Als er iets is wat ik niet kan én niet leuk vind, dan is het koken. Eten daarentegen, daar ben ik wel heel erg goed in. Je snapt dat het altijd weer een feestje is als er iemand zich in de keuken voor me uitslooft, helemaal als het in het buitenland is. Want: nieuwe smaken, nieuwe gerechten. En in Zuid-Tirol kreeg ik er helemaal geen genoeg van! 

De belangrijkste reden daarvoor is dat de Zuid-Tiroolse keuken zowel bestaat uit Oostenrijkse gerechten als Italiaanse pareltjes. Denk pasta, pizza, risotto en overheerlijke mozzarella. Denk schnitzel en apfelstrudel. En denk wat unieke maaltjes die je alleen in Zuid-Tirol vindt. Het is een keuken waarbij je na afloop geheid voller dan vol zit.

Zuid-Tiroolse gerechten

Dit zijn mijn vijf favorieten, inclusief linkjes naar recepten zodat je ze eventueel ook zelf thuis kan maken. Uiteraard zijn dit niet mijn eigen posts, want: ik kan dus niet koken. Nog beter is het om gewoon naar Zuid-Tirol te gaan en het ter plekke te proeven. Niet voor niets hebben 19 restaurants in de regio in totaal 23 Michelinsterren gekregen.

Knödel

Knödel (knoedels) zijn een soort golfballen die zijn gemaakt van oud brood en die worden gemengd met een ander ingrediënt: bijvoorbeeld kaas, spinazie, biet of Südtiroler speck. Vaak een hartig gerecht, maar ze kunnen ook worden gevuld met zoetigheden, zoals vanille. Prima dessrt dan. Ligt behoorlijk zwaar op de maag, maar ZO lekker.

Zelf maken: Ciao Tutti schreef een recept voor knödel met kaas

Zuid-Tiroolse gerechten


Schlutzkrapfen

Een ontzettend Duitstalige naam, maar qua smaak zo Italiaans als het maar kan. Schlutzkrapfen is een Zuid-Tirools pastagerecht waarbij ravioli wordt gevuld met spinazie en kaas. Zo simpel en zo vullend. Jam!

Zelf maken: het recept voor Schlutzkrapfen vind je op Suedtirol.info

Zuid-Tiroolse gerechten


Lees ook: 10 dingen die je nog niet wist over Zuid-Tirol


Wijnsoep

Wijn. Soep. Leek me bij voorbaat al een topcombinatie en dat was het gelukkig ook! Het is een romige soep waar witte (lokale) wijn aan wordt toegevoegd, en die extra lekker smaakt als je er op het laatst wat croutons aan toevoegt.

Zelf maken: probeer het recept van Roter Hahn!

Zuid-Tiroolse gerechten


Kaiserschmarrn

Wie wel eens in Oostenrijk is geweest en fervent wintersporter is, kent deze klassieker al: Kaiserschmarrn. Kaiserschmarrn staat ook vaak op de menukaart in Zuid-Tirol (en niet alleen in de winter). Het is soort pannenkoek gesneden in kleine stukjes. Ze worden geserveerd met of zonder rozijnen, vaak bestrooid met poedersuiker en appelmoes on the side.

Zelf maken: er zijn heel veel recepten voor Kaiserschmarrn te vinden, maar die van Leuke Recepten lijkt me toch wel het lekkerst

Zuid-Tiroolse gerechten


Strudel

Nog zo’n Oostenrijks pareltje, maar ook in Zuid-Tirol is de Strudel een dikke winnaar. Dit dessert is gemaakt van bladerdeeg, noten, rozijnen en peer of appel, waarbij de appel over het algemeen altijd uit eigen regio komt. In Zuid-Tirol barst het van de appelgaarden. Sterker nog: de regio is het grootste appelteeltgebied van Europa. Maar liefst een op de tien Europese appels komt uit Zuid-Tirol. Dus als je niet kan kiezen: ga voor de appelvariant. Je krijgt er geen spijt van!

Zelf maken: ik vond een goed recept voor Zuid-Tirools strudel op Smulweb

Zuid-Tiroolse gerechten


Zijn deze Zuid-Tiroolse gerechten iets voor jou?

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒