Mocht je een vakantie boeken naar Jordanië, dan zul je op de bekende boekingswebsites waarschijnlijk vooral de volgende stad als bestemming tegenkomen: Aqaba. Daar zijn een aantal redenen voor te geven: hier is het bijna het hele jaar mooi weer, het ligt aan zee, je kunt er fantastisch duiken en de stad ligt in de buurt van Petra en Wadi Rum. Maar zijn er ook nog bezienswaardigheden in Aqaba zelf?

Aqaba wordt gepromoot als een zonbestemming, waarbij je kunt relaxen, duiken en een kleurtje kunt op doen. De meeste vakantiegangers die om deze reden naar Jordanië gaan, zullen waarschijnlijk in een van de resorts van Tala Bay terecht komen. Dit ‘dorp’ ligt een paar kilometer buiten Aqaba, en kent vooral heel veel luxe. Maar ook Aqaba zelf is toch best de moeite waard om minstens een keer gezien te hebben.

Vlaggenmast Aqaba

Heel veel uitschieters qua bezienswaardigheden heeft Aqaba echter niet. Dé toeristische trekpleister is de vlaggenmast, de op vijf na hoogste ter wereld, en te zien vanuit Israël, Saudi-Arabië en Jordanië zelf. Dat laatste is niet zo gek, aangezien Aqaba op de grens met deze twee landen ligt. Doordat deze stad aan zee is gesitueerd, de belastingen laag zijn en het klimaat het hele jaar door goed is, is Aqaba ook een populaire bestemming voor de Jordaniërs zelf en haar buurlanden.

Strand Aqaba

De stranden worden door de lokalen én toeristen druk bezocht, en zeker ’s avonds is het strandoppervlakte vaak goed gevuld met gezinnen. Vrouwen in bikini zul je niet snel aantreffen (in tegenstelling tot de sfeer in Tala Bay, is Aqaba nog vrij conservatief), maar wél grote groepen met koelboxen en plastic stoelen.

OUD EN NIEUW

Aqaba is eigenlijk te verdelen in een oud en nieuw gedeelte. Het nieuwe gedeelte bestaat vooral uit luxe hotels met redelijk westerse winkels, het oude gedeelte wordt voornamelijk gevuld met souks en oude gebouwen. En dat is waar je wilt zijn. De souks van Aqaba zijn niet helemaal te vergelijken met die in Marokko of Turkije. Ze worden wel ‘souks’ genoemd, maar het zijn eigenlijk gewoon winkelstraten met lokale winkels. Hier kun je terecht voor al je souvenirs (koop ze hier; vanwege de lage belastingen zijn de prijzen hier lager dan elders), maar ook voor noten en andere lokale hoogtepunten.

Winkels Aqaba

Souks Aqaba

Zeker tijdens onze zomermaanden is het erg heet in de stad. Vermijd Aqaba overdag en bezoek de bezienswaardigheden ’s avonds. Dan is niet alleen de temperatuur wat aangenamer, dat is ook het moment van de dag dat de lokale bevolking zich laat zien. Straten worden gevuld met winkelende stadsmensen, pleintjes zitten vol met mannen die een potje voetbal kijken en restaurantjes zijn gevuld met etende locals.

Plein Aqaba

Straten Aqaba

CULTUUR

Wil je liever wat oude cultuur opsnuiven? Dat kan! Vlakbij de hotelwijk vind je de ruïnes van de antieke stad Ayla. Deze ommuurde stad werd gesticht tijdens het begin van de Islamitische overheersing en geven je een idee van hoe de Arabische stadsplanning vroeger werd gedaan. De overblijfselen uit de 12e eeuw werden in de jaren ’80 opgegraven. Het leuke hiervan is dat je overal gewoon doorheen en overheen kunt lopen. Nadeel is echter dat dronkaards dat ook doen en dus vind je veel lege (bier)flesjes tussen de ruïnes.

Ayla Aqaba

Ayla Aqaba

Ayla Aqaba

Conclusie: Eerlijk is eerlijk, Aqaba is geen must-see. Er zijn weinig bezienswaardigheden. Het oude gedeelte van de stad is leuk om doorheen te wandelen, het is er goedkoop en je kunt zien hoe de lokale vakantieganger en bewoner geniet en leeft, maar Jordanië heeft heel veel andere plekken die veel meer de moeite waard zijn. Aqaba en Tala Bay worden gepromoot  als plekken om te relaxen en te zonnen, en daar is niets te veel gezegd.

Handige websites:

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒