Ik heb door de jaren heen regelmatig inpaklijsten gedeeld. Daar staan over het algemeen vooral de logische dingen in die je kan meenemen op vakantie: denk aan kleding, schoenen en spullen voor in je toilettas. Maar eigenlijk moeten deze items ook standaard op je lijstje staan!

Meenemen op vakantie

1. Stekkerdoos

Waarschijnlijk heb je wel een wereldstekker op je inpaklijst staan als je naar een verre bestemming gaat. Slim! Maar met Ć©Ć©n stekker kun je natuurlijk lang niet alles tegelijk opladen (tenzij je een wat duurdere koopt) Een simpele stekkerdoos biedt uitkomst. Neemt helemaal niet zoveel ruimte in in je tas of koffer, maar zorgt er wel voor dat je camera, telefoon en je e-reader in Ć©Ć©n keer weer vol zijn. Kies voor een gewone stekkerdoos (waarschijnlijk heb je die nog wel liggen) of ga voor een nog handzamer exemplaar die iets meer kost:

Meenemen op vakantie: stekkerdoos
Prijs: ā‚¬7,99 via Bol.com
Meenemen op vakantie: stekkerdoos
Prijs: ā‚¬19,95 via Bol.com
Meenemen op vakantie: stekkerdoos
Prijs: ā‚¬17,90 via Bol.com

2. Packing cubes

Deze heb ik wel vaker getipt: de packing cubes. Deze afsluitende tasjes zijn ideaal om je kleding efficiĆ«nt in op te bergen. Zo pak je niet alleen je koffer netjes in en ben je nooit iets kwijt, ook in je tas is het een aanrader. Ik gebruik zelf altijd het kleinste tasje voor mijn ondergoed, de middelste voor mijn broeken, shorts en/of rokjes en de grootste voor m’n shirts, truien en/of hemdjes. Aan het eind van de reis gebruik ik de grootste om mijn vuile kleding in op te bergen. Heb je dat gelijk al uitgezocht voor als je thuis bent en kan het in Ć©Ć©n keer de wasmand in. Er zijn inmiddels diverse varianten beschikbaar, in iedere prijsklasse. Ik heb zelf de packing cubes van Sunflake (zie hieronder) en neem ze elke vakantie (kort of lang) weer mee.

Meenemen op vakantie: packing cubes
Prijs: ā‚¬22,99 via Bol.com
Meenemen op vakantie: packing cubes
Prijs: ā‚¬9,99 via Decathlon
Meenemen op vakantie: packing cubes
Prijs: ā‚¬26,95 via Bol.com

3. Gaffer tape

Ik ben groot fan van gaffer tape: thuis, maar zeker op vakantie! Het wordt nog wel eens verward met duct tape: beide soorten zorgen ervoor dat iets goed aan elkaar plakt en iets waterbestendig maakt. Het grote verschil: gaffer laat nooit lijmresten achter, duct tape wel. Daarnaast kun je het gewoon scheuren en heb je geen schaar nodig. Gaffer is over het algemeen wel iets duurder, maar in gebruik veel fijner.

Waar je het voor kunt voor gebruiken? Eigenlijk voor vrijwel alles dat stuk gaat. Breekt de hendel van je koffer af? Plak ‘m weer goed vast met gaffer tape, zodat je in ieder geval tot thuis safe zit. Kun je niet slapen door storende lampjes of te veel licht? Plak de gordijnen vast aan de muur of de lampjes af, zodat het alsnog goed donker wordt. Pluisjes of veel haren op je kleding? Haal ze er met een stukje gaffer af. Gat in je klamboe? Plak ‘m dicht met – jawel – gaffer. Ik heb het zelf ook wel eens gebruikt om twee eenpersoonsbedden aan elkaar te bevestigen bij de poten. Heb je ineens een tweepersoonsbed, zonder dat je bang hoeft te zijn om in het gat te vallen.

Meenemen op vakantie: gaffer tape
Gaffer tape – Prijs: ā‚¬11,99 via Bol.com
Meenemen op vakantie: duct tape
Duct tape – Prijs: ā‚¬11,99 via Bol.com

4. Schaar

Ook onmisbaar op reis: een schaar! Ik zou niet gelijk een groot exemplaar uit je keukenla meenemen, maar voor een kleinere variant gaan. Ik heb zelf altijd een minischaar mee op vakantie, eentje die in een soort koker zit zodat niets onverhoopt kan beschadigen. Als je de dop eraf haalt heb je ineens een schaar. Veilig, neemt amper ruimte in en vooral doeltreffend. En ook niet onbelangrijk: kost amper iets! Welk exemplaar je ook kiest: zorg er in ieder geval voor dat ‘ie beschermd meegaat, dus met een koker, etui of hoesje eromheen. Zonde als er ineens een gat in je broek zit.

Meenemen op vakantie: schaar
Prijs: $1,40 via AliExpress
Meenemen op vakantie: schaar
Prijs: ā‚¬5,99 via Bol.com

5. Plastic zakjes met zipper

Nog zoiets waarvan ik vind dat je dit altijd moet meenemen op reis: afsluitbare plastic zakjes. Inmiddels mag dit niet meer voor elke bestemming (zo is het in Tanzania bijvoorbeeld verboden om plastic tassen het land mee in te nemen), dus let op dat dit wel is toegestaan op jouw vakantieoord. Ik geef zelf altijd de voorkeur aan plastic zakjes met zipper, zodat ‘ie altijd echt dicht zit. Handig om natte badkleding in te bewaren na een strandbezoek, maar ook om je vloeibare toiletartikelen in mee te nemen onderweg. Niets vervelender dan je shampoo in je hele -tas terugvinden, behalve in de flacon zelf.

6. Kopieƫn

Een absolute must: maak vooraf kopieĆ«n van al je belangrijke documenten en pasjes. Denk aan je paspoort en rijbewijs, maar ook je creditcard en pinpas. Pak deze uiteraard vervolgens ook in Ć©n sla ze online ergens op, zodat je er altijd bij kan. Mocht je je echte documenten kwijtraken op vakantie, dan heb je altijd een back-up. Ik heb wel eens gehad dat in Cambodja m’n pinpas werd ingeslikt bij een pinautomaat en ik heel blij was dat ik wist welk pasnummer erop stond. Zo kon ik bij de lokale bank precies vertellen hoe deze eruit zag en was het terugvinden (+ bewijzen dat het echt mijn pas was) een stuk makkelijker.

7. Sjaal of hammamdoek

En met de sjaal bedoel ik niet zo’n hele dikke, winterse variant. Dat is sowieso vaak veel te warm! Een sjaal of hammamdoek is multifunctioneel: het houdt je warm (bijvoorbeeld in het vliegtuig of in ruimtes met airco), maar komt ook goed van pas als je een kerk of tempel bezoekt en je met blote armen of benen loopt. Je kan ‘m zelfs als handdoek voor op het strand gebruiken. Kies voor een dun en groot exemplaar, zodat ‘ie niet te veel ruimte inneemt, maar ook voor zoveel mogelijk doeleinden kan gebruiken.

Meenemen op vakantie: hammamdoek
Prijs: ā‚¬23,95 via Bol.com
Meenemen op vakantie: sjaal
Prijs: ā‚¬23,95 via Bol.com (diverse kleuren)

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ā‡’