Zweden

Waarom Zweeds Lapland (juist!) ook in de herfst een fantastische bestemming is

Zweeds Lapland herfst

Denk je aan Lapland, dan denk je ongetwijfeld aan temperaturen van rond de -30, vier lagen kleding en meters sneeuw. Dat beeld klopt natuurlijk een groot deel van het jaar. Tussen november en maart is Zweeds Lapland een razend populaire bestemming voor avonturiers. Maar wist je dat dit gebied ook in de herfst prachtig is? Rond die tijd van het jaar een minder voor de hand liggende bestemming, en misschien juist daardoor wel dubbel en dwars de moeite waard. En jazeker, ik ga je uitgebreid uitleggen waarom.

Ik heb de ‘mazzel’ dat mijn beste vriend een kleine vier jaar geleden z’n biezen heeft gepakt en in Särkimukka is neergestreken. Al drie winters op rij pak ik een weekje Zweeds Lapland mee in februari of maart. Toen het reisadvies voor Zweden in augustus dit jaar van oranje naar geel veranderde, zag ik mijn kans schoon. Ik wilde die fijne plek dolgraag eens zonder meters sneeuw bezoeken. En zo geschiedde een paar weken later in september.

Zo kom je er

Toegegeven: een vliegticket richting Lapland scoren is soms even puzzelen. Wil je naar Zweeds Lapland, kun je vliegen op Kiruna of het iets zuidelijker gelegen Luleå. ’s Winters arriveer ik meestal op het eerste vliegveld, afgelopen herfst landden er door corona amper vliegtuigen in Kiruna en werd het Luleå. Gelukkig is de rit richting het noorden alleen al een feestje op zich. Tip: gebruik Tix.nl om de prijzen voor vliegtickets te vergelijken!

Lees ook: Waar kun je het beste geld wisselen (én goedkoop)? Ons advies!

Zweeds Lapland herfst

Temperatuur Zweeds Lapland in de herfst

Waar het kwik ’s winters lachend de -30 graden aantikt, is het er in september rond de 5 à 10 graden. Met een paar dikke sokken en winterjas prima vertoeven – helemaal als de zon lekker schijnt. De eerste sneeuw valt meestal op z’n vroegst eind september of begin oktober. Sneeuwscooteren is dus wat lastig, maar er zijn meer dan genoeg andere dingen die je rond deze tijd van het jaar kunt doen. Daarover later meer.

Verblijf

Eerst even over het verblijf. Mijn maat werkt in de Pinetree Lodge, dus voor mij is de accommodatie een makkelijke keuze. Je kunt hier kiezen voor een kamer of cottage die bijna allemaal uitkijken op een uitgestrekt meer. Er is een restaurant, kleine bar, sauna, hottub en in de logde kun je allerlei activiteiten boeken. Maar al zou je hier een paar dagen onder een dekentje kruipen bij de houtkachel en genieten van het uitzicht, dan heb je al een heerlijke vakantie. Klik hier voor actuele prijzen en beschikbaarheid ⇒

Treehotel in Harads

Omdat mijn vlucht vanaf Luleå terug naar Stockholm vrij vroeg vertrok en het vanuit Särkimukka nog best een stuk rijden is, sliepen we de nacht voor mijn vertrek terug naar Nederland in het Treehotel in Harads. Een ervaring die deze reis nóg onvergetelijker heeft gemaakt. De naam zegt het al: op het park vind je 7 unieke ’tree rooms’, die allemaal zijn ontworpen door toonaangevende, Zweedse architecten. Elke kamer zweeft of hangt tussen de vier en tien meter boven de grond. Je kunt onder meer slapen in een UFO, spiegelkubus of vogelnest. En dat is écht een hele toffe ervaring.

Zweeds Lapland herfst: Tree Hotel

De kamers zijn helemaal gericht op ‘zero waste’ en daar dus ook helemaal naar ingericht. Zo vind je in de badkamer onder meer een composttoilet en duurzaam watersysteem. Elke tree room heeft een unieke uitstraling en dito inrichting. Je fotocamera draait gegarandeerd overuren als je rondloopt op het terrein.

Zweeds Lapland herfst: Tree Hotel
Zweeds Lapland herfst: Tree Hotel

In de omgeving barst het niet bepaald van de eetgelegenheden, maar gelukkig kun je bij het Treehotel heerlijk tafelen. In een traditioneel Zweedse huiskamersetting smul je van een menu dat bestaat uit lokale producten. Voor een verblijf hier moet je even in de buidel tasten, maar veel bijzonderder dan dit ga je niet veel accommodaties vinden.

Klik hier voor meer info >>

Zweeds Lapland herfst: Tree Hotel

Wat te doen in Zweeds Lapland

Terug naar de activiteiten in Zweeds Lapland. Om te beginnen heb je ook in de herfst prima kans om het noorderlicht te spotten. Je zit er gebakken als je dol bent op alles wat met de natuur te maken heeft. De bladeren kleuren prachtig geel en rood – wat mooie plaatjes oplevert. Bij droog weer kun je met gemak een dag vullen met hiken of relaxed wandelen.

In het hoge noorden van Zweden barst het van de rivieren en meren. Ideaal voor visfanaten. Met een beetje mazzel vang je zo snoeken van 60 centimeter tot een meter, baarsjes en forellen. En vanuit de boot voelt het alsof je regelrecht in een scene uit ‘The Notebook’ bent beland.

Zweeds Lapland herfst

Kanoën en kajakken is ook een prima optie. Zolang je er maar voor zorgt dat je vervoersmiddel niet kantelt. Een nat pak bij een graadje of 5 is toch niet zo heel lekker.

Opwarmen na een dag in de buitenlucht kan in de sauna of hottub. Voetjes omhoog, kacheltje aan, boekje erbij… Need i say more?

Zweeds Lapland herfst

Tot slot staat Lapland natuurlijk bekend om huskyhonden, rendieren en elanden. Die laatste twee kun je overal langs de weg tegenkomen. En de honden worden in de maanden voorafgaand aan het winterseizoen volop getraind. Ze doen niets liever dan rennen. Meegaan op zo’n training is dan ook een hele toffe, vrolijke belevenis. En eigenlijk moet je het ’s winters dan ook nog een keer ervaren tijdens een ‘echte’ huskytocht in een slee. Want toegegeven: dat is toch wel echt Lapland ten top.

Lees ook: Fins Lapland: 6 must do’s als het geen winter is

author-sign

Kim

Hi, ik ben Kim! Ik woon samen met m'n vriend in een knus stadshuisje in het centrum van Alkmaar. Na een bachelor 'Taal & Communicatie' wilde ik maar één ding: zo snel mogelijk aan de slag en verhalen maken. Al gauw bleek een fulltime kantoorbaan niks voor mij en inmiddels verdien ik m'n geld als freelance tekstschrijver. En tussen het werken door kan ik eindeloos Instagram afspeuren op zoek naar dat ene toffe restaurant of verlaten strandje!