Heb je plannen om (binnenkort) naar Sri Lanka te gaan? Bereid je voor op een land waar je je met gemak weken kunt vermaken. Er is zoveel te zien! Benieuwd naar wat te doen in Sri Lanka? Ik deel hier 10 ultieme tips die je het gevoel geven dat je de bestemming écht hebt beleefd.
Heb je je reis nog niet geboekt? Klik hier voor mijn tips voor goedkope vliegtickets, accommodaties en rondreizen.
Wat te doen in Sri Lanka
1. Pak de trein
Sri Lanka kent misschien wel de mooiste treinroutes ter wereld. De duur van een reis verschilt: de bekendste route is die tussen Kandy en Ella, en bedraagt maar liefst 6,5 uur. Onderweg kom je onder andere langs theeplantages en watervallen, en krijg je de meest fantastische uitzichten voor je kiezen. Maar: het is wel echt een heel lange zit. Gelukkig zijn er ook kortere trajecten, waarbij je minstens zulke mooie plaatjes ziet. Zo stapte ik op de trein in Nanu Oya en reed richting Badulla, waarbij ik uitstapte op het station van Haputale. Reisduur? Slechts 1,5 uur. En ook ik zag onderweg heel veel moois: ik reed door dorpjes, langs groene theeplantages, dwars door de wolken en zag de mooiste panorama’s.
Treinklasses
De meeste spoorrails stammen al uit de 19e eeuw, toen de Britten de verbindingen gebruikten voor hun handelstransport. De treinen zijn gelukkig wel een stuk nieuwer, al zijn ze totaal niet te vergelijken met die hier in Nederland. Reizen kan in eerste, tweede en derde klas. Vanuit de eerste en tweede klas heb je toegang tot de open deuren en kun je dus – als iemand anders je niet al voor is – in de deuropening staan of zitten. Goede foto’s en uitzichten gegarandeerd!
De derde klas is het goedkoopst (en dus ook het meest basic) en geeft je de meest lokale ervaring, maar de kans is dan groot dat je de hele weg moet staan. In eerste klas is er vaak airco beschikbaar, kunnen de ramen dicht, zit je op comfortabele stoelen en kun je vrijwel altijd zitten. Je doet er slim aan om een specifieke stoel te reserveren: dat kost dan wel wat meer, zitten is dan tegelijkertijd ook gegarandeerd. Het duurste kaartje kost echter nooit meer dan een paar euro.
Treinkaartjes kopen
Treinkaartjes zijn het goedkoopst als je ze op het station zelf koopt: zorg dat je dit zo vroeg mogelijk doet, zodat je verzekerd bent van een plek. Op grotere stations kun je ook terecht voor tickets die niet per se vanaf dat station vertrekken. Tegenwoordig zijn ze ook online beschikbaar (mits je ver van tevoren boekt): een veilige site om te boeken is 12go.asia. Je betaalt dan wel ongeveer het dubbele tot driedubbele voor je ticket. Klik hier voor de beschikbaarheid en prijzen.
2. Stap in een tuktuk
Nog zo’n vervoersmiddel dat je minstens een keer ervaren moet hebben: stap een keer in een tuktuk! Dat is niet zo heel lastig, want zelfs in het kleinste gehucht kom je ze tegen. Een ritje kost vaak maar een paar cent. Stem vooraf wel gelijk de prijs af (en vergeet niet af te dingen), en betaal pas achteraf. Het is het ideale middel om je te verplaatsen in het drukke Colombo, maar het is ook in de rest van Sri Lanka vooral heel handig: sommige highlights zijn bijvoorbeeld alleen lopend of per tuktuk bereikbaar. En geloof mij: als je heel veel moet klimmen – wat vaak het geval is als je in de highlands bent – dan ben je blij als je een stukje lopen mag overslaan.
Met chauffeur of zelf op pad met een tuktuk
Je kan er voor kiezen om voor alleen een kort ritje te gaan, maar het land helemaal per tuktuk ontdekken is ook een aanrader! Er zijn genoeg chauffeurs die zich verhuren per dag: mocht je bijvoorbeeld een flinke afstand moeten overbruggen en wil je geen trein of lokale bus pakken, dan is de tuktuk een heel tof alternatief (en nog avontuurlijk ook). Wil je het nog avontuurlijker maken? Je kan ook vooraf een voertuig huren bij een erkend verhuurbedrijf, en zélf gaan rijden. Heb je ook net even wat meer vrijheid, omdat je dan niet afhankelijk bent van anderen. Hiervoor moet je voor vertrek wel twee dingen regelen:
- Een internationaal rijbewijs nodig (kost bij de ANWB slechts €10)
- Een Sri Lankaans rijbewijs: de meeste verhuurders kunnen dit voor aankomst al je regelen.
Bij het ophalen van je tuktuk krijg je vervolgens les in hoe het voertuig werkt en hoe je moet rijden. Let wel op: het verkeer in Sri Lanka is een stuk chaotischer en drukker dan in Nederland, dus het kan even wennen zijn (en wees vooral voorzichtig). De gemiddelde kosten voor het huren van een eigen tuktuk liggen tussen de 15 en 25 dollar per dag. Hoe langer je huurt, hoe meer korting je krijgt. Check Tripadvisor voor tips (dit bedrijf krijgt bijvoorbeeld goede reviews).
3. Bezoek de theeplantages
In het zuiden van Sri Lanka kom je ze niet snel tegen, in het midden van het land daarentegen… Is het bijna onmogelijk ze niet te zien. In de zogenoemde highlands vind je talloze theeplantages, de een nog fotogenieker dan de ander. Wie wel eens in Bali is geweest, weet vast nog wel hoe de rijstvelden eruit zien: een fantastisch groen terraslandschap, waarbij je af en toe mensen in (kleurrijke) kleding aan het werk zag. Zoiets soortgelijks mag je verwachten op de Sri Lankaanse theeplantages.
Ik vond vooral de plantages onderweg naar Lipton’s Seat, in de buurt van Haputale, indrukwekkend. Jep, dat is inderdaad waar de bekende Lipton-thee vandaan komt. Hier kun je niet alleen de vrouwen zien plukken; als je een beetje geluk hebt ben je ook toeschouwer van het tafereel van het wegen en inpakken van de blaadjes. Machtig interessant om te zien hoe snel en behendig deze dames werken, en hoe sterk ze zijn. Tegelijkertijd voelt het heel dubbel als je weet dat deze vrouwen vaak zeven dagen per week werken en slechts 800 LKR (= 4 euro) per dag verdienen.
Theefabrieken
Daarnaast zijn er verschillende theefabrieken die je kunt bezoeken. Een van de bekendste is Damro Tea, een fabriek die er vooral heel modern uitziet en waar ook proeverijen mogelijk zijn. Ik zou zelf aanraden om naar een wat onbekendere te gaan: niet alleen omdat je er veel minder toeristen tegenkomt, ook omdat ik denk dat deze plekken veel representatiever zijn voor hoe het er echt aan toe gaat in de fabrieken nadat de theeblaadjes zijn geplukt. Ga bijvoorbeeld naar Dambatenne Tea Factory (entree is 250 LKR), dan kun je daarna gelijk de tuktuk pakken naar Lipton’s Seat.
Vanuit Ella kun je mee met een tuktuk met chauffeur naar de theeplantages en Dambatenne Tea Factory. Klik hier voor meer info >>
Zoek je een fijne uitvalsbasis in de buurt? Verblijf in het historische (en niet-toeristische) Bandarawela Hotel in Bandarawela of overnacht in het bekende Ella (hier kan ik je The View Ella en Rawana Den aanraden).
4. Maak een hike naar Lion Rock
Als er iets is wat je goed kan doen in Sri Lanka, dan is het wel hiken. Zo kun je vanuit Ella bijvoorbeeld mooie tochten door de highlands maken. Ben je meer van de ‘kort maar krachtig’? Zorg dan dat je naar Sigiriya afreist. Het is een van de bekendste highlights van Sri Lanka, en dat is niet voor niets. Het staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst! Je vindt hier een opvallend natuurfenomeen met een bijzondere geschiedenis: Lion Rock. In de 5e eeuw besloot toenmalig koning Kassapa om bovenop een rots een gigantisch paleis te bouwen, inclusief zwembad. Voor hemzelf, z’n vrouw en z’n harem, bestaande uit zo’n 500 vrouwen.
Van het paleis zelf is nu niet veel meer over, maar het uitzicht boven is echt fantastisch. Je moet er echter wel 1200 treden voor omhoog klimmen; gelukkig op goede trappen. Met een normale conditie (en genoeg water) is de tocht prima te doen. Onderweg kom je diverse muurschilderingen met halfnaakte vrouwen tegen, en halverwege kun je prima even stoppen om op adem te komen. Vanaf hier heb je al een prima zicht op de omgeving. Ook vind je hier het startpunt naar het einde: Lion Rock. Vroeger had deze rots de vorm van een leeuw, nu vind je alleen nog de poten aan de weerszijden van de onderkant van de trap naar boven.
Entree
Lion Rock is de duurste bezienswaardigheid van Sri Lanka. De entree bedraagt in 2022 maar liefst 4500 LKR, oftewel zo’n 25 euro persoon. Betaling kan alleen contant. Tip: kom zo vroeg mogelijk (het terrein opent om 7 uur ’s ochtends), zodat je zowel de grootste drukte als de grootste hitte vermijdt.
Pidurangala Rock
Wil je Lion Rock vanuit een ander perspectief zien? Ga dan mee op een sunrise tour naar de top van Pidurangala Rock. Deze klim duurt slechts 20 minuten en je ziet zo in de vroege ochtend de zon prachtig opkomen achter de Lion Rock. Mooie kiekjes gegarandeerd!
Overnachten in de buurt van Sigiriya? Mogelijkheden genoeg! Ik verbleef zelf in het luxe Jetwing Lake, op zo’n 20 minuten rijden van de rots. Fijne opties dichterbij zijn Sigiriya Village en Lankapura Heritage Hotel.
5. Spot olifanten
Ik ben over het algemeen niet zo’n fan van parken waar je dieren in gevangenschap ziet (of nog erger: kan aaien, op kan zitten of voeren). Sri Lanka biedt een fijn alternatief voor wie wel eens olifanten in het echt wil zien. Kaudulla National Park is goed bereikbaar vanaf Sigiriya, en dus prima met elkaar te combineren. Dit nationale park is een heel stuk rustiger dan het bekendere Yala National Park en biedt vrijwel elke dag garantie op het spotten van olifanten.
Zo’n 300 olifanten noemen dit hun thuis. Sterker nog, dit is ook daadwerkelijk waar ze vandaan komen en altijd al hebben gewoond. De enige reden waarom dit nu een nationaal park is, is omdat de dieren zo beter beschermd kunnen worden. Je doet er slim aan om rond 14 uur mee te gaan met een jeep. Dan zijn de meeste olifanten op zoek naar water en voedsel. Met een beetje geluk zie je tientallen exemplaren tegelijk, en met nog meer geluk komen ze ook heel dichtbij.
Een aantal hotels biedt excursies aan, waarbij je wordt opgehaald met een jeep en je ter plekke alleen nog entree hoeft te betalen. Je kunt er echter ook op eigen gelegenheid heen en ter plekke een jeep regelen of alvast online je reservering maken. Dat kan hier >>
De beste reistijd is in de periode augustus tot en met december. In de andere maanden kun je beter naar het naastgelegen Minneriya National Park gaan. De jeepchauffeurs zullen echter altijd rijden naar de plek waar je de dieren het beste kunt spotten op dat moment.
In de buurt van Kaudulla National Park overnachten? Een aanrader is Elephant Pass.
6. Ontdek het Nederlandse verleden
Wist je dat de Nederlanders ook in Sri Lanka een tijdje de dienst hebben uitgemaakt? Medewerkers van de VOC waren tussen 1640 en 1796 in groten getale aanwezig op de plekken met een haven. In hoofdstad Colombo vind je nog steeds een oud Nederlands ziekenhuis (nu een winkelcentrum), maar vooral in de stad Galle zie je nu nog veel terug uit die tijd. Sowieso een hele leuke stad om te bezoeken en een paar dagen in door te brengen (het deed me qua vibe een beetje denken aan Hoi An) .
Het centrum van Galle wordt omringd door een oud fort: gebouwd door de Portugezen, gefinetuned door de Nederlanders. Van bovenaf heeft het fort een stervormige vorm. Daarnaast is de Nederlands Hervormde Kerk uit 1711 nog steeds in gebruik, en is het oude Nederlandse ziekenhuis ook hier nu een winkelcentrum. Ook vind je er nog oude kerkers en een oud kerkhof uit de VOC-tijd, en is het oude huis van de Nederlandse gouverneur ook nog steeds in tact.
Overnachten in Galle? Doe dat in Pinnacle Boutique Villas!
7. Ontdek het Britse verleden
De Nederlanders waren zo’n 150 jaar aanwezig in Sri Lanka. Datzelfde gold voor Britten, die de Nederlanders opvolgden. Sri Lanka was van 1795 tot 1948 een Britse kolonie, en dat is door het hele land nog goed te zien. In tegenstelling tot de Nederlanders zaten de Britten verspreid in het hele land. Vrijwel elke stad heeft nog wel een aandenken uit die tijd, vaak in de vorm van gebouwen gebouwd in de typische Engelse koloniale stijl. Nuwara Eliya huist nog het oude postkantoor, in Kandy staat het Queen’s Hotel en in Bandarawela vind je het Bandarawela Hotel. En dat is nog maar een klein tipje van de sluier van wat je nog terugziet uit de Britse tijd. Het is een heel bijzonder gezicht om tussen alle Aziatische bouwstijlen ineens iets Europees te zien.
Lees ook: Bezienswaardigheden Aruba: de 10 tofste must-sees op een rij
8. Naar het strand
Sri Lanka kent meer dan 1.500 kilometer aan stranden. Je vindt er talloze pareltjes: denk palmbomen, (vrijwel) hagelwit zand en een azuurblauwe zee. Een bezoek aan Sri Lanka is niet compleet zonder een dag of twee (of drie) aan zee te hebben doorgebracht. De exemplaren aan de zuidkust zijn het mooist. Vooral Mirissa trekt veel toeristen. Zoek je liever een meer onontdekte plek? Boek dan een verblijf in Bentota, op zo’n 1,5 uur rijden van Colombo. Ik verbleef zelf in het luxe Taj Bentota Resort & Spa, waarbij je direct het strand op kan lopen. Een goedkopere optie is Sea Rock Villa.
9. Bezoek en tempel
Sri Lanka is voor een groot deel boeddhistisch, gevolgd door het hindoeïsme, christendom en de islam. Het zal je vast niet verbazen dat het land vol staat met de mooiste tempels, de een nog kleurrijker uitgedost dan de ander. Mijn favorieten:
- Gangaramaya in Colombo: een tempel met een gigantische hoeveelheid boeddhabeelden;
- Temple of the Tooth in Kandy: een gigantische tempel met de mooiste kunst én een heilige tand;
- Ridi Viharaya in het dorpje Ridigama: beter bekend als de zilveren tempel en gebouwd in de tweede eeuw. Je vindt hier in de grot nog Nederlandse tegels, tijdens de Nederlandse koloniale tijd gedoneerd door de toenmalige gouverneur.
10. Proef het lokale eten
Het eten in Sri Lanka is me een partij lekker! En niet alleen voor wie van pittig houdt. Ik heb daar zelf namelijk niet zoveel mee, en ook ik heb m’n buikje rond kunnen eten. Ook vegetariërs komen hier goed aan hun trekken. Probeer zeker eens gerechten als rode rijst met dahl curry, roti en egg hoppers. Vergeet ook geen koningskokosnoot te drinken!
Ben je niet zo van de lokale keuken? Veel hotels bieden een uitgebreid buffet met zowel Sri Lankaans eten als westerse gerechten. In steden als Colombo, Kandy en Ella zijn ook restaurants te vinden met een meer Europese keuken.
Praktische informatie
Goedkope vliegtickets naar Sri Lanka
Er is momenteel geen luchtvaartmaatschappij die vanuit Nederland rechtstreeks naar Sri Lanka vliegt. Wel zijn er veel airlines die met een overstap die die kant op gaan. Dat is geen hele grote ramp, want de overstaptijden zijn vaak goed te doen. En daarnaast: deze tickets zijn vaak net even wat goedkoper! Onder meer Emirates, Qatar Airways en Etihad Airways bieden vluchten aan. Een retourticket boek je al vanaf €500 per persoon.
Bekijk en vergelijk de ticketprijzen via Skyscanner en/of Tix.nl, zodat je zeker weet dat je de goedkoopste prijs betaalt.
Pakketreizen naar Sri Lanka
Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties die reizen naar Sri Lanka organiseren. Je gaat dan mee met een groep of je boekt een individuele rondreis. Enkele van de opties:
Excursies in Sri Lanka
Reis je liever niet op eigen gelegenheid en gaat je voorkeur uit naar georganiseerde excursies? Dat kan in Sri Lanka ook prima! Vanuit diverse steden worden er dagtrips naar de belangrijkste highlights geregeld. Via GetYourGuide boek je dit vooraf al veilig (en kan je tot 24 uur van tevoren gratis annuleren). Klik hier voor alle activiteiten in Sri Lanka >>