Noorwegen

Preikestolen Noorwegen: alles wat je wilt weten over deze bucketlist hike

Preikestolen Noorwegen

Het is een van de bekendste highlights van het land: de Preikestolen in Noorwegen. En dat is niet voor niets! Hier lees je alles wat je wilt weten over deze bucketlist hike.

Over de Preikestolen

Wanneer je Noorwegen googlet, kom je hoe dan ook uit bij de ā€˜Preikestolenā€™, ook wel bekend als Pulpit Rock. De letterlijke vertaling: Preekstoel. Deze unieke rotspartij steekt boven het Lysefjord uit en is in de ijstijd gevormd tot een vlak plateau van 25 bij 25 meter, dat nu in de vorm van een preekstoel recht boven het water ā€˜zweeftā€™. Het is Ć©Ć©n van de bekendste en meest gefotografeerde rotsen van Noorwegen en telt een hoogte van 604 meter. Om deze ā€˜Preekstoelā€™ te bereiken, heb ik mijn rugzak uit de kast gehaald, mijn stoute wandelschoenen aangetrokken, een flesje water gevuld en uiteraard mijn camera meegenomen. Ik werd beloond met een magisch mooi uitzicht, waar ik tot de dag van vandaag nog vaak aan terug denk.

Hoe kom je boven?

Wil je de Preikestolen zien? Dan zul je daar enige inspanning voor moeten leveren. De enige optie om aan de top van de Preikestolen te komen is te voet. Er is geen mogelijkheid om de top met een alternatief vervoersmiddel te bereiken, zoals de auto of de bus. Je bewandelt de mooie route in ongeveer 2 uur naar boven en ook weer in twee uur terug naar beneden. De totale afstand van de hike bedraagt in totaal acht kilometer. Er staan geen hekken om de rotsformatie heen, waardoor dit voor sommigen onder ons als redelijk spannend wordt ervaren, maar dit is wat de rots zo gaaf maakt.

Preikestolen Noorwegen

Wanneer is de beste tijd om te gaan?

De Preikestolen is het hele jaar door te bezoeken. Sommige wandelroutes in Noorwegen worden in de wintermaanden afgesloten vanwege de sneeuwval, maar dit is bij de Preikestolen niet het geval. Wel is het belangrijk om bij dagen met slecht weer adviezen van het aanwezige personeel op te volgen. Je vindt ze bij de start van de hike op de parkeerplaats. Ik heb de Preikestolen begin december beklommen, waardoor je een extra uitdaging hebt: sneeuw en ijs. Het voordeel hiervan is wel dat er weinig toeristen zijn. Het kan er op een mooie dag namelijk wemelen van de toeristen.

Preikestolen: dit kun je onderweg verwachten

Het voetpad naar de Preikestolen is over het algemeen goed begaanbaar. De route wordt bestempeld als ā€˜matig zwaarā€™, dus is het hebben van een beetje wandelervaring wel belangrijk. Verdwalen is geen optie dankzij de goede bewegwijzering. Mocht je toch van het pad afdwalen, zijn er deze borden die je tegenhouden: ā€œSTOP, you have now left the path to Preikestolenā€. De wandeling begint meteen met een pittige klim, van rotsblok naar rotsblok. Dit wordt gelukkig snel beter begaanbaar. Onderweg kom je nog een paar lastige stukken tegen, maar door de diversiteit aan natuurlandschappen, ben je dat snel weer vergeten. Deze prachtige landschappen bestaan onder meer uit: dennenbos, meren, beekjes, moerassen en erg bijzondere rotsformaties.

Preikestolen Noorwegen

De moerassige gedeeltes zijn begaanbaar gemaakt door houten vlonders aan te leggen. Tevens kun je na een half uur hiken een glimp opvangen van de mooie skyline van Stavanger. Vergeet niet om af en toe te stoppen en mooie fotoā€™s te schieten. En Ć”ls je dan uiteindelijk boven komt, word je beloond met een uitzicht, wat meer dan magisch is! Helemaal als je de hike in de winter maakt en de toppen en het plateau bedekt zijn met sneeuw. Ik heb letterlijk een vreugdedansje gedaan, zo bijzonder mooi vond ik het! Kijk wel uit met windvlagen en selfies dichtbij de rand, want je zult niet de eerste zijn die naar beneden valt.

Ik hou wel van een adrenaline boost, dus kon ik het niet laten om toch even met mijn been over de rand te bungelen. Weliswaar kruipend ernaartoe en maar ƩƩn been erover, mƔƔr ik heb er gezeten! De weg naar beneden vond ik persoonlijk een stuk lastiger, door een aantal gladde stukken dat ertussen zat. Kijk dus goed waar je je voeten neerzet. Eenmaal weer beneden voel je je super voldaan en kun je nog heel lang nagenieten van deze mooie beelden. Kortom, een beloning met schitterende natuur en adembenemende mooie uitzichten Ʃn je bent een fantastische ervaring rijker.

Tips ter voorbereiding: geschikte uitrusting

Ik raad je aan om goed voorbereid op pad te gaan. Wandelen is bijvoorbeeld niet voor de gehele route de juiste benaming, want het is soms een behoorlijke klim. Ook het weer kan behoorlijk veranderlijk zijn. Een paar handige tips:

  • Trek in ieder geval goede wandelschoenen aan.
  • Aan de top is het frisser dan beneden. Ook kan het er erg waaien, dus een wind- en waterdichte jas is geen overbodige luxe!
  • Ga je in de winter? Het dragen van crampons (spikes) is dan verplicht en kun je huren op de parkeerplaats bij de start van de berg, evenals andere kleding of bergschoenen.

Andere handige tips

  • Begin de hike zo vroeg mogelijk (liefst rond 7:00 uur), vanwege de hordes toeristen die er komen. In het hoogseizoen zijn er soms wel 100 mensen tegelijk aanwezig op het plateau. Hoe eerder de wekker hoe beter. Alles voor een mooie foto, toch?
  • Neem ook zeker je camera mee!
  • Houd de weersverwachting in de gaten, evenals wanneer de zonsopgang en zonsondergang is.
  • Zorg voor voldoende eten en drinken voor onderweg.
  • Voor de durfal, doe de Preikestolen ā€˜Off the Beaten Trackā€™: unieke ervaring, waar je buiten de doorsnee wandelpaden naar boven gaat.
  • Je kunt ook wildkamperen bij het plateau: neem een tent, en de benodigde equipment mee. Wildkamperen in Noorwegen is toegestaan, als je je maar houdt aan de regels.

Bereikbaarheid

Het handigste is om met de auto naar de Preikestolen te reizen. Mocht je een auto willen huren: wij hebben dit geregeld via Sunny Cars en de auto opgehaald op de luchthaven van Stavanger. Stavanger ligt namelijk maar op een uur rijden. Vanuit de hoofdstad Oslo ligt de Preikestolen op ongeveer 8 uur rijden en vanuit Bergen ben je ongeveer 6 uur onderweg. De trip is dus het beste doen vanaf Stavanger, wat een leuke stad is om een weekend te verblijven. Tevens rijden er bussen vanuit Stavanger naar het startpunt.

Beeld: Outdoorlife Norway

Georganiseerde tours

Wil je graag een georganiseerde tour doen, dan zijn er meerdere mogelijkheden. Verblijf je al in de buurt van de Preikestolen? Kijk dan eens op de site van OutdoorlifeNorway. Hierbij kun je de hike van de Preikestolen combineren met een stuk kanovaren of een twee uur durende cruisetocht tussen de Fjorden. Je krijgt met de kortingscode “RD20” 10% korting op je boeking! Het voordeel van de georganiseerde tour is, dat alles tot in de puntjes geregeld wordt. Van het ophalen en terugbrengen naar je hotel, tot een lunchpakket en de benodigde equipment. Maar misschien nog wel het belangrijkste voordeel: zo vermijd je de tijden waarop de meeste mensen de Preikestolen beklimmen.

Ben je een paar dagen in Stavanger en wil je de Preikestolen als excursie boeken? Ook dat kan! Onze favoriet is deze tour, waarbij je met een kleine groep afreist naar de Preikestolen. Vergelijk hier alle tours en prijzen.

Overnachten bij de Preikestolen

Zoek je nog een fijne accommodatie in de buurt van de Preikestolen? Ik overnachtte zelf bij Preikestolen Fjellstue. Dit hotel, hostel, restaurant ligt bij het startpunt van de hike. Het eten hier is top Ć©n het uitzicht is prachtig!

author-sign

Melissa

Hi! Mijn naam is Melissa en mijn twee grootste passies zijn skiƫn en kitesurfen. Ik doe niets liever dan het ontdekken van de meest mooie plekken die onze moeder natuur te bieden heeft. Het geeft me energie om de leukste tips en tricks te delen over deze mooie reizen. Ik wil jou dan ook graag inspireren en meenemen naar toffe bestemmingen!