Waar ging jouw allereerste vliegvakantie naartoe? Die van mij naar Malta. En ruim 15 jaar later verkende ik het eiland opnieuw. Waarom? Check deze 6 redenen waarom Malta op je bucketlist hoort.

1. De zon

OkƩ, laat ik beginnen met het weer op Malta: 300 dagen zon per jaar. Daar zeg ik geen nee tegen. Malta ligt in de Middellandse Zee, ten zuiden van Siciliƫ en ten noorden van Afrika. Dat betekent milde winters en hete zomers. Gemiddeld is het er 23 graden! Een duik nemen in zee kan soms wel tot in november. Wat nou herfstdip?

2. Het reisgemak

Malta is ideaal om in een paar dagen te verkennen, want het heeft een oppervlakte van 246 kmĀ². Als dat je niks zegt: ons Texel is groter. De afstand tussen de twee verste punten van het eiland is 27 kilometer.

Met de bus bezoek je makkelijk alle hotspots. Of cross met een scooter het eiland over. Een auto huren kan natuurlijk ook. Let op: op Malta rijden ze aan de linkerkant van de weg. Britse erfenis. Engels is er trouwens ook de tweede officiƫle taal.

3. De natuur

Bevat jouw ideale vakantie ook een portie strand en natuur? Op Malta heb je genoeg om je aan te vergapen. Het is een prachtig rotsachtig eiland met enkele strandstekkies.

In het noordwesten zijn de zandstranden Mellieha Bay, Golden Bay, Ghajn Tuffieha Bay, St. George Bay en Armier Bay. Ik chillde zelf ook op de rotsen bij St. Peterā€™s Pool en Il-Kalanka Bay in het zuiden van Malta. Google Maps aan en gaan!

Voor een geweldig uitzicht kun je onder meer naar Fomm ir-Rih en de Dingli Cliffs (200 meter hoge rotsen langs de westkust). Een andere aanrader is een boottochtje bij de Blue Grotto en voor een overdosis azuurblauw water neem je de boot naar de Blue Lagoon bij buureiland Comino.

Redenen vakantie Malta
Fomm ir-Rih
Blue Grotto

4. De steden en dorpen

Malta heeft een flinke geschiedenis. In de steden en dorpen vind je sporen van onder meer de Feniciƫrs, Romeinen, Arabieren, Fransen en Britten. Hoofdstad Valletta is natuurlijk een must-see. De gezellige straten en kalkstenen huizen staan zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit barokke meesterwerk is prima te voet te verkennen. Je moet alleen wel hier en daar een trap op vanwege de hoogteverschillen. Ik reed ernaartoe, maar je kunt bijvoorbeeld ook vanuit Sliema met de pont oversteken.

VĆ³Ć³r Valletta was het centraal gelegen Mdina de hoofdstad van Malta. Dit ligt op het hoogste punt van het eiland: Ć©Ć©n groot museum met smalle steegjes en middeleeuwse looks. Gaat dat zien. Ik ben ook fan van het pittoreske vissersdorp Marsaxlokk in het zuiden. Pak hier een terrasje met uitzicht op de dobberende vissersbootjes. Een ander grappig ā€˜dorpā€™ op Malta is Popeye Village, een oude filmset en klein attractiepark in het noordwesten.

Redenen vakantie Malta

5. De andere eilanden

Malta is officieel een republiek en bestaat uit meerdere eilanden. De 3 bekendste zijn Malta, Gozo en Comino. Malta is het grootste en meest commerciĆ«le eiland. Op het landelijke Gozo vind je iets meer rust. Comino is het kleinst en grotendeels onbewoond. Daarnaast is er nog Manoel Island en de onbewoonde eilanden Cominotto, Filfla, Fungus Rock en Saint Paul’s Islands. Je hebt dus genoeg te verkennen tijdens een dagtrip!

Redenen vakantie Malta
Blue Lagoon op buureiland Comino

6. De restaurants en clubs

Zei daar iemand ā€˜etenā€™? Op Malta is de keuken een mix van Siciliaanse, Britse, Spaanse en Franse smaken. Je geniet hier van heerlijke visgerechten, olijven, pasta, brood, geitenkaas, stoofpotten, pasteitjes en banket.

Vooral in Sliema en St. Julians vind je veel restaurants, winkels, hotels, bars en clubs. Pak bijvoorbeeld een terrasje bij Spinola Bay en bezoek ā€™s avonds een club in Paceville, het uitgaansgebied van Malta. Feest ze!

Spinola Bay
author-sign

Marije

Hey! Ik ben Marije, een nieuwsgierige backpacker en freelance copywriter (Spatiecreatie). Ik word blij van dansen, motorrijden, typen in het buitenland en eten. En sinds een soloreis door Zuid-Amerika in 2011 is wanderlust mijn middle name. Laat je inspireren en alvast veel reisplezier!