Yes, je hebt eindelijk je droomreis naar Verweggistan geboekt. Naast dat je je onwijs gaat verheugen op die vakantie, wordt het langzaamaan ook tijd dat je je eens goed gaat voorbereiden. Want hoe ga je bijvoorbeeld zorgen dat je je zuurverdiende euroā€™s omgewisseld krijgt? Ik geef je tips om goedkoop je geld te wisselen!Ā 

Europese landen die andere valuta gebruiken

Hoewel we met de euro in heel veel landen terecht kunnen, gebruiken veel landen echter andere valuta. Ook in Europa! Denk bijvoorbeeld aan:

Let op dat je ook op Aruba, Bonaire en CuraƧao niet met de euro kan betalen.

Lokale valuta kun je op deze manier regelen:

3. Voor vertrek/bij aankomst: wisselkantoren

Wisselkantoren zijn ook een mogelijkheid. Alleen al in Amsterdam vind je tientallen plekken waar je geld kunt wisselen, maar persoonlijk kies ik niet graag voor een achteraf gelegen toko. Om 100% zeker te zijn dat je niet voor vreemde verrassingen komt te staan, zou ik naar een bekend en erkend bedrijf gaan, zoal GWK Travelex. Deze wisselkantoren zijn betrouwbaar en zitten met 51 vestigingen vrijwel altijd bij je in de buurt, maar ook in treinstations en op vliegvelden. Groot voordeel van GWK Travelex is dat je ook online je vreemde valuta kunt bestellen. Je hoeft dan Ć©n geen provisie en administratiekosten te betalen Ć©n je kunt het afhalen wanneer en waar je wilt, als het maar na 4 werkdagen is en uiterlijk 31 werkdagen na je bestelling. Onderweg naar Schiphol kun je dus makkelijk je geld afhalen, zonder er extra voor te moeten reizen. Kun je mooi genieten van je welverdiende reis.

1. Bij aankomst: gewoon pinnen

Er zijn uiteraard meerdere manieren om voor elkaar te krijgen dat je de juiste valuta krijgt. Zo kun je meestal wel pinnen bij de pinautomaten en winkels in het desbetreffende land, maar het nadeel hiervan is dat er over het algemeen altijd kosten in rekening worden gebracht. Het is niet ondenkbaar dat je per pintransactie een bedrag van ā‚¬2,50 moet betalen, en met je creditcard zelfs ā‚¬4,50 per keer kwijt kunt zijn.

2. Bij aankomst: geld wisselen op je bestemming

Ook kun je op de plek van bestemming pas geld wisselen, maar je zult er vrijwel altijd achter komen dat het toch handiger is om vooraf al wat vreemde valuta bij je te hebben. Je zult bijvoorbeeld maar een visum moeten halen bij de douane, de taxi naar je hotel moeten betalen of heel graag ergens een hapje willen etenā€¦ De rijen bij de pinautomaten op het vliegveld zijn vaak ontzettend lang, en ik kan me zo voorstellen dat je zo snel mogelijk de luchthaven wilt verlaten om echt te gaan genieten van je vakantieplek.

Waar kies jij meestal voor wat betreft vreemde valuta wisselen?

Avatar foto

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’