fbpx

10 dingen die ik mis aan Gambia

Ik ben een van die gelukkigen die na 27 jaar kan zeggen dat ze op toch best wat plekken in de wereld is geweest. Van kleine dorpjes in Afrika tot aan wereldsteden in Azië. Van de natuur in Amerika tot aan bounty stranden in de Caribbean. Het leven is zo slecht nog niet! En elke plek – waar ook ter wereld – heeft wel iets moois te bieden. Elke plek heeft wel iets dat ik mis en vaak mis ik zelfs heel veel dingen. Zo ook Gambia, waar ik in 2012 met m’n toenmalige vriend naartoe af reisde.

1. MIJN EERSTE KENNISMAKING MET ÉCHT AFRIKA

Hiervoor was ik alleen in Marokko geweest, en tja, dat doet je eerder aan het Midden-Oosten denken dan aan Afrika. In Gambia kreeg ik pas écht het gevoel dat ik op het Afrikaanse continent was beland: dat begon al met de geur die je ruikt als je het vliegtuig uitstapt. Zo’n typische lucht die alleen in Afrika lijkt te hangen.

2. DE GAMBIAANSE BRUILOFT

Onze gids vroeg of het OK was of hij even langs zijn nicht mocht rijden: ‘Ja, eh, ze trouwt namelijk vandaag’. Natuurlijk! Midden in een van de compounds vlakbij Banjul stapten we uit en belandden we bij een groot feest dat al een poosje in volle gang was. We waren meteen eregast (oftewel: we mochten als eerste eten) en voor ik het wist moest ik meedansen met de Gambiaanse dames. Ik moet nog behoorlijk wat bijschaven aan mijn ‘billenshake’, want vergeleken met deze vrouwen leek ik echt een stijve hark. Gelukkig maar dat er geen filmpjes van gemaakt zijn. Een mental video is wat mij betreft in dit geval al genoeg.

3. DE KLEUREN EN DRUKTE IN TANJI

Boten in alle kleuren van de regenboog, vrouwen gekleed in dezelfde kleuren en vooral heel veel drukte. Oh, en heel veel vis. Wanneer de vissersboten terugkeren van hun dagelijkse middagtocht, struint iedereen richting het strand om de gevangen vis binnen te halen.

4. DE OVERTOCHT VAN BARRA NAAR BANJUL

In plaats van 30 minuten deden we nu 3 uur over onze overtocht met het pontje. Kapotte motor en dus zaten we midden op de Gambia rivier ‘vast’. Hutje mutje, met mensen die terugkwamen van werk, mensen die dingen probeerden verkopen, en heel veel dieren. Ik kon er wel om lachen: ook dit is Afrika.

5. DE LOKALE KROEG

Een ex-collega van mijn vriend is naar Gambia geëmigreerd, en had inmiddels een behoorlijke kennissenkring opgebouwd. En uiteraard hoort daar een stamkroeg bij. Zo zaten we ineens op een plastic stoel onder blauwe tl-lichting, omringd door een stel Gambianen. Eerlijk is eerlijk, ik werd een beetje vreemd aangekeken als enige blanke vrouw, maar met een biertje in m’n hand maakte ik al snel nieuwe vrienden (en ik denk dat het ook wel scheelde dat vriendlief naast me zat).

6. ONZE TAXICHAUFFEUR

Met zijn kapotte auto. Alles was stuk van binnen (en van buiten), maar dat maakte het avontuur des te mooier. Onze taxichauffeur kon ons van alles vertellen over het land, de cultuur en zijn familie. En hij nam ons mee naar zijn wereld, het echt Gambia (waaronder dus de bruiloft van zijn nicht, zie punt 2).

7. DE BRUTALE APEN

Want brutaal zijn ze. Maar wat zijn ze stiekem toch leuk.

8. DE DOLFIJNEN

Nou weet ik dat je ze op heel veel plekken ter wereld tegenkomt, maar feit is dat Gambia tot nu toe het enige land is waarbij ik ze zelf ook daadwerkelijk van dichtbij heb gezien.

9. DE CHINEES

In Kolili zit een Chinees restaurant. Ik heb serieus nog nooit zo lekker chinees gegeten als daar… No kidding.

10. HET WEER

Ik was er in december (2012) en ik was er in eerste instantie om drie redenen: het was niet altijd te ver vliegen, het was betaalbaar én het zou er heerlijk zonnig zijn. Geen woord aan gelogen. Aan alle drie de redenen niet.

Ben jij al eens in Gambia geweest?

EERDERE EDITIES

10 dingen die ik mis aan: Bali
10 dingen die ik mis aan: Amerika
10 dingen die ik mis aan: Curaçao

Over de auteur

TIP: Download ons gratis ebook

Cover ebook Goedkoop op Vakantie

De 21 beste bespaartips in een gratis ebook

In dit ebook delen we onze favoriete tips om voortaan altijd goedkoper op vakantie te gaan. Vul je gegevens hieronder in en je ontvangt het boek direct in je mailbox! Meer info ⇒


19 Comments

 1. Ik kon me niet echt een voorstelling maken bij Gambia, wat te verwachten etc, maar na het lezen van deze blog (en een ander over Gambia) ben ik super enthousiast geworden. En wat gaaf dat jullie op een bruiloft belandden, dat zijn echt de dingen die je onthoudt :)

  1. Wij gaan deze maand voor de 7e keer naar Gambia en dat zegt wel genoeg denk ik. Wij hebben ons daar nog nooit onveilig gevoeld. Een heerlijk relaxed land met dito bevolking.

 2. Hoihoii..
  Ik heb een vraagje, Mijn vriend en ik willen in januarie op vakantie naar Gambia .. Ik heb de verschillende meningen over. Ben een beetje bang dat ik me er niet zo veilig voel .. En we willen naar een mooie locatie heeft iemand tips?

  Groetjes Dorothey van der weide

 3. Ik was 3 keer in gambia heb er met vrienden een schooltje neergezet ganse containers naar daar laten overvaren medich materiaal voor het ziekenhuis rolstoelen kleding typemachines te veel om op te noemenHet is er echt veilig geen problemen gehad
  Een geweldige ervaring

 4. ik kom er al 10 jaar ,,,,mijn jongste zoon woont in tanji ,, en is getrouwd met een mooie gambiaanse vrouw ,,,,en ik heb 2 prachtige kleinkinderen !!!
  mijn oudste zoon woont op bali ,,,, ook daar dikwijls geweest ,, zo genaamde goden eiland ,, het is er mooi ,,, en gambia is een grote zandbak !!
  maar als ik moet kiezen ,,,ik ga toch het liefste naar gambia !!
  voor de vriendelijke mensen ,, ondanks de armoe en de golfplaten huizen
  ik voel mij er erg thuis ,,,en veilig !!! ,,

 5. Ik ben een paar weken terug voor het eerst naar Gambia geweest, voor het eerst naar Afrika. De geur daar is zo fijn en de mensen zo vrolijk! En niet te vergeten het lekkere warme weer. Ik heb nog steeds heimwee naar Gambia…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

10 dingen die ik mis aan Gambia

Door: Chantal Leestijd: 3 min