fbpx
gili air
gili air

INDONESIË: de Gili-eilanden

Veel mensen verwachten op Bali wit zand en heel helder blauw water. Op sommige plekken heb je geluk, maar het grootste gedeelte van de kustlijn valt helaas niet in die categorie. Om echt paradijselijke stranden te zien, zul je een stukje moeten varen. Maar geloof mij, dan heb je ook echt wat: de Gili-eilanden!

Gili-eilanden

Gili-eilanden

DE VERSCHILLEN

Je hebt er drie: Gili Trawangan, Gili Air en Gili Meno.

Gili Trawangan is het grootste eiland van de groep en hier moet je heen als je daadwerkelijk vermaak wil hebben: vele hotels, restaurants en uitgaansgelegenheden vullen hier het ‘straatbeeld’.

Gili Air is een stuk rustiger: je vindt hier ook meerdere slaapplekken en restaurants, maar er zijn hier veel minder mensen en de sfeer is veel serener. Daarnaast kun je vanaf hier fantastisch duiken.

Gili Meno is het kleine broertje en dit is de plek waar je wil zijn als je écht toe bent aan rust. Hier is namelijk niets op wat eenvoudige hotels na.

Op geen van de drie eilanden is autoverkeer: alles wordt lopend, op de fiets of met paard en wagen gedaan. Ik koos voor de middenweg en ben dus op Gili Air geweest. En dat zag er zo uit:

Gili-eilanden

Gili-eilanden

Gili-eilanden

Gili-eilanden

Gili-eilanden

Gili-eilanden

Gili-eilanden

Gili-eilanden

Gili-eilanden

BEREIKBAARHEID GILI

De Gili-eilanden zijn alleen te bereiken per fast boat vanuit Bali of Lombok. Vanaf Bali is het ruim twee uur varen naar Trawangan, en tel daar nog maar een kwartier bij op als je naar Air gaat. Meno is alleen te bereiken met lokale vissersboten vanaf de overige twee eilanden of gewoon zwemmend. Vanaf Lombok is het ruim een half uur varen.

De overtocht vanaf Bali is relatief gezien best prijzig. Wij betaalden in het hoogseizoen ruim 900.000 roepia (ongeveer €60,-) voor twee personen. Er zijn meerdere bootmaatschappijen die vanaf  erheen varen, wij boekten bij een toeristenloket om zeker te zijn dat we op tijd zouden worden opgehaald bij het hotel en weer terug werden gebracht na afloop.

Gili-eilanden
Check de motoren: het heet niet voor niets een ‘fast boat’…

 

Wij gingen een dagje op en neer naar Gili Air. vanaf Padang Bai namen we ‘s ochtends de vroegste boot heen (9.00 uur) en de laatste terug (rond een uur of 15.00) Voor veel mensen een rare beslissing: want waarom bleven we niet langer? Dat doen namelijk een stuk meer mensen. Wij vonden het verblijf daar vooral heel duur, en ik kan ook simpelweg niet dagenlang op het strand hangen en niets doen. Hoe ik het ook probeer, het lukt me gewoon niet.

Veel mensen hangen wat langer bij de eilanden rond (of hoppen) vanwege de uitgaans-, relax-, strand en duikmogelijkheden, maar ja, ook van dat laatste ben ik niet zo van. Ja, ik weet het, soms ben ik best lastig. Ik vond een dag dus genoeg, maar mocht je wel van bovenstaande houden, dan zou ik je zeker aanraden iets langer te blijven!

Ben jij hier wel eens geweest? En wat vond jij ervan?

Chantal

Over de auteur

TIP: Download ons gratis ebook

Cover ebook Goedkoop op Vakantie

De 21 beste bespaartips in een gratis ebook

In dit ebook delen we onze favoriete tips om voortaan altijd goedkoper op vakantie te gaan. Vul je gegevens hieronder in en je ontvangt het boek direct in je mailbox! Meer info ⇒


10 Comments

  1. Grappig, ik kwam op jouw blog na googlen over Gili. Ik zou er wel heenwillen dit jaar! En dan ook de middenweg kiezen. Vraag me nu af of ik een weekje wel trek :-p, wellicht combineer ik het met Bali om te surfen :-D xx

  2. geweldig! was ik maar klaar met school en kon ik fulltime werken zodat ik zulke vakanties kan betalen… nog maar een paar jaartjes wachten dus… :(

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

INDONESIË: de Gili-eilanden

Door: Chantal Leestijd: 2 min