Je kunt natuurlijk alles lopend doen wanneer je in Rome bent. Het geeft je een gevoel dat je dan alles kunt zien op je dooie gemak. Maar het geeft je op den duur ook behoorlijk pijnlijke voeten. En wat nou als je niet alle tijd van de wereld hebt? Nou, dan neem je gewoon de metro.
Waarom zou je moeilijk doen als het makkelijk(er) kan? Zeker in Rome is het erg eenvoudig om de metro te nemen: het systeem is simpel, hij brengt je dicht in de buurt van vrijwel alle hoogtepunten én het scheelt je weer een hoop blaren.

Het metrosysteem van de Italiaanse stad is – in tegenstelling tot sommige andere Europese steden – erg makkelijk te begrijpen. Je hebt een rode lijn, en je hebt een blauwe lijn, oftewel lijn A en lijn B.

Klik op de kaart om deze te vergroten.

 

Laten we eerst Lijn A eens onder de loep nemen. Wanneer we linksboven beginnen, dan is een stop bij de volgende haltes zeker aan te raden:

 • Cipro
  • Dé plek om uit te stappen wanneer je het Vaticaanmuseum wilt bezoeken. Het is nog wel tien minuutjes lopen, maar geloof mij, het museum is het waard.
 • Ottaviano
  • Bezoek je Rome, dan moet je in het Vaticaan, en dus in/bij de Sint Pieterskerk geweest zijn! Een klim naar de top van de kerk is een belevenis (letterlijk en figuurlijk door de trappen en het uitzicht), maar door de grote drukte is dat niet altijd haalbaar als je weinig tijd hebt.
 • Flaminio
  • Als je meerdere hoogtepunten in één keer met eigen ogen wilt kunnen aanschouwen, dan is deze halte het teken om de metro te verlaten. Hier kom je onder meer uit bij Piazza del Popolo, kun je de trappen oplopen naar het prachtige Borghese-park en bijbehorende Villa Borghese, en ben je in de buurt van vele leuke winkels.
 • Spagna
  • Stap hier uit als je de Spaanse Trappen of Piazza Colonna wilt bezoeken. Ook vanaf dit station kun je makkelijk bij Villa Borghese komen.
 • Barberini
  • Het is even doorstappen, maar voor je het weet ben jij bij de Trevi-fontein (één van mijn persoonlijke favorieten, zeker ’s avonds!). Proef hier ook het ijs in de ijswinkeltjes rondom de fontein. Wat je ook zeker niet mag missen zijn het Pantheon en Piazza Navona; deze twee plekken hebben geen bijbehorend station, maar je bent er het dichtste bij wanneer je bij Barberini uitstapt.
 • Termini
  • Niet echt een hoogtepunt, maar wel erg handig: het centraal station, waar je over kunt stappen op de blauwe lijn, de bus en de trein.

Ho, stop! Dat is nog niet alles; Lijn B heeft namelijk ook nog een erg mooie stop voor je in petto.

 • Colosseo
  • De naam van dit metrostation verklapt het eigenlijk al: zodra je de trappen op loopt naar buiten zul je meteen het Colosseum voor je zien. Stap hier ook uit voor het indrukwekkende Forum Romanum. Wil je het forum bezoeken? Ga dan, als je met je rug naar het metrostation toe staat, LINKSAF. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat rechtsaf heel erg ver omlopen is.

Als het goed is, opent dit jaar nog een groot gedeelte van Lijn C (groen) en komt er misschien nog een Lijn D (geel). Zie ook de metrokaart voor 2015. Wie weet is over een paar jaar álles makkelijk met de metro te bereiken.

Ter info:
Het is het voordeligst om een kaartje voor een hele dag of voor meerdere dagen te kopen. Eén dag met de metro touren kost je €4,00, drie dagen €11,00 en een hele week bedraagt €16,00 (prijzen voor 2011). Tickets kun je gewoon bij de metrostations zelf aanschaffen bij de automaat.

Mocht ik nog wat plekken vergeten zijn, noem ze dan vooral hieronder. Mijn hoogtepunten kunnen uiteraard verschillen van andermans mening!
author-sign
Related Tags:

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒