Drie kilometer lang, een meter breed en 100 meter boven de rivier, met op sommmige plekken alleen een smalle metalen balk om overheen te lopen. Dat is de Caminito del Rey (ook wel het ‘Koningspad’ genoemd), het gevaarlijkste wandelpad ter wereld en te vinden in het Spaanse Andalusië. Althans, dat WAS het Koningspad. Inmiddels is het na een grondige renovatie sinds 2015 weer open en toegankelijk voor iedereen zonder hoogtevrees en die niet over z’n eigen benen struikelt. En dat is me toch een aanrader!

Zo was de Caminito del Rey

Laten we eerst heel even terug in de tijd gaan. Want waarom was het nou zo gevaarlijk? De Caminito del Rey werd in 1905 geopend, als pad om het transport van en naar de centrale tussen Choro en Gaitenejo watervallen wat efficiënter te laten verlopen. Het Koningspad was met op sommige plekken alleen een paar smalle metalen balken altijd al een avontuur, maar het pad raakte in de loop van de tijd meer en meer vervallen. Op een gegeven moment verkeerden veel delen in zo’n gevaarlijke staat (met vele dodelijke slachtoffers tot gevolg) dat de route in 1992 werd gesloten. In 2006 startte een restauratieplan, waarbij de Caminito del Rey en de weg ernaartoe volledig werden opgeknapt.

Caminito del Rey

Caminito del Rey

Zo is de Caminito del Rey nu

In 2015 opende het pad haar ‘deuren’ weer. Nu toegankelijk voor iedereen die wel wat kilometers kan lopen, maar niet per se zijn/haar leven wil wagen om alleen maar een wandelpad af te kunnen vinken. Je loopt nog steeds langs rotswanden, op grote hoogte en met uitzicht op de meest prachtige natuur, maar nu wél veel veiliger. Het duurt even voor je écht begint met het pad: je hebt al zo’n vijf kilometer in de benen voordat je bij de daadwerkelijke ingang bent. De Caminito del Rey zelf is net geen drie kilometer lang. In totaal ben je 7,7 kilometer aan het wandelen tot je de parkeerplaats weer ziet.

Lees ook: 8 redenen waarom je écht eens naar Andalusië moet

Caminito del Rey

Het wandelpad

Het wandelpad is grotendeels een normaal pad, afgewisseld met houten én glazen vloerdelen waarbij je meters diep onder je kunt kijken. Dus mocht je hoogtevrees hebben, wees gewaarschuwd, want je angsten worden met deze route aardig op de proef gesteld. Niet alleen met de glazen stukken, maar ook met de hangbrug aan het einde van de route. De brug hangt tussen twee rotsen van de Desfiladero de los Gaitanes in, op 100 meter hoogte, en met alleen maar water onder je. Je waait er op sommige dagen zo ongeveer uit je panty, dus ook voor wie niet zo bang is voor hoogtes is dit stukje wel een klein beetje spannend. En weet ook dit de enige manier is om bij het einde van de route te komen. Maar hé, het is wel echt de moeite waard. De uitzichten onderweg zijn adembenemend, en je angsten overwinnen is sowieso altijd tof.

Twijfel je of de Caminito del Rey iets voor je is? De volgende foto’s spreken boekdelen! En anders kun je ook een virtuele tour volgen.

Caminito del Rey
Caminito del Rey
Caminito del Rey
Caminito del Rey
Caminito del Rey
Caminito del Rey
Caminito del Rey

Praktische info Caminito del Rey

Kosten:
Tickets kosten €14,50 per persoon (2023). Zorg dat je je tickets vooraf al koopt, want aan het loket zijn er maar een paar toegangsbewijzen per dag beschikbaar. Je bent trouwens ook verplicht je ID-kaart of paspoort te laten zien.

Vervoer:
Je kunt zowel met de (huur)auto (ik raad Sunny Cars aan) als met de trein naar El Chorro komen:

  • Trein: het handigste is om in Malaga op te stappen en daar de trein naar station El Chorro-Caminito del Rey te nemen.
  • Auto: toets op Google Maps ‘El Chorro’ in, en eenmaal vlakbij zie je vanzelf bordjes die je naar de parkeerplaats brengen. Vanuit Malaga is het zo’n 60 kilometer rijden. Je kunt er gratis parkeren.

Vanaf het treinstation vertrekt er meerdere keren per uur een shuttlebus die je naar het begin van de route brengt; je moet hier je tickets al laten zien. De route eindigt bij de auto-parkeerplaats.

Overnachten:
In principe heb je zo’n 4 uur nodig om van A weer helemaal bij A uit te komen. Wil je echter wat langer genieten van de prachtige omgeving bij de Caminito del Rey? Je kunt onder andere overnachten (met goede prijs-/kwaliteitsverhouding) in Apartamentos Ardales en Complejo Turístico La Garganta. Kun je na het vele wandelen gelijk een duik in het zwembad nemen!

Ook handig om te weten:

  • Je krijgt bij aankomst een helm; deze moet je de hele route ophouden
  • Neem zelf eten en drinken mee voor tijdens de route, je kunt onderweg niets kopen
  • Houd er ook rekening mee dat er geen toiletten onderweg zijn; de laatste mogelijkheid is bij de ingang van het pad
  • En vergeet niet dat het heel heet kan worden gedurende dag: probeer ’s ochtends te gaan, neem genoeg water mee én smeer je in!

Meer informatie? Zie Caminitodelrey.info

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒