Ik zal er niet om heen draaien; tijdens mijn reizen heb ik regelmatig eten naar binnen gewerkt die mijn darmen niet zo goed bleken te verdragen. Gevolg: juist, ik hing boven of zat op de pot, hopende dat anderen me niet zouden horen… Met de volgende 10 tips gaat het voortaan hopelijk wel goed!

1. WAS JE HANDEN, VAAK

En nog eens, en nog eens, en nog eens… Het klinkt nogal obsessief (smetvrees-alert!), maar het is geen overbodige luxe om je handen voor het eten, na het eten en eigenlijk altijd wanneer je er aan denkt, te wassen. Helemaal als je van het openbaar vervoer gebruik hebt gemaakt of handen hebt geschud op de lokale markt. Hartstikke leuk, maar ook een bacterie-nachtmerrie voor je maag en darmen! Gebruik vooral veel zeep, en neem altijd een flesje antibacteriĆ«le gel mee!

2. PAS OP MET SAP EN WATER

Ze kunnen er nog zo lekker uitzien, maar die verse fruitsapjes kunnen een ware vijand zijn. Als je niet zeker weet of het water of ijs met kraanwater is gemaakt (als dat zo is, AFBLIJVEN!), dan kun je maar beter het risico niet nemen en gewoon cola uit een flesje drinken. Of een gesealde fles water naar binnen werken, dat kan altijd.

3. KOKEN IS BETER DAN VERS ETEN

Voorkomen is beter dan genezen, zeker in dit geval! Je kunt het beste altijd voedsel naar binnen werken dat gekookt, gefrituurd of gebakken is; hoge temperaturen doden namelijk de bacteriƫn. Vers eten in Nederland is niet hetzelfde als vers eten in het buitenland; in sommige landen kun je het prima eten, maar om het zekere voor het onzekere te nemen, zou ik zeggen: gewoon niet doen. Hetzelfde geldt voor sauzen: koelkasten zijn vaak een luxe over de grens, dus je mayonaise (met eieren als ingrediƫnt) is snel bedorven.

4. WEES VOORZICHTIG MET VLEES

Er zijn weinig dingen die gevaarlijker zijn dan vlees. Het bederft veel sneller dan groenten, en je weet nooit hoe de plaatselijke slager het vlees heeft behandeld, hoe lang het heeft gebakken en hoe vers het is. Nogmaals, koelkasten zijn schaars in het buitenland!

5. KRUIDEN ZIJN JE VRIEND

Er is geen wetenschappelijk bewijs, maar het schijnt dat hete sauzen en kruiden ervoor zorgen dat je maag rustig blijft. Vroeger riep men zelfs dat zwarte peper als conserveermiddel werd gebruikt… Baat het niet dan schaadt het niet!

6. BACTERIƋN ZIJN GOED

Een gezonde laag aan bacteriƫn in je lijf is goed voor je maag; zo blijf je resistent tegen ziektes. Dus houd je spullen en jezelf schoon, maar te schoon is ook weer niet goed. Goede bacteriƫn vind je bijvoorbeeld in yoghurt!

7. GA NAAR DRUKKE EETPLEKKEN

Heb je honger? Zoek dan naar een plek waar veel voedsel wordt verkocht aan veel mensen. Vers gekookt is beter dan voedsel dat er al even ligt. Hoe langer het wordt bewaard, hoe meer bacteriƫn er hun vaste woonplek van zullen maken. Daarnaast, als er veel verkocht wordt, zal het vast een goede tent zijn! En houd de vliegen in de gaten: zij zijn bacterieverplaatser nummer 1!

8. CHECK JE GLAS EN BESTEK

Het is hygiƫnischer om je frisdrank of biertje direct uit de fles te drinken dan uit het glas. Als je graag je glas wilt gebruiken, vraag om een rietje of haal met een servet het ergste vuil weg. Of vraag simpelweg om een nieuw glas, of ga op zoek naar een plek waar wƩl schoon glaswerk is!

9. PEL JE FRUIT EN GROENTEN

Als al je eten gekookt is, kan ik me zo voorstellen dat je op een gegeven moment zin krijgt in vers fruit en groenten. Koop alleen de soorten die je kan pellen, zoals bananen, komkommers, wortels, avocado’s etc. Negeer sla en al het andere voedsel dat je direct kunt eten (zoals tomaten). Als je het toch doet, was ze heel goed in gezuiverd water.

10. VIJAND: GEORGANISEERDE REIZEN

Je zou denken dat je veilig bent wanneer je met een georganiseerde reis mee bent. Maar juist dan vinden er veel verkeerde toiletbezoekjes plaats. Met een grote groep is de kans groter dat je dingen voorgeschoteld krijgt die je normaal niet zou eten! En voor je het weet zit een gebruikt vleesmes in je mango… Je hebt geen controle over wat er naar binnen gaat, en dat is de grote valkuil.

Shit happens, maar liever niet te dun, te vaak en te luidruchtig! Hopelijk hebben we er voortaan geen (of in ieder geval minder) last van…

Alle credits gaan naar deze website!

.

author-sign

Chantal

Hi, ik ben Chantal en de oprichter van Reisdoc.nl. Mijn eerste verre reis was in 2008 en sindsdien pak ik elke kans om weer iets anders van de wereld te zien. Al sinds 2011 deel ik hier mijn beste reis- en bespaartips. Mijn doel? Zorgen dat elke bestemming betaalbaar wordt voor je! Lees meer ⇒