency run (Cath&Co.) heb ik de vrijheid om te kunnen werken waar en wanneer ik maar wil. Zo verruil ik zo nu en dan graag de Amsterdamse grachten voor de grandioze zonsondergangen op Bali of die schilderachtige Italiaanse straatjes met wapperend gekleurd wasgoed en goddelijke gelati. Daarnaast lééf ik voor lekker eten, dus, ja, dat zie je me vaak doen. Met name in Italië.